Göç İdaresi’nden Suriyelilere özel geri dönüş rehberi: İzinli çıkış-giriş hakkı 3 kez kullanılabilecek

Göç İdaresi Başkanlığı, Suriyelilerin ülkelerine gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşlerinin sağlanması için tüm önlemlerin alındığını ve sürecin titizlikle yürütüldüğünü açıkladı. Geri dönüşler belirlenen hudut kapılarından gerçekleşirken, geçici koruma altındaki Suriyelilere izinli çıkış-giriş hakkı da tanındı. Verilen hakkın 1 Temmuz 2025'e kadar en fazla 3 kez kullanılabileceği ifade edildi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :05 Ocak 2025 , 15:31 Güncelleme Tarihi :05 Ocak 2025 , 15:55
Göç İdaresi’nden Suriyelilere özel geri dönüş rehberi: İzinli çıkış-giriş hakkı 3 kez kullanılabilecek

Göç İdaresi Başkanlığı, sosyal medya hesabı üzerinden Suriyelilerin ülkelerine dönüş süreci ve izinli çıkış-giriş haklarıyla ilgili bilgilendirme yaptı. Yapılan açıklamada, gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli geri dönüşlerin medeniyet değerlerine uygun bir şekilde gerçekleşmesi için gerekli tüm önlemlerin alındığı belirtildi. Sürecin sorunsuz ilerlemesi adına titizlikle çalışıldığı vurgulandı.

Güvenli be gönüllü geri dönüş işlemleri rehberi (Fotoğraf: AA)Güvenli be gönüllü geri dönüş işlemleri rehberi (Fotoğraf: AA)

GERİ DÖNÜŞLER 4 İLDEKİ BELİRLİ HUDUT KAPILARINDAN GERÇEKLEŞİYOR

Geri dönüş işlemleri, şu anda Hatay-Cilvegözü ve Yayladağı, Kilis-Öncüpınar, Gaziantep-Karkamış ile Şanlıurfa-Akçakale kara hudut kapılarından gerçekleştiriliyor. Süreç, dört temel aşamadan oluşuyor: randevu alınması, İl Göç İdaresi Müdürlüğüne başvurulması, sınır kapısındaki işlemlerin tamamlanması ve çıkış.

Geçici koruma altındaki Suriyelilere, ülkelerinin mevcut durumunu yerinde incelemek ve geri dönüş hazırlığı yapmak için izinli çıkış-giriş hakkı tanındı. 1 Ocak'ta başlayan uygulama, 1 Temmuz 2025'te sona erecek ve bu hak en fazla 3 kez kullanılabilecek.

İzin, öncelikli olarak aile reislerine verilirken, aile reisinin çıkış yapamaması durumunda hak, ergin bir aile üyesi tarafından kullanılabilecek.

Çıkış-giriş işlemleri, "www.randevu.goc.gov.tr" adresinden randevu alınarak başlıyor. Randevu alan Suriyeliler, belirlenen tarihte bulundukları ilin Göç İdaresi Müdürlüğüne başvurarak işlemlerini tamamlıyor.

Gönüllü geri dönüş için giriş çıkış rehberi (Fotoğraf: AA)Gönüllü geri dönüş için giriş çıkış rehberi (Fotoğraf: AA)

YOL İZİN BELGESİ 15 GÜN GEÇERLİ

İzinli çıkış-giriş hakkı kapsamında, çıkış yapılacak sınır kapısının bulunduğu şehre ulaşım için 15 gün geçerliliği olan Yol İzin Belgesi düzenleniyor. Bu belgeyle sınır kapısına ulaşan kişiler, işlemlerini tamamladıktan sonra Suriye'ye geçiş yapabiliyor.

Kilis-Çobanbey ve Hatay-Zeytindalı kara hudut kapılarından yürütülen izinli çıkış-giriş işlemlerinde, çıkış yapanların Türkiye'ye dönüşlerini aynı sınır kapısından gerçekleştirmeleri gereki