Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde orman yangını! İkinci bir duyuruya kadar girişler durduruldu | MSB açıkladı: S-70 tipi helikopter sahada

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığından yapılan açıklamada, "Eceabat ilçesi civarında devam eden orman yangını nedeniyle Tarihi Alan'ın Kuzey Hattı'na (Kabatepe Günübirlik Alanı, Batık Gemi, Mimoza, 57. Alay, Conbayırı) ikinci bir duyuruya kadar girişler durdurulmuştur." ifadesi kullanıldı. Konuyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "OGM’nin talebi üzerine Eceabat/Çanakkale’de meydana gelen orman yangınına müdahale etmek üzere 4'üncü Kara Havacılık Alay Komutanlığımız tarafından 1 adet S-70 tipi helikopter görevlendirildi" denildi.

Giriş Tarihi 15 Ağustos 2024, 13:18 Güncelleme Tarihi 15 Ağustos 2024, 19:33
Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde orman yangını! İkinci bir duyuruya kadar girişler durduruldu | MSB açıkladı: S-70 tipi helikopter sahada

İÇİNDEKİLER

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda, ilçeye bağlı Büyükanafarta köyü yakınındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Yangının fark edilmesinin ardından olay yerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

HAVADAN VE KARADAN ÇALIŞMA BAŞLATILDI
Bölgeye ulaşan ekipler, yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan söndürme çalışması başlattı.

Olay yerine 17 AAC 399 plakalı pikapla giderken bir otomobille çarpışmaları sonucu yaralanan 2 orman işçisi ise 112 Acil Sağlık ekiplerince Eceabat Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların genel sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Dumandan etkilenen bazı orman işçileri de aynı hastanede tedaviye alındı.

TARIM VE ORMAN BAKANI AÇIKLADI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının başlangıç noktası olan Çanakkale Eceabat ile denize kadar giden bölgede müdahalenin sürdüğünü ifade etti. Yumaklı, yangına müdahale amacıyla giden ekiplerden birinin kaza geçirdiğini ve durumlarının iyi olduğunu belirtti.

Bolu Göynük'teki 2. yangının rüzgarın şiddetiyle yayıldığını açıklayan Yumaklı, 3 köyün risk altında olduğunu, Seferler isminde bir köyün boşaltıldığını ve diğer köylerin de boşaltılmak üzere tedbir alındığını ifade etti.

Manisa'da çıkan 3. yangın hakkında da bilgi veren Yumaklı, yangının kırsal alanda başlayıp ormana sıçradığını, sıcaklığın yüksek ve nemin düşük olması nedeniyle de yayıldığını belirtti. Burada bulunan Karayakup Köyü'nün de tedbiren boşaltıldığını duyurdu.

Her 2 yangına da 14 helikopter, 31 helikopter, 265 kara aracı ve 1413 personelin müdahale etmekte olduğunu bildirdi.

ÖNÜMÜZDEKİ 3 GÜN ÖNEMLİ

Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri için uyarıda bulunan Bakan Yumaklı, bu tarihlerde yüksek sıcaklık ve rüzgar ile düşük nem oranı olacağını vurgulayarak tüm illere ikaz yazısı gönderildiğini ifade etti.

Ayrıca Çanakkale'den başlayarak Akdeniz'e kadar olan tüm illerde vatandaşlara yangına mahal verebilecek herhangi bir eylemden kaçınmalarını özellikle rica etti.

Jandarma ekipleri, yangınla mücadele eden işçilere su dağıttı.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığından yapılan açıklamada, yangın nedeniyle ziyaretlerle ilgili tedbir alındığı bildirildi.

GİRİŞLER DURDURULDU
Açıklamada, "Eceabat ilçesi civarında devam eden orman yangını nedeniyle Tarihi Alan'ın Kuzey Hattı'na (Kabatepe Günübirlik Alanı, Batık Gemi, Mimoza, 57. Alay, Conbayırı) ikinci bir duyuruya kadar girişler durdurulmuştur." ifadesi kullanıldı.

"TAHLİYEYİ GEREKTİRECEK BİR DURUM YOK"
Çanakkale Valisi Ömer Toraman, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yangının yerleşim yerleri için risk oluşturmadığını ifade etti.

Orman teşkilatı başta olmak üzere tüm ekiplerin gayretle çalıştığını belirten Toraman, "Orman yangınına 8 uçak, 12 helikopter ile havadan, 51 arazöz ve 780 personel ile karadan müdahale edilmektedir." bilgisini paylaştı.

İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise yangınla mücadeleye kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra çevre il ve ilçelerden araç ile personel desteğinin sağlandığı bildirildi.

Açıklamada, yerleşim bölgelerinde, yangın nedeniyle tahliyeyi gerektirecek bir durum olmadığı duyuruldu.

Ekiplerin bölgedeki söndürme çalışmaları sürüyor.

MSB'DEN AÇIKLAMA
Konuyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "OGM'nin talebi üzerine Eceabat/Çanakkale'de meydana gelen orman yangınına müdahale etmek üzere 4'üncü Kara Havacılık Alay Komutanlığımız tarafından 1 adet S-70 tipi helikopter görevlendirildi" ifadeleri kullanıldı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN