Fahiş fiyatla çorba satan fırsatçılara Bakanlık acımadı: 1 milyon 860 bin TL idari para cezası

Son dakika haberi! Ticaret Bakanlığınca, deprem bölgelerine yardım götüren ya da deprem bölgesinden yola çıkan vatandaşlara fahiş fiyatla çorba satan Adana'daki bir yol üzeri dinlenme tesisine, 1 milyon 860 bin lira idari para cezası kesildi. 10 ilde yaşanan deprem felaketinin ardından hem iş dünyası hem de vatandaşlar yardım kampanyası için seferber olurken bazıları da işi fırsatçılığa dökmüştü. Fırsatçılara karşı para cezalarının yetersiz olduğunu belirten Takvim gazetesi yazarı Faruk Erdem, "Ama para cezası yeter mi o tartışılır. Bu insanlar bir daha ticaret hayatında olmamalı. Mutlaka kapatma dahil çok ağır cezalar verilmeli. Verilmeli ki bir daha acılarımız üzerinden kimse para kazanmaya çalışmasın… Depremle ilgili cezalar normal zamanlardan daha fazla uygulanıyor." dedi.

Ticaret Bakanlığınca, deprem bölgelerine yardım götüren ya da deprem bölgesinden yola çıkan vatandaşlara fahiş fiyatla çorba satan Adana'daki bir yol üzeri dinlenme tesisine, 1 milyon 860 bin lira idari para cezası kesildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ülkede yaşanan büyük depremin ardından deprem bölgelerine yardım götüren ya da deprem bölgesinden yurdun diğer bölgelerine gitmeye çalışan vatandaşlara bir yol üzeri dinlenme tesisinin fahiş fiyatla çorba satışı yaptığına dair sosyal medyada görüntülerin yer aldığı anımsatıldı.

Bu işletmeyle ilgili Bakanlığa çok sayıda şikayet başvurusunun ulaştığına işaret edilen açıklamada, "Ticaret İl Müdürlüğümüzce fahiş fiyat ve fiyat etiketi yönetmeliği kapsamında yapılan denetimlerde bahse konu yol üzeri dinlenme tesisi işletmesine toplam 1 milyon 860 bin lira idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Bu minvalde Ticaret Bakanlığımızın denetimleri aralıksız devam etmektedir." ifadeleri kullanıldı.


ÇOK AĞIR CEZALAR VERİLMELİ
Konuyu köşesine taşıyan Takvim gazetesi yazarı Faruk Erdem, "Ama para cezası yeter mi o tartışılır. Bu insanlar bir daha ticaret hayatında olmamalı. Mutlaka kapatma dahil çok ağır cezalar verilmeli. Verilmeli ki bir daha acılarımız üzerinden kimse para kazanmaya çalışmasın…" ifadelerini kullandı.

Afet bölgesinde fırsatçılık yapanlara ağır cezaların verildiğini belirten Erdem, "Hırsızlık suçu normal zamanda 1-3 yıl hapis iken afet bölgesinde yardım malzemelerine karşı olursa 3-7 yıla çıkıyor. Afetin getirdiği kargaşadan faydalanarak yapılırsa bu kez 5-10 yıla çıkıyor. Dolandırıcılık suçu afet zamanlarında ve bölgede olursa 5 yıl yerine 10 yıla kadar çıkan hapis cezası ile cezalandırılıyor. Yağmacıların cezası da normal zamanlarda 10 yıla kadar hapis iken afet bölgesinde 15 yıla kadar çıkıyor. Piyasayı bozucu yalan haber yayanların cezaları da afet bölgeleri ile ilgili olduğunda 3'te 1 oranında artırılıyor. Stok yapanların cezası da 3 yıla kadar hapis gerektiriyor." ifadelerini kullandı.


İşte Faruk Erdem'in bugünkü yazısı:


BORSADA, İNTERNETTE, ENKAZ BAŞINDA, YOLLARDA…. HER YERDELER… PEKİ CEZALARI NE? UTANMAZLARA PARA CEZASI YETMEZ…
Türkiye tarifsiz bir acı içinde. Binlerce kardeşimizi kaybettik, yaralılarımız var, binlerce insanımız, canımız enkaz altında. Milyonlar tek yürek olmuş depremzedelere yardım için çırpınıyor. İmkanı olan kalkıp gidiyor, olmayan burada 'ne yaparım' derdinde. Parasıyla, emeğiyle, eşyasıyla yardıma koşuyor. Hiçbir şey yapamasa dua ediyor.
İçimizdeki ayrık otları ise fırsat peşinde…

İlk günden başladılar….

Önce Borsa'da gördük onları. Yitirdiğimiz canlardan bile utanmayanlar çimento ve beton hisselerine saldırıp para kazanma derdine düştüler. Bu yüzsüzleri 'durdurun' çağrıları yaptık. Borsa İstanbul ancak üçüncü gün kapandı. Şimdi bu iki üç gün içinde bu alımları yapanlar belirlenmeli… Bazen yaptığınız iş hukuka uygun olsa da ahlaka aykırıdır ve vicdanları yaralar…
İlk gün ahlaksızları bununla bitmedi. Deprem felaketi sonrasında gerekli malzemelerin fiyatlarını 3-4 kat artıran insanlıktan nasibini almamış yaratıklar çıktı ortaya…
Battaniye, ısıtıcı, tüp, mont eldiven ne lazımsa bunun üzerinden para kazanmaya çalıştılar.
Evindeki tek sobayı söküp yetkililere getiren ve "içine odun da koyayım mı" diye soran o eli öpülesi cennetlik annemizden de utanmadılar…
Zaten utanma duygusu olsa yaparlar mı?

Bitti mi?
Elbette bitmedi…

Ekmeklerin fiyatını iki katına çıkartan fırıncılar gördük. Gerekçeye bak; "Biz gramını artırdık…" Utanma olsa, köyünde kentinde çocukları için ayırdığı unla hemen ekmek, çörek yapıp bölgeye gönderen büyük yürekli teyzelerimizden utanırlar…
Bölgede en büyük ihtiyaçlardan birisi tuvalet ve temizlik. Yakın yerlerdeki benzin istasyonları bunun için müsait. Ama anlı şanlı şirketler istasyonlarındaki tuvalet ve büfeleri kapatıverdiler. "Yasak" koydular… En kaz başında 30-40 saat dinlenmeden can kurtarmaya çalışan o mübarek insanlardan da utanmadan…
Birisi çorba yapıp fahiş fiyatla satmaya kalktı, canıyla uğraşan insanların üç kuruş parasına göz dikerek…

BUNLAR İNSAN DEĞİLLER
Marketleri, evleri yağmalayan, hırsızlık yapan mahluklar insan bile değiller. Kur'an-ı Kerim'in onlara 'Belhum adal' yani 'aşağıların aşağısı' dediği mahluklar… Üstad Necip Fazıl'ın "Alçak desem seviyen olur çukur adam" diye tarif ettiği tipler… Allah onların iki cihanda cezasını verecektir.
Sosyal medya fırsatçılarını, buradan maddi ve siyasi rant sağlamaya çalışan aşağılık tipleri zaten hepimiz biliyoruz, her durumda onlar ortaya çıkıyor. İçlerinde ünlüsü de var ünsüzü de... Yasalarımız onların cezalarını da belirlemiş durumda. Mutlaka gereği yapılacaktır.

CEZALAR DAHA FAZLA OLUYOR
Peki deprem ve acılarımız üzerinden para kazanan bu tiplere hangi karşılık veriliyor? Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı hemen devreye girip para cezaları kesiyor. Öyle küçük rakamlar değil. Bir daha iş yapamayacak duruma düşürecek rakamlar. Daha da artmalı. Burada bakanlıkların hızlı hareket ederek anında aksiyon almaları kamuoyu vicdanı açısından çok önemli.
Ama para cezası yeter mi o tartışılır. Bu insanlar bir daha ticaret hayatında olmamalı. Mutlaka kapatma dahil çok ağır cezalar verilmeli. Verilmeli ki bir daha acılarımız üzerinden kimse para kazanmaya çalışmasın…
Depremle ilgili cezalar normal zamanlardan daha fazla uygulanıyor.


Hırsızlık suçu normal zamanda 1-3 yıl hapis iken afet bölgesinde yardım malzemelerine karşı olursa 3-7 yıla çıkıyor. Afetin getirdiği kargaşadan faydalanarak yapılırsa bu kez 5-10 yıla çıkıyor. Dolandırıcılık suçu afet zamanlarında ve bölgede olursa 5 yıl yerine 10 yıla kadar çıkan hapis cezası ile cezalandırılıyor. Yağmacıların cezası da normal zamanlarda 10 yıla kadar hapis iken afet bölgesinde 15 yıla kadar çıkıyor.
Piyasayı bozucu yalan haber yayanların cezaları da afet bölgeleri ile ilgili olduğunda 3'te 1 oranında artırılıyor. Stok yapanların cezası da 3 yıla kadar hapis gerektiriyor.

FIRSATÇILAR DEPREMZEDELERİN İHTİYAÇLARINA GÖZ KOYDU
Yangın, deprem demeden kâr hırsıyla gözü dönen fırsatçılar, yüzyılın en büyük afetinde de ortaya çıktı. 10 ilde yaşanan deprem felaketinin ardından hem iş dünyası hem de vatandaşlar yardım kampanyası için seferber olurken bazıları da işi fırsatçılığa döktü. Kara kışın yaşandığı deprem bölgesinde çadır, battaniye, elektrikli battaniye, ısıtıcı, uyku tulumu gibi ürünlerin fiyatları bir gün içinde fırladı.

ÇADIR YÜZDE 60 ARTTI
Karşılaştırmalı fiyat analizi yapan bir online satış platformunda incelediğimiz fiyat hareketlerine göre 6 kişilik bir çadır fiyatı 3 bin 454 TL iken, ihtiyaç listelerinin elden ele dolaşmaya başladığı deprem akşamında yüzde 60 artışla 6 bin 631 TL'ye fırladı. Yine başka bir satıcının geçen hafta 3 bin 750 TL'den sattığı çadır fiyatının 4 bin 841 TL'ye çıktığı görüldü.

BİR GÜNDE İKİYE KATLADI
Sabah gazetesinin haberine göre; yine en temel ihtiyaçlardan biri olan ısıtıcı fiyatlarındaki artışlar dikkat çekti. Depremin yaşandığı gün 229 TL olan ısıtıcı fiyatı dün 242 TL'ye yükseldi. 218 TL'den satılan elektrikli battaniye fiyatı dün 242 TL'ye, aynı ürün başka bir satıcıda 205'den 260 TL'ye çıktı. Deprem gününe kadar 223 TL'ye satılan uyku tulumu 240 TL olurken, 89 TL'den satılan polar omuz şalının fiyatı iki kattan fazla artarak 182 TL'ye fırladı.

POWERBANK BİLE YÜKSELDİ!
Bölgede elektrik kesintileri yaşanması nedeniyle telefon şarjı için powerbank'ler en çok ihtiyaç duyulan ürünler arasında yer alırken bu ürünlerde de fiyat fırladı. Örneğin bir gün önce 499 TL'den satılan bir powerbank fiyatının 599 TL'ye çıkması dikkat çekti. Yine 6 Şubat tarihine kadar 85 TL olan el fenerinin fiyatının bir günde 95 TL'ye çıktığı görüldü.

TİCARET BAKANLIĞI DENETİM BAŞLATTI
Ticaret Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında fahiş artış yapıldığı iddialarına yönelik ülke genelinde denetimler başlatıldığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, önceki gün meydana gelen ve toplam 10 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında vatandaşların acil ihtiyaçlarını karşılamak üzere devlet kurumları başta olmak üzere herkesin canla başla çalıştığı belirtildi.

"Bu üzücü hadise sırasında acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında fahiş artış yapıldığı iddialarına yönelik Bakanlığımızca ülke genelinde denetimler başlatılmıştır" denilen açıklamada, elektronik ticaret pazaryerlerine de gerekli tedbirleri almaları yönünde uyarılar yapıldığı bildirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Yaşanan bu olağanüstü dönemde devletimiz ve milletimiz büyük bir dayanışma örneği göstererek birbirine kenetlenmişken depremden etkilenen vatandaşlarımızın mağduriyetini suistimal etmeye yönelik her türlü fırsatçılık faaliyetleri bakanlığımızca yakından takip edilmektedir. Bu tür fırsatçılık eylemlerinde bulunanlara en ağır idari yaptırım cezalarının uygulanacağından vatandaşlarımızın şüphesi olmasın."

MALİYE'DEN YAPTIRIM UYARISI
Hazıne ve Maliye Bakanlığı, acil ihtiyaç malzemelerinde fahiş fiyat uygulayan "fırsatçılara" gerekli yaptırımların uygulanacağını ve bu suistimalin cezasız kalmayacağını bildirdi.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremler nedeniyle talebin arttığı acil ihtiyaç malzemelerinde fahiş fiyat uygulayan bazı fırsatçılar olduğunun görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Ülkemizin depremle mücadele ettiği bu elim dönemde, Gelir İdaresi Başkanlığımız ve Vergi Denetim Kurulumuz tarafından gerekli tedbirler alınacak, haksız fiyat artışına sebebiyet verdiği tespit edilen ilgililer hakkında gerekli yaptırımlar uygulanacak, yaşatılan hiçbir suistimal cezasız kalmayacaktır. Hep birlikte yaşadığımız ve derinden hissettiğimiz bu olumsuz süreci atlatmak adına ne gerekiyorsa birlikte yapmaya var gücümüzle devam edeceğiz"

İNŞAAT HİSSELERİNE AKIN ETTİLER!
Deprem fırsatçıları borsada da kendini gösterdi. 10 ilde insanlar enkaz altında hayat mücadelesi verirken gözü dönmüş fırsatçılar inşaat sektörü hisselerini almak için sıraya girdi.

Depremin ardından Borsa İstanbul'da işlem gören Konya Çimento, Oyak Çimento, Nuh Çimento, Akçansa Çimento, Göltaş Çimento, Afyon Çimento, Bursa Çimento, Niğde Beton, Çimbeton gibi çimento firmalarının hisseleri yüzde 5-10 arası yükseldi.

Birçok vatandaş sosyal medyada duruma tepki gösterdi. Dün ayrıca gün içinde Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle oldukça düşük işlem hacminin gerçekleştiği Borsa İstanbul iki kez devre kesti.

SAVCILIK DA İNCELEMEYE ALDI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, depremde fırsatçılık yapan kişiler için Cumhuriyet Başsavcılığı'nca inceleme başlatıldığını açıkladı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremi fırsat bilen, AŞTİ de faaliyet gösteren bazı otobüs firmalarının bilet fiyatlarını 2-3 kat artırdığı, depremden etkilenen vatandaşların kullanımı için hayati öneme haiz battaniye başta olmak üzere bir çok eşyanın fiyatlarının ilgili satıcılar tarafından fahiş oranda artırıldığı yönünde gelen ihbarlar üzerine fiyatları etkileme, mal veya hizmet satımından kaçınma suçlarından Cumhuriyet Başsavcılığımızca inceleme başlatılmış olup, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gerekli talimatlar verilmiştir."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.