BİLSEM NEDİR?
Kişilerin hayatı boyunca girdiği pek çok farklı sınav bulunuyor. Bu sınavlar kişilerin bazen yeteneklerini ön plana çıkarabiliyor. Özellikle BİLSEM sınavı bu sınav türleri arasındadır. Bu sınav özellikle çocukların yeteneklerini ölçmek için yapılıyor. Sorulan özel yetenek sorularıyla, yetenekli olan çocuklar ön plana çıkartılıyor. Bu sayede çocukların gelişimleri farklı şekillerde oluşturulabiliyor. Yeteneği bulunan çocuklar bu sınav üzerinden değerlendiriliyor. Uygulanan sınavda birçok özel soru bulunuyor.
Çocukların yapacağı doğru cevaplarla yetenekli olup olmadığı tespit edilebiliyor. Özel olarak hazırlanan bu sınav türünde, çocukların yetenekleri değerlendiriliyor. Bu sınava sadece özle yeteneği bulunan çocuklar dahil ediliyor.
Çocuklara sorulan sorularla özel yetenekleri test edilebiliyor ve gelecekteki süreç için özel eğitime alınabiliyor. Çocukların gireceği bu sınav, kolay bir şekilde hazırlanarak çocuklara sunuluyor. Tarih belirlenerek hazırlanan sınav içerisinde çok farklı soru kalıpları bulunuyor.
BİLSEM'de ölçme ve değerlendirme nasıl yapılır?
Bilim ve Sanat Merkezlerinde özel eğitimli öğrencilere, başarılarını tartmak amacıyla rastgele bir prosedür kullanılmaz. Yapılan sınavlar bağlamında rastgele bir not prosedürü yapılmamaktadır. Uygulanan eğitim programlarının her adımında Gözlem Formları kullanılarak izleme ve değerlendirme yapılır ve uygulamanın sonucunda uygulaması tamamlayan öğrencilere "Program Tamamlama Belgesi" verilir.
Bilsem sınavıyla özel öğrencilere verilen eğitimlerin hangi illerde olduğu da merak ediliyor. Özel yetenekli öğrencilere kendi potansiyellerini anlamaları, kendilerine ve topluma katkıda bulunabilmeleri için okullarda verilen eğitimi zenginleştiren ve farklılaştıran bir eğitim programı sunan bilim ve sanat merkezleri 81 ilde hizmet vermektedir.