İmsakla beraber sahur, akşam ezanıyla beraber oruç bitmiş olur. Arefe günü oruç tutma ile ilgili kesin bir emir yoktur. Bu mübarek günde oruç tutmak isteyenler tutabilir. Oruç tutmadan diğer ibadetlerini gerçekleştirmek isteyenler de sevap işleyeceği davranışlarda bulunabilir. Arefe günü oldukça kutsal ve birleştirici bir gündür. Kalabalık sofralarda buluşmak, isteğe göre oruç tutmak bu günü daha da bereketli kılar. Dileyen, arefe gününde orucunu tutup iftar saatinde açarak güne devam edebilir.
Arefe, bayramın müjdecisidir. Peygamberimiz, " En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe günü yapılan duadır." (Tirmizî, Dua, 8; Malik, Dua, 500) buyurmuşlardır.
AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ
Arefe günü oruç tutmak sevabı olan bir davranıştır. Arefe günü oruç tutmak fazileti dini kaynaklarda da belirtilmiştir. Bu konuya detaylı şekilde değinecek olursak Hz. Muhammed (s.a.v) tarafından aktarılan bir hadisle giriş yapmak uygun olacaktır:
"Ebu Katâde (ra) der ki: Resulullah'a (asm) arefe günü oruç tutmak hakkında soruldu. O da şöyle buyurdu: "O gün tutulan oruç, geçmiş ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur." (Müslim)
Beyhakî'nin bir rivayetinde Hz. Aişe (ra) şöyle demiştir:
Resulullah (asm): "Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir." derdi. (Taberanî)