Başkan Erdoğan talimat verdi! Adli kolluk sistemi gündemde! Kimsenin yaptığı yanına kar kalmayacak

Kamuoyunda infiale yol açan olayların ardından, cezasızlık algısını önlemek amacıyla önemli adımlar atılacak. Başkan Erdoğan'ın talimatıyla yasal düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un kısa süre içinde Başkan Erdoğan'a bu hususta bir sunum yapması bekleniyor. Yeni dönemde adli kolluk gücü, emniyet ya da jandarma yerine savcılardan talimat alacak. İşte detaylar...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :09 Ekim 2024 , 07:24 Güncelleme Tarihi :09 Ekim 2024 , 10:56
Başkan Erdoğan talimat verdi! Adli kolluk sistemi gündemde! Kimsenin yaptığı yanına kar kalmayacak

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da Surlar'da Semih Çelik'in İkbal Uzuner ve Ayşegül Halil'i katletmesi, Narin Güran cinayeti, Beyoğlu'nda bir kadının 2 erkek tarafından taciz edilmesi, Sıla bebeğin ölümü kamuoyunda büyük bir infiale neden oldu.

Bu olaylarla birlikte toplumda cezasızlık algısı oluşturan uygulamalara dikkat çekildi.

AK Parti'nin "cezasızlık algısının oluşmasının önüne geçilmesi" için önemli çalışmalar yaptığı öğrenildi. Yapılan çalışmalarla birlikte suç işleyen hiç kimse elini kolunu sallayarak dışarıda dolaşamayacak.

Tutuklu kişi görseli (Fotoğraf:AA)Tutuklu kişi görseli (Fotoğraf:AA)

BAŞKAN ERDOĞAN TALİMATI VERDİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'nin açılış konuşmasında "cezasızlık algısının önlenmesi için" adımlar atılması talimatı verdi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan. (Fotoğraf: AA)Başkan Recep Tayyip Erdoğan. (Fotoğraf: AA)

Erdoğan, kurmaylarına "Toplumdaki cezasızlık algısını ortadan kaldırmak için ne gerekiyorsa hep beraber yapalım. Bu konuda elimden gelen tüm desteği vereceğim. Vatandaşı suçtan koruyun. Gerek cezaya yönelik, gerek ıslaha yönelik, gerek caydırıcılığa yönelik infaz yasası ile ilgili gerekli çalışmaları bir an önce yapın. Milleti bu konular üzerinden provoke edenlere, toplumun sinir uçlarıyla oynayanlara da fırsat vermeyin. Hukuk çerçevesinde gerekli tüm adımları atın ve yine hukuk sınırları içerisinde suçluların gereken en ağır cezayı alması için mücadele edin" mesajını verdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç. (Fotoğraf: AA)Adalet Bakanı Yılmaz Tunç. (Fotoğraf: AA)

Adalet Bakanlığı ve AK Parti bu kapsamda neler yapılacağına ilişkin kapsamlı bir çalışma başlattı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "kamu vicdanını yaralayan kararlar, cezasızlık algısının" önlenmesi için yapılması düşünülen yasal düzenlemelerle ilgili bilgi verdi.

BAKAN TUNÇ SUNUM YAPACAK
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un kısa süre içinde Başkan Erdoğan'a bu hususta bir sunum yapması bekleniyor.

Sosyal medyadaki siber zorbalık da AK Parti MYK'nın gündemindeydi. Telegram-Discord-Tiktok gibi uygulamalarda çeşitli suçların işlendiği belirtildi. Bu uygulamaların suç işleyenlerin IP adresi paylaşmaktan imtina ettiği tespiti paylaşıldı.

Erdoğan'ın kurmaylarına sosyal medya mecralarına dönük tedbir alınması gerektiğini hatırlattığı, "Sosyal medya mecralarına tedbir alınmalı. Ben söylüyorum ama istediğimiz hızda ilerlemiyoruz" dediği öğrenildi.

Tutuklu kişi görseli (Fotoğraf:AA)Tutuklu kişi görseli (Fotoğraf:AA)

KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK GÜNDEMDE
Cezasızlık algısına neden olan konuların başında çok sayıda suç kaydı bulunanların tutuklanmayıp ortalıkta dolaşması ile 2 yıl ve altında hapis cezasına mahkûm olanların cezaevine girmemeleri oluştuğu tespit edildi. Bunun için ceza infaz sisteminde köklü değişiklik yapılması planlanıyor.

EN AZ 1 AY CEZAVİNDE KALACAKLAR
Ceza infaz sistemine göre 2 yılın altında hapis cezasına mahkûm olanlar koşullu salıverme süresiyle beraber denetimli serbestlikle hiç cezaevine girmeden tahliye oluyor.

Bu duruma son verilecek. Ceza İnfaz Yasası'nda yapılacak değişiklikle suç işleyen bir kişinin mutlaka cezaevine girmesi sağlanacak. Şu anda üzerinde durulan formüle göre hapis cezasına mahkûm olanların en az bir ay cezaevinde kalmaları düşünülüyor.

Bir ay alt sınır olacağı için alınan cezaya göre hapiste kalma süresi de artacak. Bir aylık hapis cezalarında ise birkaç gün bile olsa cezaevine girilecek.

YANLARINA KAR KALMAYACAK
Ceza infaz sisteminde yapılacak bu değişiklikle, içinde hamile kadının bulunduğu araca yumrukları ile saldıran trafik magandası, polis memuru Şeyda Yılmaz'ı şehit eden suç makinesi Yunus Emre Geçti başta olmak üzere ruhsatsız silah taşıyanlar, trafikte yol kesip sopalarla araçlara saldıranlar, kadınları, çocukları taciz edenlerin yaptıkları yanlarına kâr kalmayacak. Bu kişiler mutlaka cezaevine girecek.

Hapishane görseli (Fotoğraf: AA)Hapishane görseli (Fotoğraf: AA)


Kamuoyunda infial yaratan suçları işleyenlerin tutuklu yargılanmalarına dönük de ayrı bir düzenleme üzerinde duruluyor.

ADLİ KOLLUK GÜNDEMDE
Sabah'ın haberine göre; Daha etkin soruşturma ve sağlam bir dosya ile hâkim karşısına çıkılabilmesi için adli kolluk sistemine geçilmesi planlanıyor.

Adli kolluk, bir olay ile ilgili soruşturma yürütürken emniyet ya da jandarma yerine savcılardan talimat alacak. Böylece savcı ve kolluk çok daha yakın çalışacağı için deliller hızla toplanacak ve güçlü dosyalar hazırlanacak. Bir kişi serbest bırakıldıktan sonra yeni delil ve görüntülerin ortaya çıkması gibi durumlar en aza inecek.

ÇOCUK ÖLÜMLERİ ARAŞTIRILACAK
AK Parti'nin Narin cinayeti, Sıla bebeğin başına gelenler başta olmak üzere çocuk ölümlerini araştırmak amacıyla, Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulması için önergeyi TBMM'ye sunduğu öğrenildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN