DEM Parti MHP lideri Devlet Bahçeli'nin açıklamalarının ardından PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile görüşmek için 26 Kasım'da Adalet Bakanlığı'na başvuru yaptı.
BELGE ORTAYA ÇIKTI
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tulay Hatımoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan'ın imzasını taşıyan başvurunun belgesi de ortaya çıktı.
"ONAY VERİLDİ" İDDİASI YALANLANDI
Bugün akşam saatlerinde(27 Kasım) DEM Parti'ye izin verildiği iddia edildi ancak Adalet Bakanlığı iddiayı yalanladı.
Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "DEM eş başkanlarının Abdullah Öcalan ile görüşmek için yaptıkları başvuruya izin verildiği yönündeki bazı yorumlar yapılıyor. Bu yorum ve haberler doğru değildir" denildi.
DİLEKÇE DEĞERLENDİRİLİYOR
Konuyla ilgili 27 Kasım'daki AK Parti Grup Toplantısı öncesi konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "DEM Parti, İmralı dilekçesini dün verdi. Terör suçlusu olduğu için Adalet Bakanlığı'nın iznine tabi. Bu konuyu değerlendiriyoruz." dedi.
Bakan Tunç yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Geçtiğimiz ay terörist başıyla bir DEM Parti milletvekili görüşmüştü. Dün de DEM Parti Genel Başkanı ve Eş Başkanı dilekçe verdi. Bu dilekçe değerlendiriliyor.
Bu terör suçlusu olduğu için Adalet Bakanlığı'nın iznine tabi. Bu konuyu değerlendiriyoruz. Makul sürede yanıt verilir."
DEM PARTİ DUYURMUŞTU
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Biz Tülay eş başkanımızla birlikte İmralı'da Sayın Abdullah Öcalan ile görüşmek için bugün Adalet Bakanlığı'na başvuracağız." dedi.
BAHÇELİ ÇAĞRI YAPMIŞTI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında 22 Ekim'de yaptığı Abdullah Öcalan çağrısını tekrarlamış, "İmralı ile DEM Grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder ve İçişleri Bakanlığınca Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan DEM Parti'li Ahmet Türk, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamalarını değerlendirdi.
Ahmet Türk ve DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, DEM Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde Meclis Başkanvekili Önder'i ziyaret etti. Türk ve Önder, görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bahçeli'nin "İmralı ile DEM arasında gecikmeksizin derhal bir temas kurulmalı" sözleri hatırlatılarak bu konudaki değerlendirmesi sorulan Türk, şunları söyledi:
"Tabii ki bu ülkenin barışı bizler için çok önemli, çok değerlidir. Barışa katkı sunacak herkesi de canıgönülden destekleriz. Ama bu barışın gerçekten onurlu bir barışa dönüşmesi lazım. Acıların sona erdiği, halkların özgür, eşit olduğu bir ortamın yaratılması gerektiğini ifade etmek isterim. Bu nedenle yapılacak bütün çalışmalar, gerçekten halklarımızın kardeşliğini esas alan, bütün halkları ortak ve demokratik değerlerde buluşturan bir anlayışla ele alınmalıdır. Barışa ancak bu şekilde gidebiliriz."
Barışa ancak barışın önündeki taşları temizleyerek ulaşabileceklerini ifade eden Türk, "Kürt halkının varlığını, kimliğini, kültürünü inkar etmeden, onun bir hak olduğunu içselleştirmişseniz bu meseleyi çözersiniz ama bu içselleştirmemişseniz çözümün de kolay olmadığını ifade etmek isterim." değerlendirmesini yaptı.
Türk, Bahçeli ile görüşüp görüşmeyeceği sorusuna, "Barışa katkı sunacak her eli sıkarız. Bu konuda sıkıntımız yok. Biraz zamana ihtiyaç var, beklemek lazım. Her şey çok flu. Şu anda hesaplanmış bir görüşme yok. İleride olabilir mi, bilemem." karşılığını verdi.
BARIŞ İÇİN UZATILAN HER ELİ ŞÜPHESİZ, ŞEKSİZ KARŞILARIZ, HER DAVETE İCABET EDERİZ
TBMM Başkanvekili Önder de sürece ilişkin şu ana kadar hükümetten bir görüşme talebi gelmediğini söyledi.
"Barış için uzatılan her eli şüphesiz, şeksiz karşılarız, her davete icabet ederiz" diyen Önder, şöyle konuştu:
"Barış ve müzakere söz konusu olduğunda bizim kapris anlamına gelecek bir şey yapmamız söz konusu olamaz. Her davete icabet ederiz, herkese fikirlerimizi, önerilerimizi, itirazlarımızı, desteklerimizi belirtiriz. Bu sürecin adına her ne denirse densin, Sayın Bahçeli'nin ısrarla aynı yerde durarak yaptığı çağrılarına dönük büyük bir destek olduğu gibi itibarsızlaştırma çabaları da var. Genellikle tuzu kuru cenahtan bu tarz eleştiriler geliyor. Anadolu'da 'ölü helvası senin evinde kaynamıyorsa tadı lezzetli gelir' diye bir söz var. Bugün Türkiye'de evladını kaybetmemiş neredeyse sokak, vilayet kalmadı. Bu nedenle bu işlere bu ciddiyetle, sorumlulukla yaklaşmak gerekiyor."