KÜRESEL ISINMA HESABI DAHİ YAPILDI
6 Şubat'taki deprem Mersin'de de hissedildi. Bölge deprem bölgesi… Tesiste böyle bir riske karşı ne gibi önlemler alınıyor? Akkuyu NGS ünitelerinin reaktör binaları, MSK-64 ölçeğinde 9 büyüklüğüne kadar olan depremler, tsunamiler, kasırgalar ve bu faktörlerin kombinasyonları olmak üzere aşırı dış etkilere dayanacak şekilde tasarlandı.
Santralde bugün dünyanın en güvenli reaktörleri olan Rus tasarımı VVER-1200 nesil 3+ reaktörleri kullanılacak. Bunlar, aşırı yükler için tasarlanmış bir muhafaza sistemine sahip.
Muhafaza, bir dış betonarme duvar ve bir sızdırmazlık sağlayan ve 30 kPa'lık bir basınç yaratan bir şok dalgasının dış etkisine dayanabilen bir iç muhafaza kabuğundan oluşur. Bu amaçla, kabuk 'ön gerilmeli beton'dan yapılır. Beton, kabuğun içine gerilmiş metal kablolar yapıya ek monolitik güç vererek deprem sırasında da direncini artırır.
İnşaat sahasındaki bir dizi mühendislik koruma önlemi, Akkuyu NGS'yi yağış, çamur akıntıları ve sellerin yanı sıra yükselen deniz seviyesinin etkilerinden koruyor.
Akkuyu Ulusal Stres Testi Raporu'na göre, Akkuyu NGS tasarımı, santralin ömrü boyunca küresel ısınmaya bağlı olarak küresel deniz seviyesinin 1 metre yükselmesine karşı bir güvenlik marjı içeriyor. Tasarım ayrıca küresel deniz seviyesi yükselmesi, rüzgâr dalgası oluşumu, gelgit, fırtına kabarması, barometrik etkiler ve mevsimsel su seviyesi dalgalanmaları gibi faktörlerin bir araya gelme olasılığını da dikkate alıyor.
Santralin açık deniz hidrolik yapılarının etkisi dikkate alındığında, nükleer santral inşaat sahası bölgesindeki potansiyel bir tsunaminin maksimum yüksekliğinin 6.55 m'ye kadar çıkabileceği ve böyle bir tsunaminin her 10 bin yılda bir meydana gelme olasılığı olduğu hesaplandı.
50 MİLYAR DOLAR GELİR
Tesisin Türkiye ekonomisine katkısını hesapladınız mı?
4 güç ünitesinin işletilmesi sırasında Türkiye bütçesine yaklaşık 50 milyar dolar katkı sunulacak. Projenin toplam GSYH üzerindeki kümülatif etkisi bu tutarı aşacak. Santralin 60 yıllık ömrü boyunca Türkiye, elektrik satışından elde edilen gelirin bir kısmını alacak. Her bir ünitenin işletmeye alınmasından 15 yıl sonra satıştan elde edilen net kâr payının yüzde 20'si ekonomiye kazandırılacak.
26 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR
Akkuyu'da kaç kişi çalışıyor? Tesisin bölgeye ekonomik katkısı nedir?
Akkuyu NGS projesi 26 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Bu, bırakın bölgeyi, ulusal ölçekte bile çok büyük bir istihdam sayısı. Dört ünitenin tamamı devreye girdiğinde, sadece işletme personeli olarak yaklaşık 4 bin kişiye istihdam sağlanacak. Bölgeye işçi ve uzman akını, çözücü nüfusunun artması ve dolayısıyla diğer sektörlerde de istihdam yaratılması anlamına geliyor. Bu da bölgedeki mal ve hizmetlere olan talebin artmasını, otel işletmeciliğinin gelişmesini sağlayacak.
YÜZDE 40'INI TÜRK ŞİRKETLER YAPIYOR
Projede Türk şirketler ne kadar etkin?
Türk şirketleri proje için malzeme, ekipman ve hizmet tedarik ediyor, çeşitli inşaat ve montaj işlerini yürütüyor ve şantiye çevresinde ekipman taşıyor. Toplam proje işlerinin yaklaşık yüzde 40'ı Türk şirketleri tarafından gerçekleştirilecek. Türk inşaatçılar ve tasarımcılar projeye önemli katkılarda bulunuyor. Kompleks, Türk ve Rus mühendislerin ortak çalışması sonucunda tasarlandı. Türk endüstrisi de projede aktif olarak yer alıyor, şantiyelerdeki inşaat malzemelerinin çoğu Türk yapımı.