YKS hangi bölüm kaç netle kazanılır? 2 yıllık - 4 yıllık Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık Meslekleri ve Puanları 2022! YKS (TYT) puan türleri ve bölümleri nelerdir?

Hangi üniversite ve bölüm kaç puanla öğrenci alıyor? 2022 YKS'ye giren öğrenciler sonuçlarını ve tercih kılavuzunu merakla beklemeye başladı. Yayımlanacak kılavuz ile öğrenciler lisans ve ön lisans bölümlere, kontenjanlara ve geçen senenin taban puanlarına bakabilecekler. Bu kapsamda bazı bilgiler merak edilmeye başlandı. Peki, YKS hangi bölüm kaç netle kazanılır? 2 yıllık - 4 yıllık Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık Meslekleri ve Puanları 2022! YKS (TYT) puan türleri ve bölümleri nelerdir? İşte merak edilenler!

Giriş Tarihi :18 Haziran 2022 , 12:14 Güncelleme Tarihi :18 Haziran 2022 , 12:14
YKS hangi bölüm kaç netle kazanılır? 2 yıllık - 4 yıllık  Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık Meslekleri ve Puanları 2022! YKS TYT puan türleri ve bölümleri nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Hangi üniversite ve bölüm kaç puanla öğrenci alıyor? Sorusu YKS sınavına giren adaylar tarafından araştırılmaya başlandı. YKS tercih kılavuzu üniversite taban puanları yüzdelik dilimler merak edildi. Peki, YKS hangi bölüm kaç netle kazanılır? 2 yıllık - 4 yıllık Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık Meslekleri ve Puanları 2022! YKS (TYT) puan türleri ve bölümleri nelerdir? İşte tüm detaylar haberimizde...

ÜNİVERSİTE TABAN PUANLARI 2022 AÇIKLANDI MI?

Üniversite taban puanları 2022 henüz belli olmadı. YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversitelerin taban puanlarının açıklanması bekleniyor.

Yükseköğretim Kurulu'nun 'yokatlas.yok.gov.tr' internet sitesi üzerinden geçmiş yıllara ait puanlar, kontenjanlar, bölümlere yerleşen öğrencilerin profilleri gibi pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz.

2021 2 YILLIK - 4 YILLIK PUANLARI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN!



YKS NET VE PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır.

Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır. Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen cevap anahtarı esas alınmak suretiyle puanlama yapılacaktır.

TYT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.

A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır.

AYT ve YDT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir (Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.

A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacaktır.

Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), TYT Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır.

Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe alanından 5 soru cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; TYT Sosyal Bilimler Testinde toplam 25 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 25 cevap alanı bulunacaktır. Tüm adaylar, ilk 15 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır.