AYM'den flaş HDP kararı: Hazine yardımı blokesi kaldırıldı

Son dakika haberi! Anayasa Mahkemesi (AYM) terörün siyasi ayağı HDP'nin hazine yardımı blokesinin oy çokluğu ile kaldırıldığını açıkladı. Bloke kararının kaldırılmasıyla 539 milyon TL ödenecek. Kararın, Anayasa Mahkemesi heyetinin 7'ye karşı 8 üyesinin oy çokluğuyla alındığı öğrenildi.

Giriş Tarihi :09 Mart 2023 , 15:36 Güncelleme Tarihi :09 Mart 2023 , 20:08
AYM’den flaş HDP kararı: Hazine yardımı blokesi kaldırıldı

İÇİNDEKİLER

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemli davada, partinin Hazine yardımı hesabına tedbiren bloke konulması kararını kaldırdı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesinde açılan davada yasal süreç işliyor.

Ceza davası prosedürü izlenen kapatma davasında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine, partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına 5 Ocak'ta tebdiren bloke konulmasına karar verilmişti.

Partinin, bu kararın kaldırılması talebi, AYM Genel Kurulu tarafından ele alındı. Heyet, partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına tedbiren bloke konulması kararını kaldırdı.

Kararın, Anayasa Mahkemesi heyetinin 7'ye karşı 8 üyesinin oy çokluğuyla alındığı öğrenildi.

Bu arada, kapatma davasında işleyen süreç kapsamında, HDP yetkililerinin sözlü savunma yapması için belirlenen 14 Mart tarihi, 11 Nisan'a ertelendi.

Ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

Raporun Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılması sonrası mahkeme başkanı toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

15 ÜYENİN 10'UNUN OY ÇOKLUĞUYLA KARAR VERİLEBİLECEK
HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak.

Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

HDP HESAPLARINA BLOKE KONULMUŞTU
Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in, partinin hazine yardımının bulunduğu banka hesabına bloke konulması talebini 5 Ocak 2023'te karara bağlamıştı.

539 MİLYON TL HAZİNE YARDIM
Buna göre, HDP'nin Hazine yardımı hesaplarına bloke konulmuştu. HDP'ye bu sene 179 milyonu 10 Ocak'a kadar olmak üzere 539 milyon TL hazine yardımı yapılacaktı.

ANAYASA MAHKEMESİ DAHA ÖNCE GEREKÇE SUNULMAMASI NEDENİYLE REDDETMİŞTİ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemli iddianamesinde, Hazine yardımının bulunduğu banka hesabının blokesine karar verilmesini talep etmiş, Anayasa Mahkemesi bu talebi herhangi bir gerekçe sunulmaması nedeniyle reddetmişti.

Ceza yargılaması davası prosedürü işlenen süreçte, HDP'nin iddianameye ve ek delillere karşı savunmalarını sunmasının ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in sözlü açıklamasını yapması için 10 Ocak 2023 günü belirlenmişti.

Başsavcı Şahin, 19 Aralık'ta, partinin devlet yardımlarının bulunduğu banka hesabına bloke konulması talebini yineledi. Talepte partiye verilen devlet yardımının parti faaliyetleri dışında terör örgütünün amaçları doğrultusunda kullanıldığı belirtildi. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından taleple ilgili somut gerekçelerin gönderilmesini istemişti.

Alınan bilgiye göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin Hazine yardımına bloke konulması talebine ilişkin gerekçelerini geçtiğimz gün Yüksek Mahkemeye gönderdi.

HAZİNE YARDIMINA BLOKE KONULDU
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu da daha önce 6 Ocak'ta görüşme kararı aldığı talebin bugün ele alınmasını kararlaştırdı. AYM kararını verdi ve HDP'nin Hazine yardımına geçici bloke konuldu.

İlgili mevzuata göre Hazine yardımları, yılın ilk 10 günü içinde siyasi partilerin hesaplarına yatıyor.

İLK TEPKİ ORTAĞI CHP'DEN
HDP'ye yönelik bu karara ilk tepki yine CHP'den geldi. HDP ve HDP Eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile yakınlığı bilinen CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu konuyu Twitter hesabından değerlendirdi.

"CEZA KARARI YOK HÜKMÜNDEDİR"
Tanrıkulu, verilen cezanın yok hükmünde olduğunu söyledi. CHP'li velik, "HDP'ye seçim yardımına ilişkin olarak verilen kararın oy çokluğuyla verildiği basına yansımıştır. Anayasanın 149. ve AYM Kuruluş Yasasının 52.Maddesi uyarınca bu tedbir kararının da oy çokluğu değil 2/3 nitelikli çoğunlukla verilmesi gerekmektedir. Karar kanımca yok hükmündedir." ifadelerine yer verdi.



KAPATMA DAVASIYLA İLGİLİ SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Başsavcı Şahin'in 10 Ocak 2023'teki sözlü açıklaması ve HDP yetkililerinin sözlü savunmasının ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılması sonrası mahkeme başkanı toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

HDP'Lİ BELEDİYELERDE TOPLANAN PARALAR, MİLLETVEKİLLERİYLE MURAT KARAYILAN'A AKTARILIYOR!
Yasa dışı yollarla elde edilen gelirlerin KCK Türkiye maliyesinden birinci derecede sorumlu kişi tarafından belediyede imardan sorumlu başkan yardımcısına iletildiğini, belirlenen miktar imardan sorumlu başkan yardımcısı aracılığı ile başka bir kişiye verilerek Türkiye sözcülüğüne ulaştırıldığı belirlendi. HDP Milletvekillerinin bir görevi daha soruşturma kapsamında deşifre oldu. PKK'nın elde ettiği parayı, Kandil'deki Murat Karayılan'a milletvekilleri ya da özel kuryeler aracılığı ile aktardığı tespit edildi.

Kobani olaylarına ilişkin HDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da arasında bulunduğu sanıklarla ilgili Ankara merkezli yürütülen Kobani soruşturmasında, gizli tanık ve şüphelilerin ifadeleri doğrultusunda PKK'nın finans yapılanması deşifre oldu. Sabah'ta yer alan habere göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Altun'un yürüttüğü soruşturmada Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin yaptığı operasyonla yakalanan 18'i tutuklu 89 sanık hakkında 895 sayfalık iddianame hazırlandı. Soruşturmada, PKK'nın HDP'li belediyeler ve milletvekilleriyle kurdukları finans yapılanmasının adeta röntgeni çekildi.

10 yıllık mali verilen incelenmesi sonucu PKK'nın mali yapılanmasında yer aldıkları belirlenen aralarında PKK elebaşı Murat Karayılan ile HDP'li belediye başkaları ve milletvekillerinin de bulunduğu 91 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı. Aralarında talimat veren PKK elebaşlarından Murat Karayılan'ın ve HDP'li eski belediye başkanları ile milletvekillerinin de olduğu 89 sanık hakkında 'Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme' ile 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 27,5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

GELİR GİDER KAYNAKLARI DÜZENLİ BİÇİMDE DENETLENİYOR
İddianamede, PKK'nın finans faaliyetlerine ilişkin olarak, örgütün finans yönetiminin ilk dönemlerde elebaşı Abdullah Öcalan'ın bizzat kendisi ve kontrolündeki Merkez Komite ve bu komiteden görevlendirilen bir üye tarafından kontrol edildiği ancak zaman içerisinde örgütün ihtiyacına ve kaynaklarına göre daha karmaşık hale geldiği anlatıldı. Örgütün 'Ekonomik ve Mali Sistemine' ilişkin, ekonomi ve maliye komitesinin koordinesinde ve bütçe sistemi içinde yıllık bir planlamayla yürütüldüğü, mali alana ilişkin, maliye komitelerinin her alanda örgütlendiği, tüm çalışmaların bu komitelerde merkezileştirilmesi ve denetim kurulu oluşturularak her alanda tüm gelir-gide kaynaklarının düzenli biçimde denetlendiği aktarıldı.

ÖRGÜTÜN KAYNAĞI KAÇAKÇILIK, BAĞIŞ, ETKİNLİK VE PARAVAN ŞİRKETLER
Örgütün mali yapılanmasında her türlü kaçakçılık, (uyuşturucu, akaryakıt, sigara, insan, silah, emtia) faaliyetiyle uğraştığı, çeşitli yolsuzluk suçları, sözde vergilendirme, haraç, hırsızlık, adam kaçırma vb. eylemlere başvurduğu, çeşitli adlar altında halktan para topladığı ve sosyal etkinliklerden para elde ettiği kaydedildi. İddianamede, illegal finans faaliyetlerinin kaçakçılık ve yolsuzlukların yanı sıra legal görünümlü faaliyetler, sosyal etkinlik gelirleri, paravan şirketler, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve basın yayın faaliyetlerinden de gelir elde edildiği ifade edildi.

BİRİNCİ DERECE SORUMLU 'KARAYILAN'
İddianamede yer alan Ulaş isimli gizli tanık ifadesinde, KCK Türkiye maliyesi ve HPG maliyesi yapılanmaları mevcut olup tüm bu maliye yapılanmalarından KCK yürütme konsey üyesi Cemal kod adlı Murat Karayılan'ın birinci derecede sorumlu olduğunu söyledi. KCK Türkiye mali yapılanmasının ikiye ayrıldığını söyleyen gizli tanık Ulaş, "Türkiye metropollerindeki çalışmaları HDP, DBP genel saymanı ve il saymanları, ayrıca görevlendireceği sağlam, örgüte bağlı, güvenilir kişiler oluşturur. Bu kişiler iş insanlarından bağış, yardım adı altında örgüt adına vergilendirme faaliyeti yürütür. Geçmiş dönemlerde iş insanlarından örgüt adına alınan bu paralar direkt vergilendirme adı altında toplanıyordu. 2000 yılından sonra yine örgüt adına alınan bu paralar bağış, yardım adı altında alınmakla birlikte toplanan bu paraların karşılığında herhangi bir makbuz verilmez" dedi.

HDP'NİN KAMPANYA GELİRLERİ PKK'YA
KCK Türkiye maliye faaliyetlerinin diğer önemli ayağının da Doğu ve Güneydoğu illerinde BDP, HDP, DPB gibi partilerin kazanmış olduğu belediyelerdeki ihale, ruhsat, imar işlemleri üzerinden yürütüldüğünü söyleyen gizli tanık, yine bu bölgedeki iş insanlarından alınan yardım bağışı adı altında para toplanarak KCK Türkiye maliyesine aktarıldığını ifade etti. Gizli tanık, KCK Türkiye maliyesi tarafından KCK Türkiye sözcülüğüne aylık 600 bin lira verildiğini, bu bütçenin yetmemesi halinde, ilgili ay içerisinde eylem, etkinlik için gerekli olan ekstra bütçe talep edilerek maliye tarafından karşılandığını kaydetti.

KCK Türkiye maliye komitesinin yanı sıra KCK Türkiye maliye denetleme komitesinin de bulunduğunu ifade eden gizli tanık bu komite BDP, HDP, DBP il ilçe saymanları ile tüm kuruluşların saymanlık faaliyetlerini planladığını, organize ettiğini ve denetlediğini söyledi. Söz konusu faaliyetlerin yanı sıra BDP, HDP ve DBP'nin il ve ilçe teşkilatlarının bulunduğu yerlerde çeşitli adlar altında farklı kampanyalar düzenlendiğini aktaran gizli tanık ifadesine, bu kampanyalarda takvim, anahtarlık, rozet, fitre, zekât, kurban derileri, nevruz kartları, lüks otellerde yemek ve kahvaltı organizasyonları vb. faaliyetler ile KCK Türkiye maliyesine aktarılmak üzere gelir elde edildiğini de ekledi.

'TÜRKİYE GENEL MALİYESİNE YÖNELİK OLASIOPERASYONU ÖNLEMEK İÇİN KURULDU'
Gizli tanık, örgütün lüks otellerde düzenlenen yemek ve kahvaltı organizasyonlarını siyasi partiler üzerinden düzenlediğini, davetiye üzerinden organizasyona gelen şahıslardan para topladığı gibi, yemek veya kahvaltı sırasında konuşma yapması için seçilen iş adamı tarafından örgütsel ajitasyon içerikli konuşması sonrası yine bağış adı altında yüksek miktarlarda para toplandığını ifade etti. Maliye denetleme komitesinin aslında Türkiye genel maliye komitesini korumak amacıyla oluşturulduğunu belirten gizli tanık, KCK maliye denetlemeyi görünür kılarak devlet birimlerinin tüm dikkatini buraya çektiklerini, Türkiye genel maliyesine yönelik olası takip, operasyon gibi durumları engellemeye dönük oluşturulmuş bir yapı olduğunu kaydetti.

GİZLİ TANIK PARA TRAFİĞİNİ TEK TEK ANLATTI
Gizli tanık, KCK Türkiye maliyesi Türkiye genelindeki tüm örgütlü yapılara aylık olarak düzenli örgütsel çalışmalarda kullanılmak üzere para verdiğini söyledi. Gizli tanık, PKK elebaşı Murat Karayılan'ın talimatı ile HDP'li belediyeler aracılığıyla Kandil'e giden para trafiğini anlatarak, "Bu paraları, kadın örgütü (DÖKH, KJA, TJA),Gençlik örgütü(legal, illegal), Serhildan komitesi, 78'ler derneği, Rojava derneği, MEYA-DER, GÖÇ-DER, TUHAD-FED/ TAY-DER, Cezaevleri, Cezaevleri Dış Koordinasyon, Barış Grubu, DTK, DBP, Yerel Yönetimler Komitesi, Bilim Aydınlanma ve Eğitim Komitesi, Barış Annelerine verir.

KCK Türkiye yürütmesine her ay düzenli olarak verilen 600 bin Türk liralık bütçe dışında, örgütçe önem atfedilen 15 Şubat, 8 Mart, 21 mart (nevroz), 1 mayıs, 18 mayıs, 15 ağustos 9 ekim, 27 kasım vb. önemli günlerde, panel, seminer, çeşitli salon toplantıları, anmalar, kutlamalarda, her türlü eylem, etkinlikte bayrak, flama, poster, pankart, bildiri, döviz, stiker, billboard vb. genel ve yerel seçimlerde, (yaklaşık 25-30 trilyon bütçe ayrılır) hava veya karayolu ile Erbil'e ve Kandil'e legal yollardan gideceklerin gidiş dönüş yol masraflarında, karayolu ile Kandil'e, illegal yollardan gidiş-dönüş masraflarında, legal - illegal gidişler, kadro, yarı kadro, legal çalışan, STÖ temsilcileri, Belediye Meclis Üyeleri, Emek Hareketi Bileşenlerinin gidiş dönüş masraflarında, örgüte rapor, bilgi, belge sunmak isteyenlerin gidiş dönüş masraflarında, aile, aşiret, toplumsal sorunlarını örgüt aracılığı ile çözmek için Kandil alanına gidenlerin gidiş dönüş masrafları için aylık gelen para haricinde para aktarılır. Aylık dağıtılacak para miktarı Kandil'de bulunan KCK maliye sorumlusu Cemal kod Murat Karayılan'ın onayından geçtikten sonra dağıtılır.

Bu para trafiği KCK Türkiye maliyesinden birinci derecede sorumlu kişi tarafından belediyede imardan sorumlu başkan yardımcısına iletilir, belirlenen miktar imardan sorumlu başkan yardımcısı aracılığı ile başka bir şahsa verilerek Türkiye sözcülüğüne ulaştırılır. Böylelikle para trafiği sağlanmış olur. HDP veya DBP'nin kazanmış olduğu belediyelerin imardan sorumlu başkan yardımcıları ihale, imar ve ruhsat işlemlerinde kayıt dışı alınan paraların KCK Türkiye genel maliyesine aktarır. Oradan da milletvekilleri veya özel kuryeler aracılığı ile Kandil'de bulunan KCK yürütme konsey üyesi Murat Karayılan'a aktarılır" dedi.


GİZLİ TANIK TERÖR ÖRGÜTÜ PKK İLE HDP'NİN KANLI ORTAKLIĞINI BİR KEZ DAHA DEŞİFRE ETTİ: "KANDİL'E KURYELİK YAPIYORLAR"
Terör örgütü PKK'nın mali yapılanmasının ortaya konulduğu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede şok bilgiler yer aldı. Gizli tanık Ulaş, her yerel seçim zamanında imardan sorumlu başkan yardımcılıklarına getirilecek belediye meclis üye kişinin, Türkiye KCK maliyesi tarafından belirlendiğini söyledi.

Murat Karayılan ve KCK eş başkanlığının onayından geçerek göreve başlandığını kaydeden gizli tanık, imardan sorumlu başkan yardımcılarının belediye tarafından düzenlenen tüm ihalelerden sorumlu olduğunu ifade etti. Gizli tanık, başkan yardımcılarının KCK Türkiye maliye sorumlusu ile birlikte iş insanları ile ön görüşme yaptıkları ve örgüte aktarılacak para miktarlarının belirlenmesi ile görüşmelerin gizlilik çerçevesinde nasıl gerçekleştiğine ilişkin bilgiler verdi.


"İŞ İNSANLARI İLE GÖRÜŞME"
İhalelerin yapılacağı tarihten önce imardan sorumlu başkan yardımcısının KCK Türkiye maliye sorumlusu ile birlikte iş insanları ile ön görüşme yaptığı, bu görüşmelerde ihalenin kesin verileceği iş insanlarından örgüte verilecek para miktarının belirlendiğini anlatan PKK üyesi gizli tanık, "Bu miktar ilerleyen günlerde temin edilir ve ihale bu kişiye verilir. Bu işlem tüm ihalelerde geçerlidir. Resmi kayıtlı bir evraka dayanmayıp tüm görüşmeler karşılıklı olarak yüz yüze konuşularak yapılır. Yapılan bu görüşmeler belediye binalarında, lüks otellerde veya restoranlarda gerçekleştirilir. Sebebi ise polis takibinden veya denetimden kurtulmaktır. İmardan sorumlu belediye başkan yardımcılarının kendi aralarında dönem sözcüleri vardır. Murat Munzur Satıcı, Necat Parıldar gibi. HDP-DBP'nin kazanmış olduğu belediyelerden gelen paralar bu sözcülerde toplanır ve dijital ortamda kayıt altına alınır. Bu paralar Türkiye KCK maliye sorumlusuna teslim edilir. Maliye sorumlusu güvenli, sağlam, örgüte bağlı iş insanlarına bu paraları bir süreliğine geçici olarak dağıtır. Kandil'in toplanan paraları maliye yapılanmasından istemesi durumunda birkaç yol ve yöntem ile bu paraları Kandil'e aktarır" dedi.




HDP MİLLETVEKİLLERİ KANDİL'İN KURYELERİ

Kandil'e para aktarılma yöntemini anlatan gizli tanık iddianamede yer alan ifadesinde, HDP milletvekili veya güvenilir kuryeler üzerinden Kandil'e gönderildiğini, işadamlarının belirli miktarlarda parayı üzerlerinde taşıyarak Irak'a giderek orada bulunan önceden randevulaşılmış örgüt mensupları ile görüşüldüğünü ve getirdikleri paraları teslim ettiklerini belirtti.

Türkiye'de bulunan iş adamlarının bu paralarını kendi hesaplarına yatırarak Irak'tan çekmek suretiyle para aktarımı yapıldığını da anlatan gizli tanık, aynı zamanda Türkiye'de bulunan iş adamlarının yine Irak'ta bulunan başka iş adamının hesabına paraları bankalar üzerinden gönderdiğini de söyledi.


Gizli tanık, "Daha sonra bunlardan alarak kuryeler aracılığı ile Kandil'e aktarılır. KCK Türkiye maliyesinin topladığı paraların bir kısmını çeşitli iş alanları üzerinde işleterek yatırım yapmaktadır. Bu yatırımlarla sürekli gelir elde etmektedir. Bu yatırımlar arasında, marketler, galeriler, araç kiralama şirketleri, dolmuş hatları, akaryakıt istasyonları, inşaat şirketleri, kafeler, kuyumcular, müteahhitler gibi örgüt tarafından güvenilen şahıslar aracılığı ile sürekli bir mali gelir sağlanır. Bunun yanında HDP-DBP belediyelerinin bulunduğu illerdeki spor kulüplerine belediye bütçesinden yardım adı altında yüksek miktarlarda para transferi yapılarak bu paraların sportif faaliyetler adı altında harcama kalemi olarak gösterilmektedir" diye konuştu.



BELEDİYE ÇALIŞANLARI BİR MAAŞLARINI KCK'YA AKTARMAK ZORUNDA
Yüksek meblağların döndüğü alanların KCK maliyesi açısından önemli bir gelir kaynağı olduğunu aktaran gizli tanık, belediye çalışanlarının bir maaşlarının KCK Türkiye genel maliyesine aktarmak ve örgüt güdümündeki eylem ve etkinliklere katılmak zorunda olduğunu söyleyerek, "HDP-DBP'nin kazanmış olduğu tüm belediyelere ait bölgelerde yer alan park ve bahçeler içerisindeki işletmelerin açılması için verilecek olan izinler ve ruhsatlar üzerinden de belirli bir gelir elde edilmektedir.


Bu gelir KCK Türkiye maliyesine aktarılır. Belediyelerde görev yapan tüm personel belediye eş başkanı ve yardımcıları dâhil yılda bir defaya mahsus bir maaş tutarındaki miktarı KCK Türkiye genel maliyesine aktarmak zorundadır. Ayrıca belediyede memur olarak görev yapan kişiler içerisinde örgüte yakınlığı ile bilinen kişiler de yılda bir defa olmak üzere bir maaş tutarındaki miktarı aktarırlar. Bu belediyelerdeki para aktarımını yapan çalışanlar aynı zamanda bulundukları illerde örgüt güdümündeki eylem etkinliklere katılmak ve düzenli olarak örgütün gazete, dergilerine abone olmak zorundadır. Maliye alanında faaliyet yürüten örgüt üyeleri birbirini iyi tanıyan ve sürekli birbirleri ile toplantı yapan kişilerdir. Bu toplantılarda iş dünyası üzerinde ve para kalemleri noktasında değerlendirmeler yaparak stratejilerini belirler.


Maliye alanındaki şahıslar kendi içinde diğer alanlardan özerk hareket eder. Siyasi partilere (HDP-DBP) devlet tarafından hazine üzerinden aktarılan bütçenin de harcama dağılımını yine örgütün maliye alanı belirlemektedir. HDP-DBP genel saymanları yaptıkları faaliyetleri SD hafıza kartına yükler. Belediyelerde imardan sorumlu belediye başkan yardımcısı yapılan bütün para aktarımının kayıtlarını dijital ortamda veya yine dijital hafıza kartları içerisinde tutarlar" ifadelerini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN