Siyasette gündem değişti! "Bölücülük yapmayın" mesajı.... DEM Parti ne yapacak?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın son dönemde "iç cepheyi güçlendirme" vurgusu yapmasıyla birlikte MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Meclis'te DEM Parti üyeleriyle el sıkışarak verdiği pozitif mesajlar, siyasetin gündemini bir anda değiştirdi. DEM Parti’nin terörle arasına mesafe koyarak "Türkiye partisi olma" noktasına gelmesi beklenirken parti içinde görüşler farklılık gösteriyor. Peki DEM parti ne yapacak? İşte detaylar...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :12 Ekim 2024 , 10:42 Güncelleme Tarihi :12 Ekim 2024 , 11:20
Siyasette gündem değişti! Bölücülük yapmayın mesajı.... DEM Parti ne yapacak?

İÇİNDEKİLER

Türkiye siyasetinde gündem değişti...

BAHÇELİ'DEN SÜPRİZ ADIM
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın son dönemde "iç cepheyi güçlendirme" ve "yumuşama" siyasetine dikkat çekerken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli süpriz bir adım attı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Meclis'te DEM Parti üyeleriyle el sıkışarak pozitif mesajlar verdi.

Bahçeli TBMM'de DEM'li isimlerle tokalaştı (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)Bahçeli TBMM'de DEM'li isimlerle tokalaştı (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)

Kimileri bu gelişmeleri "anayasa" tartışmalarına çekerken MHP Lideri Bahçeli uzatılan elin DEM'e Türkiye partisi olması teklifi olarak yorumladı.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN HEM DESTEK HEM UYARI
Başkan Erdoğan ise TBMM'de yaptığı konuşmada, yeni yasama yılında siyasette farklı bir üslup ve söylem görmeyi istediklerine dikkati çekti. Bahçeli'nin attığı adımın kıymetli olduğunu belirten Erdoğan, "Bir elinde silah tutarak siyaset yapılmaz" diyerek DEM'e önemli bir uyarıda bulundu.

DEM NE YAPACAK
DEM Parti'nin terörle arasına mesafe koyarak "Türkiye partisi olma" noktasına gelmesi beklenirken parti içinde görüşler farklılık gösteriyor. Peki DEM parti ne yapacak?

Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür meseleyi köşesine taşıyarak DEM içinden önemli bilgiler verdi. Övür, "Doğrusu DEM Parti içinde, Bahçeli'nin ezber bozan çıkışına "oyalama taktiği" diyenler de var, sivil siyasetin önünü açan yeni bir diyalog fırsatı olarak değerlendirenler de... İkinciler çok görünür olmasalar ve mahalle baskısından korkuyor olsalar da Kürt sosyolojisindeki hissiyatı daha çok yansıtıyor." ifadelerini kullandı.

Siyasette gündem değişti! Bölücülük yapmayın mesajı.... DEM Parti ne yapacak?

Mahmut Övür'ün yazısı şu şekilde:

"Başkan Erdoğan'ın son dönemde öne çıkardığı "iç cepheyi güçlendirme" ve "yumuşama" siyasetini MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DEM Partililerle el sıkışarak çok daha pozitif bir noktaya taşıdı.

Bu hamle siyasetin gündemini de değiştirdi. Bir anda sanki 2011'lere geri dönülüyormuş gibi çözüm sürecinden bahsedenler, gündem değiştirme diye karşı çıkanlar olsa da tam tersi olumlu bakanlar da vardı.

Bir anlamda yerel seçim sonrası CHP'yle başlayan "yumuşama" sürecinin yeni bir versiyonuydu.
Öyle olduğunun altını Başkan Erdoğan özellikle çizdi:

"Biz yeni yasama yılında siyasette artık farklı bir üslup ve söylem istiyoruz. MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli'nin açıklamalarını takdirle karşılıyor, Türk demokrasisi ve 85 milyonun kardeşliği adına çok kıymetli buluyoruz. Cumhur İttifakı'nın uzattığı elin değerinin muhatapları tarafından anlaşılmasını ümit ediyoruz."

Bahçeli TBMM'de DEM'li isimlerle tokalaştı (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)Bahçeli TBMM'de DEM'li isimlerle tokalaştı (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)

Dikkatinizi çekmiştir; Bahçeli hamlesinin püf noktası, muhatabının "uzatılan elin değerini" bilip bilmemesinde saklı. Dün de yazdım; esas olan DEM Parti'nin kendisine uzatılan ele nasıl cevap vereceğidir. Bu bir başlangıç adımıdır. Arkasının nasıl geleceğini DEM Parti'nin vereceği cevap belirleyecek.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da o cevaba işaret etti:
"Anayasa için, seçim için yapılıyor gibi yorumlar bize göre çok sığ yorumlar... Türkiye partisi oldukları anda konuşulur, sonrası kolay diyoruz."

DEM'li Ahmet Türk (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)DEM'li Ahmet Türk (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)
Peki DEM Partililer bu sürece nasıl bakıyor?
Önce Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e kulak verelim. Türk, yazar Aytunç Erkin'in süreci nasıl değerlendirdiğine ilişkin sorusuna şöyle cevap veriyor:
"Siyasetçilerin birbirleriyle sohbet edeceği bir ortamın olması değerli. Kürtler de bu işin silahla çözülemeyeceğini görmeye başladı. Atılacak doğru adımlar sonucunda sıkıntı da olmaz."

"OLUMLU ADIMA OLUMLU CEVAP VERMEK GEREKİYOR"
Bir önceki dönem HDP milletvekili İmam Taşçıer ise Bahçeli'nin adımını biraz daha derinleştirerek değerlendiriyor:
"Devlet Bahçeli'nin Meclis'te DEM Parti sıralarına gelip el sıkışması sıradan bir olay değil çok olumlu bir adımdır. Bunu ciddiye almak gerekiyor. Devlet Bey'in uzattığı el, devletin de yeni bir diyalog sürecine sıcak baktığını, DEM Parti'yi Türkiye'nin bir parçası olarak gördüğünü gösteriyor. Bu olumlu adıma olumlu cevap vermek gerekiyor."

DEM grubuDEM grubu

"KİMSE "ŞİDDETE, TERÖRE KARŞI ÇIKARAK İLK ADIMI BİZ ATALIM" DEMİYOR"
Doğrusu DEM Parti içinde, Bahçeli'nin ezber bozan çıkışına "oyalama taktiği" diyenler de var, sivil siyasetin önünü açan yeni bir diyalog fırsatı olarak değerlendirenler de... İkinciler çok görünür olmasalar ve mahalle baskısından korkuyor olsalar da Kürt sosyolojisindeki hissiyatı daha çok yansıtıyor.
Ancak hâlâ, hepsinin ortak noktası sürece; "Ne verilecek?" ya da "Önce şu adımlar atılsın..." gibi "pazarlık" üzerinden bakmaları. Kimse "Şiddete, teröre karşı çıkarak ilk adımı biz atalım" demiyor, diyemiyor.

Bu da çözüm sürecini heba eden siyasi aklın, sert üslubun hâlâ değişmediğini gösteriyor. Bu yüzden DEM cephesinde tıpkı Başkan Erdoğan gibi birlikte yaşamaya cesurca sahip çıkan, Kandil dahil her türlü vesayete meydan okuyan ve "Biz bu yola beyaz kefenimizi giyerek çıktık" diyebilen sivil siyasetçilere ihtiyaç var."