KURBAN BAYRAMI'NIN ÖNEMİ
İslam dünyasında büyük bir sevinç ve dayanışma içerisinde kutlanan Kurban bayramı Hicri takvime göre Zilhicce ayının 10.gününden itibaren 4 gün kutlanır. Diğer bir anlatımla Hicri takvime göre Zilhicce ayının 10. gününde başlayan Kurban Bayramı 4 gün devam eden bir bayramdır. Zilhicce ayının 9. gününe "Arife Günü" denmektedir. Bayramdan bir önceki gündür. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine ise "Eyyam- nahr" denir.
Kurban bayramı ayrıca Müslümanların her yıl "Hac " görevlerini yerine getirdikleri vakittir. Hac, Mekke'ye gidilmek suretiyle ve Kabe'nin tavafını da kapsayan bir ibadettir. Hac farizasını yerine getirmekte olan Müslümanlar kurbanlarını da Mekke'de keserler. Kurban bayramı dünyanın her yerinde yaşayan Müslümanlar tarafından aynı anda büyük bir coşku ile kutlanır.
Kurban Bayramı Hz. Muhammed döneminde de aynı coşku ve sevinç içerisinde kutlanmıştır. Hz. Peygamber sahabeye bayramın ruhunu, manasını anlatarak ve bizzat eda ederek göstermeye çalışmıştır. "Kurban" sözcüğü İslami bir terim olarak "Allah'a yaklaşmak, Allah'ın rızasını elde etmeyi" ifade eder. Hz. İbrahim kıssasında da zaten anlatılan tam olarak budur. Kulun, Allah'a teslimiyeti ve tereddütsüz uğruna bir şeyleri feda edebilmesidir.
KURBAN BAYRAMI'NDA YAPILAN GELENEKLER
Kurban bayramında bayram namazı kılmak farzdır. Bayram namazı cemaatle birlikte kılınır.
Dini şartlara uygun biçimde, durumu uygun olan Müslümanlar tarafından kurban kesilir.
Kesilen bu kurbanlar, keçi, koyun, dana vb olabilirler. Bu kurbanların belirli bir miktarı yoksullara dağıtılır.
Bayramda ya da arife günü mezarlık ziyareti yapılır.
Bayram temiz ve mümkünse yeni kıyafetler giyilir.
Kurban bayramında çocuklara bayram harçlığı vermek gelenektir.
Kurban bayramında bayram ziyaretleri yapılır. Ziyaretlerde büyüklere gidilir.
Bayramda mümkün olduğunca yoksullar, yetimler ve yardıma muhtaç olan kimseler sevindirilir.
Dini bayramlarda, yani hem Ramazan hem de Kurban Bayramında çocuk yuvası, huzurevi gibi yerlerde bulunan insanları ziyaret etmek pek makbul ve güzel bir davranıştır.