2022 İhbar tazminatı şartları nelerdir? Kıdem tazminatı nedir? İhbar tazminatı nedir, nasıl alınır?

İhbar tazminatı, İşçi Kanunu içerisinde yer alan 17/4 maddesine dayanan ve işçi ile işveren arasında, işi bırakmadan evvel yapılması gereken bilgilendirmedir. Eğer işveren, işçisini işten çıkaracaksa bu hali kendine yazılı ya da sözlü olarak duyurmakla yükümlüdür. Aynı şekilde, işçi de iş yerinden istifa etmeden ya da ayrılmadan evvel ayrılmak istediğini işverenine kıdemine makul olmak sureti ile duyurmak zorundadır. Peki İhbar tazminatı nedir, nasıl alınır? 2022 İhbar tazminatı şartları nelerdir? Kıdem tazminatı nedir?

Giriş Tarihi :11 Haziran 2022 , 08:09 Güncelleme Tarihi :11 Haziran 2022 , 08:09
2022 İhbar tazminatı şartları nelerdir? Kıdem tazminatı nedir? İhbar tazminatı nedir, nasıl alınır?

İÇİNDEKİLER

İşçi, işvereni tarafından bilgilendirilmemişse iş yerinden ihbar tazminatı alabilir. Aynı şekilde, işçi eğer haber vermeden işinden ayrılırsa işçiye işvereni ihbar tazminatı ödemek ile yükümlüdür. Karşılıklı olan bu durum içinde işçi ve işveren kendilerine belirlenmiş süreler içinde eğer yazılı bir beyan ile durumu iletirler ise ihbar tazminatı alma hakkına sahip olurlar.

2022 İHBAR TAZMİNATI ŞARTLARI NELERDİR?

İhbar tazminatı alım şartları, 2022 yılı için güncel olarak şöyle sıralanmıştır:

İhbar sürelerine uymak (Belirlenmiş olan ihbar süresini aşmış olan kişilerin ihbar tazminatı alma hakları yoktur.)

Belirsiz süreli iş sözleşmesinin olması

İş sözleşmesini bildirim süresi vermeksizin fesih eden kişinin işveren olması

Haklı (geçerli) sebeplerden dolayı işten ayrılma

İHBAR TAZMİNATI NASIL ALINIR?

İhbar tazminatının alınabilmesi için İşçi Kanununda belirlenmiş olan şartların taraflarca yerine getirilmemesi gereklidir. İşçi ile işveren arasında eğer belirsiz süreli bir iş sözleşmesi varsa, taraflar ihbar tazminatı almaya hak kazanır. Ancak bu haklarını kullanabilmeleri için kendilerine belirlenmiş olan süreler içinde başvurularını yapmaları gereklidir.

İHBAR TAZMİNATI ALMA SÜRESİ NE KADARDIR?

İhbar tazminatının alınabilmesi için kişilere sunulmuş olan süreler, çalışma süreleri doğrultusunda şöyle sıralanmıştır:

6 aydan az çalışmış işçilerin iş sözleşmesi feshinin yapıldığının karşı tarafa bildirilmesinden sonra 2 hafta,

6 ay ila 1.5 yıl arasında çalışmış işçilerin iş sözleşmesi feshinin yapıldığının karşı tarafa bildirilmesinden sonra 4 hafta,

1.5 ila 3 yıl arasında çalışmış işçilerin iş sözleşmesi feshinin yapıldığının karşı tarafa bildirilmesinden sonra 6 hafta ve

3 yıldan fazla çalışmış işçilerin iş sözleşmesi feshinin yapıldığının karşı tarafa bildirilmesinden sonra 8 hafta

İHBAR TAZMİNATI HANGİ DURUMLARDA ÖDENMEZ?

İhbar tazminatının ödenmediği durumlar, İş Kanunu çerçevesince şöyle sıralanmıştır:

Deneme süresi devam ederken işten ayrılma

Evlilik sebebi ile işten ayrılma

Askere gitme sebebi ile işten ayrılma

Emekliliğe hak kazanma sebebi ile işten ayrılma

Haklı nedenden dolayı derhal fesih (İş Kanunu 24 ve 25. maddeleri içinde yer alan düzenlenmiş sebeplerden birine dayanarak yapılan iş sözleşmesi fesihlerinde ihbar tazminatı ödenmez.)

Belirli bir süreye sahip olan iş sözleşmeleri ile çalışma

İstifa etme

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatı, bir iş yerinde işçi sözleşmesi ile olmak şartı ile çalışmış olan kişilerin iş yerlerinden ayrılırken veya emeklilik durumları söz konusu iken işverenleri tarafından kendilerine ödenen toplu paradır. Bu para, işçilerin çalışma sürelerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Çalışanlar bir iş yerinde ne kadar fazla çalışırlarsa, o kadar fazla tutarlı kıdem tazminatı alma hakkına da sahip olurlar.

İHBAR TAZMİNATI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

İhbar tazminatı alacak olan kişiler, alacakları ihbar tazminatı tutarlarını çalışmış oldukları son maaşlar üzerinden hesaplayabilirler. İhbar tazminatı alacak olan kişilerin alacakları tutarlar, çalışmış oldukları süreye göre şöyle sıralanmıştır:

6 aydan az çalışan işçiler: 2 haftalık maaş tutarı

6 ay ile 1,5 yıl arası çalışmış işçiler: 4 haftalık maaş tutarı

1,5 ile 3 yıl arası çalışmış işçiler: 6 haftalık maaş tutarı