EKİNOKS NEDİR, NASIL OLUŞUR?
Ekinoks kelimesinin kökeni Latince aequinoctium sözcüğünden geliyor. Kelime aequi- "eşit" ve -noct "gece" sözcük parçalarının birleşiminden oluşuyor.
Ekinoks'un olduğu tarihte Dünya'da gece ve gündüz eşitlenir. Güneş ışınları öğle saatlerinde dik açıyla Ekvator'a gelir ve aydınlanma çemberi de (Dünya'nın Güneş tarafından aydınlatıldığı bölge ile gölgede kalan bölge arasındaki hat) kutuplardan geçer. Böylece Güneş, Kuzey ve Güney Yarım Küresi'ne eşit miktarda vurur.
23 EYLÜL SONBAHAR EKİNOKSU'NDA YAŞANANLAR
Dünya'nın Ekvator düzlemi ile yörünge düzlemi arasında 23,5 derecelik bir açı vardır. Dünya'nın eksen eğikliği olmasaydı Güneş ışınları yıl boyunca Ekvator'a dik açıkla gelirdi. Ancak eksen eğikliği, ışınların sene boyunca Dünya'ya farklı açılardan yansımasına neden oluyor. Dünya'da yaşanan mevsimler de bu olay neticesinde ortaya çıkar.
23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'nda Kuzey ve Güney Yarım Küre'ye öğle vakti gelen Güneş ışınları dik açıyla aydınlatır. Bu tarihten itibaren Güney'de gündüzler uzar ve geceler de kısalırken, Kuzey Yarım Küre'de ise gündüzler kısalır ve geceler de uzar.
Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu Kuzey Yarım Küre'de Sonbahar mevsiminin başlangıcı, Güney'de de İlkbahar'ın başlangıcı olarak kabul edilir. Bu tarihte Dünya'da gece ve gündüz eşittir.