İsrail kanalı N12'de yer alan bilgilere göre, İran Devrim Muhafızları'nın gizli misafir ağırlama tesisi olarak bilinen Neshat Kompleksi'nde İsmail Haniye'ye düzenlenen operasyon, İsrail tarihindeki en karmaşık istihbarat operasyonu olarak tanımlandı. Konuya ilişkin konuşan İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nden İran uzmanı Beni Sabti, "Haniye'nin şehit edilmesinin, Lübnan'da düzenlenen çağrı cihazları operasyonundan bile üst bir seviyede olduğu ve İran'ın en korunaklı tesisinin derinliklerine sızıldığı" dedi.
İSRAİL'İN HEDEFİNDE YAHYA SİNVAR VE MUHAMMED DEİF VARDI
Eski İsrail Askeri İstihbarat Şefi Tamir Heyman, uzun yıllar boyunca İsmail Haniye'nin, İsrail kamuoyunun tanıdığı bir figür olduğunu ancak öncelikli bir hedef olarak görülmediğini ifade etti. Heyman, Haniye için "Daha çok sembolik, kamuoyu önünde olan bir figürdü. Çatışma dönemlerinde evi birkaç kez vuruldu ama İsrail'in odağında askeri liderler vardı: Yahya Sinvar ve Muhammed Deif," dedi.
Haniye'nin hedef alınmasında 7 Ekim olayları bahane olarak gösterilirken haberde, ocak ayı sonunda Yahya Sinvar'ın kaçış tünelinde ele geçirilen belgelerde Haniye'nin Hamas'ın askeri operasyonlarına derinlemesine dahil olduğuna dair bulgulara ulaşıldığı ifade edildi.
Araştırmacı gazeteci Dr. Ronen Bergman, İsrail İstihbarat Servisleri Komitesinin bu olaydan sonra hedef listesi oluşturduğunu ve Haniye'yi listenin en üst sırasına yerleştirdiğini belirtti.
SUİKAST ROTASINDA TÜRKİYE DETAYI
Haberde, suikastın planlama aşamasında, Haniye'nin farklı rotalarda hareket ettiği dikkate alınarak kapsamlı bir değerlendirme yapıldığı belirtildi. Katar'ın başkenti Doha'da ikamet eden Haniye'nin, İstanbul, Moskova ve Tahran arasında sıkça seyahat ettiği ifade edildi. Katar'daki suikastın, rehine kurtarma operasyonlarına zarar verme riski taşıması nedeniyle bu seçenek reddedildi. Ayrıca, İstanbul ve Moskova'daki siyasi komplikasyonlar da operasyon için uygun görülmedi. Yapılan bu değerlendirmelerin ardından, operasyonun Tahran'da gerçekleştirilmesine karar verildi.İsrail istihbarat birimleri, Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'daki Neshat Kompleksi'ni sık sık ziyaret ettiğini tespit etti. Araştırmacı gazeteci Ronen Bergman, "7, 8, 9 kez, oldukça fazla kaldığı görüldü" ifadelerini kullanarak bu ziyaretlerin operasyonun planlanmasında kilit rol oynadığını belirtti.
NESHAT KOMPLEKSİ HEDEF SEÇİLDİ
Haniye'nin Neshat Kompleksi'nde düzenli olarak konakladığı odanın belirlenmesinin ardından operasyonun hazırlık süreci hız kazandı. İsrail istihbaratı, kompleksteki hareketleri dikkatle izleyerek suikast planını detaylandırdı.
PATLAYICI ÖNCEDEN YERLEŞTİRİLDİ
Kompleks, Devrim Muhafızları'nın elit koruma birimi Ensar el-Mehdi tarafından sıkı güvenlik önlemleriyle korunuyordu. Yakın dövüş ve silah kullanımı konusunda uzman olan bu birim, sıkı tarama prosedürleriyle biliniyordu. Ancak tüm bu önlemlere rağmen, Haniye'nin odasına önceden yerleştirilen patlayıcı, operasyonun başarıya ulaşmasını sağlayan kritik unsur oldu.
TEKNİK AKSAKLIK VE SARSICI PATLAMA
Operasyon sırasında beklenmedik bir teknik aksaklık planı neredeyse tehlikeye sokuyordu. Haniye'nin konakladığı odanın klimasında yaşanan arıza, oda değişikliği ihtimalini gündeme getirdi. Ancak yapılan tamir işleminin ardından Haniye, orijinal odasına geri döndü.
Gece saat 01:30 civarında gerçekleşen büyük bir patlama, Neshat Kompleksi'ni sarstı. İlk yardım ekipleri hızla müdahalede bulundu ancak Haniye'nin olay yerinde hayatını kaybettiği anlaşıldı. Hamas liderlerinden Halil el-Hayye, Haniye'nin cansız bedenini görünce dizlerinin üzerine çökerek gözyaşlarına boğuldu.
İRAN YÖNETİMİ PANİKLEDİ
Tahran'daki operasyon, İran'ın üst düzey yönetiminde eşi benzeri görülmemiş bir panik ortamı yarattı. Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani'nin üç hafta boyunca ortadan kaybolduğu bildirildi. Operasyonun içerden destek olmaksızın gerçekleştirilemeyeceği gerçeği, İran rejimi içinde ciddi güvensizlik tohumları ekti. Bu durum, işbirlikçilerin tespit edilmesi amacıyla geniş çaplı bir arama ve soruşturma sürecinin başlatılmasına yol açtı.
HAMAS İDDİALARI YALANLADI
Öte yandan İsrail kanalı N12'in suikasta ilişkin ortaya attığı iddialar Hamas tarafından yalanlandı.
Hamas yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"İşgalcilerin bugün söylediklerinin ve yayınladıklarının, dikkatleri, İran'ın resmi karargahlarından birini hedef alan bir füzeyle egemenliğini ihlal etmek gibi entegre bir suçtan başka yöne çekmek için umutsuz bir girişim olduğu" kaydedildi.