Demirtaş kitabında, askerliğin erkekleri üzerindeki baskıcı etkisi olduğunu savunarak, ordu sistemini sorguluyor. Askerliğin zorunlu olmaktan çıkarılmasını savunan Demirtaş'ın kitabında ilginç anıları da yer alacak. Bunlar arasında en dikkat çekici olanı ise cezaevinde bulunduğu sırada kendisine çay ısmarlayan bir yüzbaşının soruşturmaya tabi tutulması.
SAHTE çürük raporu düzenlediği iddiasıyla cezaevine giren hemen ardından da 37 yaşında askere alınan DTP'nin eski Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, tezkeresini aldı ve yazarlığa soyundu. Siyasetten bir süre uzak kalma kararı alan Demirtaş, 15 aylık askerlik anıları ve Türk Ordusu'na ilişkin bir kitap yazıyor. Kitabında, askerliğin erkekler üzerindeki baskıcı etkisi olduğunu savunarak, ordu sistemini sorguluyor. Ayrıca, "Cezaevinde bulunduğu sırada kendisine çay ısmarlayan yüzbaşının soruşturmaya tabii tutulduğu" iddiasına da anılarında yer verecek.
"Askerlikten kurtulmak için sahte çürük raporu aldığı" gerekçesiyle yargılanan ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nin hakkında verilen kararın ardından tahliye edilen Demirtaş, 29 Nisan 2008'de askere alındı. Acemi askerlik eğitimini Safranbolu'da yapan Demirtaş, vatani görevinin geri kalan 14 aylık bölümünü de Tokat'ta tamamladı ve 25 Temmuz'da terhis oldu. Demirtaş, 4 ay cezaevinde, 15 ay da kışlada kaldı. Siyasete kitap molası veren Demirtaş'ın, anılarından yola çıkarak askerlik sistemini sorgulayan bir kitap yazdığı öğrenildi.
Siyasete mola verdi
Demirtaş'ın kardeşi, DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, SABAH'a "Bir süre kitabına yoğunlaşacak. Tecrübelerine dayanarak, Türk askeri sisteminin erkekler üzerindeki etkilerini irdeleyen bir kitap yazıyor. Buradan yola çıkarak ordu sistemini sorguluyor. Aktif siyaset konusundaki kararını, partimizin Ekim ayında yapılacak kongresinin ardından karar verecek" dedi.
Hiç fotoğraf çektirmedi
Demirtaş, Tokat'ta yaptığı askerliği boyunca asker üniformasıyla görüntülenmemek için hiç fotoğraf çektirmedi ve yakın arkadaşlarının da kendisini ziyarete gelmesini istemedi. Kitabında, zorunlu askerliği eleştiren Demirtaş, erkekler üzerindeki etkilerini analiz ediyor.
Yüzbaşına çay soruşturması
Demirtaş'ın kitabında askerlik anıları da yer alacak. Bu anılar arasında cezaevinde bulunduğu sırada kendisine çay ısmarlayan yüzbaşının soruşturmaya tabi tutulduğu iddiası da var.
"Siyasi kimliğime saldırı olmadı"
Bu olayın hemen ardından askere alınan Demirtaş, siyasi kimliğine yönelik bir saldırıya maruz kalmadığını belirtiyor. Kısa süreli bir tecrit yaşayan Demirtaş, kitabında Hükümet'in başlattığı barışçıl sürece de vurgu yapacak. Kitapta, "Askerlerle aramda kardeş ilişkisi vardı. Konuşup, diyalog kurulunca ön yargılar kırılıyor. Bu ülkenin çocukları birbirini öldürmesin. Ölüm değil yaşam yüceltilmeli. Türkiye'de 250 binin üzerinde asker kaçağı var. Buna çözüm bulunmalı" görüşlerini savunacak.