İşte Vaniköy'deki talanın en net görüntüsü... Tutanak ortaya çıktı

Türkiye günlerdir İstanbul Boğazı'nda Üsküdar Vaniköy sırtlarında yapılan kaçak villayı konuşuyor. İBB'nin "Basit Onarım" kılıfıyla göz yumduğu bölgede sertifikalı 100 kayın ağacının kesildiği ortaya çıktı. Bölgenin havadan çekilen "öncesi ve sonrası" görüntüleri bölgedeki ağaç katliamını net olarak ortaya koydu. Öte yandan İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin tuttuğu tutanak ortaya çıktı. Tutanakta doğal zemine ve bitki örtüsüne fiziksel müdahalede bulunarak tahribat yapıldığının tespit edildiği bilgisine yer verildi.

Giriş Tarihi 27 Ağustos 2024, 11:13 Güncelleme Tarihi 27 Ağustos 2024, 13:15
İşte Vaniköy’deki talanın en net görüntüsü... Tutanak ortaya çıktı

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin himayesinde gerçekleştirilen "Vaniköy" talanı günlerdir Türkiye'nin gündemindeki yerini koruyor.

SERTİFİKALI 100 AĞAÇ KATLEDİLDİ
Boğazın çivi bile çakılması yasak olan bölgesinde sertifikalı yaklaşık 100 kayın ağacın kesildiği belirtildi.

İNŞAAT DURDURULDU, 2 AYRI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kaçak villanın inşaat faaliyetlilerini durdurduğunu ve 2 ayrı suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Vaniköy'deki talan Türkiye'nin gündeminden düşmüyorVaniköy'deki talan Türkiye'nin gündeminden düşmüyor

Daha önce suç örgütü elebaşı Adnan Oktar'a ait olduğu sonrasında Rus milyarder Roman Abramoviç ile bağlantılı Boris Borisenko'ya satıldığı iddia edilen bölgenin imar yetkisinin İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne ait oldu ortaya çıkarken İBB "Basit onarım" kılıfına sarılarak tepkileri geçiştirmeye çalıştı.

TAKVİM.COM.TR YALANI ORTAYA ÇIKARDI
Öte yandan Takvim.com.tr İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir yalanını da belgesiyle ortaya çıkardı. 16 Ağustos'da suç duyurusunda bulunduğunu açıklayan İBB'nin aslında denetimden sonra 22 Ağustos'ta suç duyurusunda bulunduğunu belgeledi.

İBB'nin yalanı belgelendiİBB'nin yalanı belgelendi

TALANIN EN NET GÖRÜNTÜLERİ
İBB himayesinde gerçekleştirilen "ağaç" katliamının ve kaçak yapının en net görüntüleri de ortaya çıktı.

İBB himayesindeki talandan önceki görüntülerİBB himayesindeki talandan önceki görüntüler

Havadan çekilen görüntülerde bölgenin yapıdan önce ağaçlık olduğu yapılaşma sonrası ise betonlaştığı görüldü.

İBB himayesindeki talandan sonraki görüntülerİBB himayesindeki talandan sonraki görüntüler

Sözde çevreci geçinerek her büyük projeye "ağaçlar katlediliyor" diyerek karşı çıkan odakların İBB kontrolündeki ağaç katliamına sessiz kalması ise manidar bulundu.

İşte Vaniköy'deki talanın öncesi ve sonrası görüntüleri...

TUTANAK TAKVİM.COM.TR'DE
Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin, Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'ndeki izinsiz inşaata ilişkin hazırladığı tespit tutanağı da ortaya çıktı.

İl Müdürlüğüne 21 Ağustos'ta yapılan ihbara sonrası Üsküdar'daki taşınmaza gidildiği aktarılan tutanakta şu ifadelere yer verildi:

"Yapılan incelemede, Boğaziçi Doğal ve Tarihi Sit Alanında öngörünüm bölgesinde kalan, meri uygulama imar planında, 2. grup koru alanı ağaçlandırılacak alanlar lejantında kalan alanda 3 adet 2 katlı ve 4 adet 1 katlı kısmen betonarme, kısmen çelik konstrüksiyon taşıyıcı sistemli yapılar, 1 adet havuz yapısı, 1 adet güçlendirilmiş set yapısı, betonarme istinat duvarları, betonarme merdivenler, bahçe duvarları, bekçi kulübeleri, altyapı çalışmaları, yapı malzemeleri ve atıkları, doğal zeminde beton enjeksiyonu, kazı, dolgu, kademelendirme ve setler yapıldığı, doğal zemin ve bitki örtüsüne fiziksel müdahalede bulunularak tahribat yapıldığı tespit edilmiştir."

Müteahhit tarafından herhangi bir izin belgesi ibraz edilmediği, belgenin daha sonra iletileceğinin beyan edildiği aktarılan tutanakta, "Söz konusu alanda yapıldığı görülen faaliyetlere dair alanın doğal sit alanı olması nedeniyle verilmiş tabiat varlıklarını koruma bölge komisyonu kararı bulunmadığından söz konusu inşai faaliyetlerinin izinsiz olduğu kanaatimizce işbu tutanak imza altına alınmıştır. Tüm inşai faaliyetler durdurulmuştur." ifadeleri yer aldı.

İşte o tutanak

Takvim o tutanağa ulaştıTakvim o tutanağa ulaştı