Kan tahlili orucu bozar mı? Tahlil için kan vermek orucu bozar mı? Diyanete göre oruçluyken kan almak ve vermek…

Tüm illerden vatandaşlar tarafından kan tahlili orucu bozar mı? Tahlil için kan vermek orucu bozar mı sorularının yanıtları merak ediliyor. Müslüman alemi 11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayı için geri sayıma başladı ve heyecanla bekliyor. İslamiyet'te farz olan ibadetlerden biri olan Ramazan orucu tutacak olan kişiler Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre orucu bozan durumların neler olduğunu öğrenmek istiyor. Peki Diyanete göre oruçluyken kan almak ve vermek Ramazan orucunu bozan şeyler arasında yer alıyor mu?

Giriş Tarihi :20 Nisan 2022 , 08:09 Güncelleme Tarihi :20 Nisan 2022 , 08:09
Kan tahlili orucu bozar mı? Tahlil için kan vermek orucu bozar mı? Diyanete göre oruçluyken kan almak ve vermek…

İÇİNDEKİLER

Kan tahlili orucu bozar mı? Tahlil için kan vermek orucu bozar mı? Diyanete göre oruçluyken kan almak ve vermek orucu bozan durumlar arasında mı yer alıyor? Sorgulamaları arama motorları üzerinden sıklıkla yapılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı orucu bozan şeylerin neler olduğunu açıklarken kan vermek ya da almak isteyen vatandaşlar oruçluyken bunu yapıp yapamayacakları hakkında bilgi edinmek istiyor. İşte detaylar...

DİYANETE GÖRE ORUÇLUYKEN KAN ALMAK YA DA VERMEK ORUCU BOZAR MI?

Ramazan'da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52). Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar.

Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır. Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), "Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur." (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah'ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).
Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi "Hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır." şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.

ORUCU BOZAN DURUMLAR NELERDİR?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.