NAHÇIVAN HANGİ İLİMİZE SINIR?
Türkiye ile Nahçıvan arasında 17 km'lik bir sınır bulunmaktadır. Nahçıvan şehir merkezi ile Türkiye'nin Iğdır şehri arasındaki uzaklık 160 km olup, iki şehir karayolu ile birbirlerine bağlanmıştır. İki ülke arasındaki ulaşım ve ticari ilişkiler Dilucu Sınır Kapısı'ndan gerçekleştirilmektedir.
NAHÇIVAN PARA BİRİMİ
Nahçıvan Azerbaycan ülkesine bağlı bir şehir olması sebebiyle para birimi Azerbaycan para birimi ile aynıdır Yani Manat Nahçıvan'nın para birimidir.
NAHÇIVAN MUTFAĞI
Piti: Kuzu eti, nohut, patates ve baharatlarla hazırlanan, özel bir çömlek kapta pişirilen Nahçıvan'a özgü bir yemek.
Tava Qovurma: Kuzu veya dana eti, biber, domates, soğan ve baharatlarla yapılan, genellikle pilav veya ekmekle servis edilen lezzetli bir et yemeği.
Dolma: Nahçıvan'da çeşitli sebzelerle hazırlanan dolmalar, genellikle yoğurt ve sarımsaklı sosla servis edilir.
Sac Kebabı: İnce dilimler halinde kesilen dana veya kuzu etinin sacda pişirilmesiyle hazırlanan bir kebap çeşidi.
Lavangi: Tavuk eti veya balık ile yapılabilen bir tür dolma, içi kurutulmuş meyve, ceviz ve baharatlarla doldurulur, ardından fırında veya tandırda pişirilir.
Borani: Yeşil yapraklı sebzelerin yoğurtla bir araya geldiği bir yemek, sıcak veya soğuk olarak servis edilir ve üzerine tereyağı ve kırmızı pul biber eklenir.