ANKA'nın gurur anları! 15.000 feet'ten tam isabet

Türk savunma sanayisinin gururları arasında ter alan ANKA, 15.000 feet irtifadan gerçekleştirdiği atışta hedefi tam isabetle vurdu. ROKETSAN’ın milli füzesi L-UMTAS ile yapılan bu atış yerli ve milli mühendisliğin gökyüzündeki gücünü bir kez daha kanıtladı. TUSAŞ, bu tarihi anın görüntülerini paylaştıç İşte ANKA'nın 15.000 feet'ten yaptığı o atış...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :09 Ocak 2025 , 10:50 Güncelleme Tarihi :09 Ocak 2025 , 15:21
ANKA’nın gurur anları! 15.000 feet’ten tam isabet

Türk savunma sanayisinin gururu ANKA, İHA teknolojilerindeki başarısını bir kez daha kanıtladı.

15.00 FEET'TEN TAM İSABET
Türkiye'nin yerli ve millî mühendislik harikası ANKA, 15.000 feet irtifadan yaptığı atışta hedefini tam isabetle vurdu ve bir ilke daha imza attı.

ANKA, 15.000 feet irtifadan yaptığı atışta hedefini tam isabetle vurdu (Ekran Görüntüsü / Takvim.com.tr)ANKA, 15.000 feet irtifadan yaptığı atışta hedefini tam isabetle vurdu (Ekran Görüntüsü / Takvim.com.tr)

TUSAŞ tarafından yapılan açıklamada, bu başarının Türkiye'nin savunma sanayiindeki azmini ve gücünü gözler önüne serdiği vurgulandı.

ANKA, 15.000 feet irtifadan yaptığı atışta hedefini tam isabetle vurdu (Ekran Görüntüsü / Takvim.com.tr)ANKA, 15.000 feet irtifadan yaptığı atışta hedefini tam isabetle vurdu (Ekran Görüntüsü / Takvim.com.tr)

TUSAŞ GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞTI: DAHA YÜKSEĞE ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ
TUSAŞ'ın resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"ANKA, 15.000 feet'ten hedefi tam isabetle vurdu! Bu yalnızca bir atış değil, milletimizin inancının, azminin ve gücünün gökyüzündeki gücüdür. ROKETSAN'ın millî füzesi L-UMTAS ile gerçekleştirilen bu başarı, mühendislerimizin gecesini gündüzüne katarak inşa ettiği bir gurur tablosudur. Mühendislik kabiliyetimizin büyük bir kanıtı olan başarımızla gurur duyuyoruz. Uluslararası arenada adımızı daha da yukarı taşıyor, her başarımızda Türkiye'nin gücünü göklere yazıyoruz. Yerli ve milli teknolojimizin gücüyle daha da yükseğe çıkmaya devam ediyoruz!"

ANKA'nın 15.000 feet'ten L-UMTAS füzesiyle gerçekleştirdiği bu tam isabet, savunma sanayiindeki yerlilik oranının artırılmasına ve mühendislik kabiliyetlerinin uluslararası arenada sergilenmesine önemli bir katkı sağlayacak.

Bu başarı, aynı zamanda Türkiye'nin uluslararası savunma pazarında yükselen bir güç olduğunu bir kez daha gösteriyor.

ANKA'NIN BAŞARI KORNOLOJİSİ
Türk savunma sanayisinin özgün İHA'larından ANKA, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, Türk Havacılık Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ) üretim ve montaj çalışmalarının tamamlanmasıyla 16 Temmuz 2010'da hangardan çıktı ve motor çalıştırdı.

30 Aralık 2010'da ilk uçuşunu gerçekleştiren, 2017 yılında envantere giren ANKA, geçen sürede kendi kategorisinde dünyanın en iyi operatif sistemlerinden biri haline geldi.

Güvenlik güçlerinin keşif, gözetleme, hedef teşhis, tespit, tanımlama ve takip ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilen ANKA'lar bu görevleri gece ve gündüz, kötü hava şartlarında bile gerçek zamanlı görüntü istihbaratı sunarak gerçekleştiriyor.

Bir keşif-gözetleme sistemi olarak operasyonel olan ANKA, sonrasında elektronik harp, deniz üstü harbi, hava-yer taarruz gibi çoklu rol yetenekleri kazandı.

Yoğun karıştırmanın olduğu zorlu muharebe koşullarında kendisini kanıtlayan ANKA, yangın ve deprem gibi doğal afet durumlarında da çalışmalara destek verdi.


Faydalı yük kapasitesi 200 kilogram olan ANKA, 30 bin feet yüksekliğe çıkabiliyor. ANKA, 30 saatin üzerinde görev yapabiliyor.

Burun kısmında bulunan kamera sistemi sayesinde hedefi tespit edip lazer işaretlemesi gerçekleştiren ANKA, taşıyabildiği 4 mühimmat ile caydırıcılık sağlıyor.

UYDUDAN KONTROL YETENEĞİYLE SINIRLARI KALDIRDI
ANKA'nın gelişim sürecindeki en önemli aşamalardan biri uydudan kontrol yeteneği kazandırılması oldu. Orta irtifa uzun havada kalışlı İHA sistemi ANKA, uydu yeteneğiyle önemli bir güç çarpanı haline geldi.

Uydudan kontrol kabiliyetiyle görüş hattı ötesinde, gece ve gündüz şatlarında otonom uçuş ve seyrüsefer yapabilen ANKA-S versiyonu, sınır güvenliği ve terörle mücadele harekatlarında etkin olarak kullanılmaya başlandı.

Operasyon sahasındaki başarılarıyla kendini kanıtlayan ANKA, ihracat başarılarına da imza attı.

Bugüne kadar yaklaşık 220 bin uçuş saatine ulaşan ANKA için 5 ülke ile sözleşme imzalandı, 3 ülke ile yürütülen görüşmelerde sona gelindi.

Bugüne kadar Blok A, Blok B, ANKA-S ve Operatif ANKA olarak 4 farklı konfigürasyon ile yurt içinde ve dışında 70 araç teslimatı gerçekleştirildi. 2024 sonu itibarıyla 140'ıncı ANKA'nın üretilmesi planlanıyor.

MİLLİ MOTORLARLA GÖKYÜZÜNE KANAT AÇTI
ANKA'nın gelişim sürecindeki birçok alt sistemin yerli ve milli olarak üretilmesi sağlandı. Bu süreçteki önemli aşamalardan biri milli motor entegrasyonu oldu. Bu kapsamda TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) tarafından geliştirilen TEI-PD170 motorları başarıyla ANKA'ya entegre edildi.

İnfografik (AA)İnfografik (AA)