İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır'ın Gazze'de ateşkes teklfini reddederken ABD gazetesi Axios ise CIA Direktörü Bill Burns'ün Gazze'de 28 günlük ateşkes için bir anlaşma ortaya attığını iddia etti. Peki, Gazze-Beyrut-Tahran-Tel Aviv hattında neler oluyor? İşte, bölgeden dakika dakika gelişmeler…
İsrail basını, Lübnan'dan ülkenin kuzeyine atılan yaklaşık 30 füze nedeniyle hasar meydana geldiğini yazdı.
İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, akşam saatlerinde Yukarı Celil bölgesinde sirenlerin çaldığı, Lübnan'dan fırlatılan yaklaşık 30 füzenin açık alanlara düştüğü bildirildi.
Yediot Ahronot gazetesinin İsrail Polis Teşkilatına dayandırdığı habere göre de İsrail sınırındaki Yukarı Celil bölgesinin en kuzey noktasında yer alan Isba el-Celil'e doğru fırlatılan füzelerden bazıları hasara yol açtı.
Haberde hasarın boyutu ve niteliğiyle ilgili detay verilmedi.
İran, terör eylemleri nedeniyle idam edilen Almanya-İran vatandaşı hakkında Berlin'den gelen tepkileri "içişlerine müdahale" olarak nitelendirerek, Almanya'nın Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı.
İran Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasına göre, Alman makamlarının İran'da terör eylemleri düzenlemekten suçlu bulunan Cemşid Şarmehd'in idamı sonrası "müdahaleci ve uygunsuz tavır" sergilediği gerekçesiyle, Almanya'nın Tahran Büyükelçisi Markus Potzel bakanlığa çağrıldı.
Alman diplomata, Şarmehd'in 2008'de Şiraz'da gerçekleşen bombalı terör saldırısı da dahil olmak üzere ülkedeki birçok terör eyleminden sorumlu olduğu iletildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze Şeridi'ndeki sivil ölümlerini hiçbir şeyin haklı gösteremeyeceğini ve saldırıların durdurulması gerektiğini söyledi.
Macron, Fas Meclisi'nde yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere karşı bir yıldan fazla süredir sürdürdüğü saldırılara değindi.
"Hiçbir şey Gazze'deki bu kadar çok sayıda sivil ölümünü haklı gösteremez." ifadesini kullanan Fransa Cumhurbaşkanı, "Gazze'de ateşkes olması ve İsrailli esirlerin serbest bırakılması, halkın korunması ve Gazze Şeridi'ne insani yardımın ulaşması için sürekli çağrıda bulunduklarını" söyledi.
Macron, Lübnan'da ateşkes olması gerektiğini, ABD ve diğer müttefikleriyle bu konu hakkında çalıştıklarını kaydetti.
Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca, Lübnan ve Gazze'deki saldırıları durdurmak için (İsrail'e) askeri ihracatın durdurulmasını talep ettiğini vurguladı.
İran Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacerani, başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, bugün Meclis tarafından taslağı onaylanan gelecek yılın bütçesinde savunma ihtiyaçlarının karşılanması için her türlü çabanın gösterildiğini söyledi ve “Bu konuya özel önem verildi. Bu nedenle ülkenin askeri bütçesinde yüzde 200'ün üzerinde ciddi bir artış yapıldı." dedi.
İran'ın ABD'deki başkanlık seçimleriyle ilgili görüşünün sorulması üzerine Muhacerani, "Bu seçimin konusu Amerikan halkını ilgilendiriyor ve bu iki adaydan hangisinin seçileceği bizim için önemli değil." İfadelerini kullandı.
ABD'de seçilecek başkandan, diğer ülkelerin ulusal egemenliklerine saygı göstermesini ve bölgede gerginliklere neden olan politikalardan vazgeçmesini umduklarını belirten Muhacerani, "Bu, onların halkının faydasına olacaktır. ABD, bölgelerde gerilimi her artırdığında, kayıplarını gördü." dedi.
İsrail ordusu, 25 gündür sıkı bir kuşatma uyguladığı Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki çatışmalarda 4 askerinin daha öldüğünü açıkladı.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Yüzbaşı Yehonatan Joni Karen (22), Çavuş Nisim Meytal (20), Çavuş Aviv Gilboa (21) ve Çavuş Naor Haimov'un (22) Gazze'nin kuzeyindeki çatışmalarda öldüğü belirtildi.
Ölen askerlerin çeşitli birimlerden alınan askerlerden oluşturulan elit 888. birlikten olduğu ve aynı çatışmalarda bir askerin de ağır yaralandığı aktarıldı.
Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısı 365'i karadan işgal sürecinde olmak üzere 776'ya yükseldi.
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bin 210'u çocuk, 11 bin 742’si kadın olmak üzere 43 bin 20 Filistinli öldü, 101 bin 110 kişi yaralandı.
Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
Dışişleri Bakanlığı, İsrail Meclisinin (Knesset), Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetlerine son verme girişimlerinin uluslararası hukukun açıkça ihlali olduğunu bildirdi.
Bakanlık, İsrail Meclisinin UNRWA'nın faaliyetlerini yasaklama amacıyla attığı adımlar hakkında yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "İsrail Meclisinin, UNRWA işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetlerine son verilmesi amacıyla attığı adımlar, uluslararası hukuku açıkça ihlal etmektedir." ifadesi kullanıldı.
İsrail'in UNRWA'yı hedef almak suretiyle, iki devletli çözümü ortadan kaldırmayı ve Filistin mültecilerinin ana vatanlarına dönüşlerine engel olmayı amaçladığı kaydedilen açıklamada, 1949'dan bu yana milyonlarca Filistin mültecisine hayati yardım sağlayan UNRWA'nın faaliyetlerinin bölgesel istikrar bakımından da büyük önem arz ettiğine işaret edildi.
BM Genel Kurul kararıyla tesis edilmiş olan UNRWA'nın faaliyetlerini yasaklamaya dönük girişimlere karşı güçlü duruş sergilemenin uluslararası toplumun hukuki ve vicdani yükümlülüğü olduğuna dikkatin çekildiği açıklamada, "UNRWA'nın Finansmanı Çalışma Grubu Başkanlığını yürütmekte olan Türkiye, söz konusu Ajansı siyasi ve mali olarak desteklemeyi sürdürecektir." denildi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Meclise insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlenmesinden korktuğu öne sürüldü.
İsrail devlet televizyonunun haberinde, Netanyahu'nun İHA'lar konusunda hissettiği korkunun arttığı iddia edildi.
Haberde, Netanyahu'nun Meclisteki kapalı oturumda, "Şimdi Meclise bir İHA saldırısı olsa nereye gideriz? En çok korktuğum şey, İHA'lar. Füzelerle mücadelede ise iyi sistemlerimiz var. Meclisin neden başka bir yerde değil de daimi yerinde toplandığını anlamıyorum." ifadelerini kullandığı kaydedildi.
Başbakanlık Ofisinden, haberde geçen iddialara ilişkin açıklama yapılma
NETANYAHU'NUN EVİNE İHA SALDIRISI
Lübnan'dan 19 Ekim'de fırlatılan insansız hava aracı (İHA), İsrail'in kuzeyindeki Kayserya kentinde Başbakan Binyamin Netanyahu'nun konutunun da bulunduğu bölgeye isabet etmişti.
İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada da Başbakan Netanyahu'nun Kayserya'daki evine doğru bir İHA'nın fırlatıldığı belirtilmişti.
Olay sırasında Netanyahu ve eşinin evde bulunmadığı ve yaralananın olmadığı iddia edilen açıklamada, konuya ilişkin detaylı bilgi verilmemişti.
Sosyal medyada Netanyahu'nun konutu olduğu ifade edilen evdeki kurşun geçirmez camda oluşan hasar paylaşılmıştı. Sosyal medya kullanıcıları, İHA'nın isabet ettiği evle Netanyahu'nun açık kaynaklarda paylaşılan konutunun görüntüsünün uyumuna dikkati çekmişti.
ABD gazetesi Axios’un üç İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberine göre, CIA Direktörü Bill Burns, Gazze'de 28 günlük ateşkes, Hamas'ın yaklaşık sekiz rehineyi serbest bırakması ve İsrail'in onlarca Filistinli tutukluyu serbest bırakması için bir anlaşma ortaya attı.
Axios, Burns'ün bu fikri pazar günü İsrailli ve Katarlı mevkidaşlarıyla yaptığı toplantıda ele aldığını bildirdi.