Anayasa Mahkemesi’nden tepki çeken karar! Terör propagandasına 'ifade özgürlüğü' kılıfı uydurdular! Üstüne tazminat verdiler

Anayasa Mahkemesi (AYM) skandal bir karara daha imza attı. Mahkeme, 2014 yılında Diyarbakır'ın Lice ilçesinde "Biji Serok Apo" sloganı nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla ceza alan Merve Nur Tekin'in başvurusunu değerlendirerek, düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme, bu nedenle Tekin'e 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :16 Ekim 2024 , 10:06 Güncelleme Tarihi :16 Ekim 2024 , 10:06
Anayasa Mahkemesi’nden tepki çeken karar! Terör propagandasına ’ifade özgürlüğü’ kılıfı uydurdular! Üstüne tazminat verdiler

İÇİNDEKİLER

7 Haziran 2014'te yapılan Diyarbakır'ın Lice ilçesinde düzenlenen protestolarda "Çerxa Şoreşe" marşına eşlik eden, "Biji Serok Apo" ile "PKK halktır halk burada" sloganlarını atan Merve Nur Tekin'e Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi "terör örgütü propagandası yapmaktan" hapis ve para cezası verdi.

AYM (Fotoğraf: AA)AYM (Fotoğraf: AA)

BİREYSEL BAŞVURUDA BULUNDU
Kararın Yargıtay tarafından onanmasının ardından Tekin, AYM'ye 11 Şubat 2022'de "düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının ihlali" talebiyle bireysel başvuruda bulundu.

AYM (Fotoğraf: AA)AYM (Fotoğraf: AA)

OY ÇOKLUĞUYLA İHLAL KARARI
AYM, Tekin hakkında verilen mahkûmiyet kararının zorunlu toplumsal bir ihtiyaca karşılık gelmediği ve Tekin'in Anayasa'nın 26'ncı Maddesi'nde güvence altına alınan ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verdi.

Anayasa Mahkemesi’nden tepki çeken karar! Terör propagandasına ’ifade özgürlüğü’ kılıfı uydurdular! Üstüne tazminat verdiler



2 ÜYE KARARA KATILMADI
Mahkeme Başkanı Basri Bağcı ile mahkeme üyeleri Rıdvan Güleç ve Kenan Yaşar oy çokluğu ile ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmederken yine mahkeme üyelerinden Yıldız Seferinoğlu ve Kenan Yaşar kara katılmadı.

TERÖR PROPAGANDASINA 30 BİN LİRA TAZMİNAT
AYM, ayrıca başvurucuya mahkeme masraflarının ve 30 bin lira manevi tazminat ödenmesi yönünde karar aldı. AYM, tespit edilen ihlalin sonucun ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına karar vererek, dosyayı Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN