Fosfor bombası nasıl çalışır, hangi ülkelerde var? Beyaz fosfor nedir, yasak mı, neden yasak? İşte özellikleri, zararları...

Fosfor bombası nasıl çalışır, hangi ülkelerde var? Sorusu merak ediliyor! Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan Kerame bölgesine yönelik İsrail'in beyaz fosfor bombası kullanarak gerçekleştirdiği saldırı, uluslararası arenada büyük yankı uyandırdı. Bu olay, beyaz fosforun kullanımıyla ilgili birçok soruyu gündeme getirdi. Beyaz fosfor nedir, uluslararası arenada yasak mıdır ve yasaksa neden? Fosfor bombası nasıl çalışır ve hangi ülkelerde bu tür silahlar bulunmaktadır? İşte beyaz fosforun özellikleri, zararları ve bu konuya dair daha fazla bilgi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :14 Ekim 2023 , 11:11 Güncelleme Tarihi :14 Ekim 2023 , 11:11
Fosfor bombası nasıl çalışır, hangi ülkelerde var? Beyaz fosfor nedir, yasak mı, neden yasak? İşte özellikleri, zararları...

Beyaz fosfor nedir, yasak mı, neden yasak sorusu İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Al Karama Kuleleri yakınlarına yasaklı fosfor bombası atmasıyla birlikte sıkça araştırılır oldu. Beyaz fosfor, kimyasal sembolü P4 olan bir madde olup, oda sıcaklığında katı bir formdadır. Beyaz fosfor, oksijenle temas ettiğinde yanmaya başlar ve bu yanma süreci oldukça parlak bir ışık ve sıcaklık üretir. Bu özellikleri nedeniyle beyaz fosfor, savaş silahları ve endüstriyel uygulamalarda kullanılmıştır. Peki Fosfor bombası nasıl çalışır, hangi ülkelerde var? İşte özellikleri, zararları...

FOSFOR BOMBASI NEDİR?

Fosfor bombası, beyaz fosfor adı verilen kimyasal bir madde içeren bir patlayıcı silahtır.

Beyaz fosfor, yüksek sıcaklıklarda yanan bir bileşiktir. Bu bombanın patlaması durumunda, beyaz fosfor içerikli parçacıklar hava ile temas eder ve anında yanmaya başlar. Sonuç olarak yıkıcı yangınlar başlatır.

Fosfor bombası patladığında genellikle yüksek ısı ve ışık üreten yoğun yangınlar başlatır. Patlamada beyaz fosfor parçacıkları etrafa dağılır ve hızla yanmaya başlar. Bu da büyük yangınlar ve duman oluşumuna neden olur.

FOSFOR BOMBASI YASAK MI, NEDEN YASAK?

Fosfor bombası, '1980 Konvansiyonel Silahlar Konvansiyonu' kapsamına girmektedir.

'1980 Konvansiyonel Silahlar Konvansiyonu' kapsamına giren fosfor bombasının sivil halk üzerinde veya hava saldırılarında sivillerin yoğun olarak bulunduğu yerlerde kullanılması yasaktır.

Fosfor bombalarının kullanımı insan sağlığı ve çevre için ciddi bir tehdittir.

FOSFOR BOMBASI ZARARLARI NELERDİR?

İnsan Sağlığını Tehdit: Fosfor bombaları temas ettiği cilt üzerinde ciddi yanıklara neden olabilir. Fosfor gazlarının soluması, solunum yolu tahriplerine yol açabilir, akciğerlere zarar verebilir. Fosfor bombaları, insan sağlığı üzerinde ciddi etkilere sahiptir.

Uluslararası Hukuk İhlali: Fosfor bombalarının kullanımı, uluslararası hukuka aykırı kabul edilen bir pratiktir. Sivil Nüfusun Korunması Protokolü'nde (1977 Cenevre Sözleşmeleri) sıkı şekilde sınırlanmıştır. Fosfor bombalarının sivil nüfusa karşı kullanılması yasaktır, uluslararası hukuka aykırıdır.

Yangınlar: Fosfor bombaları büyük ve yıkıcı yangınlara sebep olurlar. Hızla yayılan yangınlar, çevresel tahribata neden olurlar.

Çevresel Zararlar: Fosfor bombaları, patladıklarında doğal çevreye ciddi zararlar verebilir. Yangınlar ormanları, tarım arazilerini ve su kaynaklarını tehdit edebilir. Ayrıca, bombaların patladığı bölgelerde toprak kirliliği ve su kirliliği riski vardır.

Fosfor bombası özellikle insan sağlığını büyük bir ölçüde tehdit eder. Fosfor dumanının solunması, ciğerlerde ani yaralar oluşmasına sebep olur. Dumanı soluyan birey, havasızlıktan boğulabilir.

Fosfor bombasına maruz kalan kişinin vücudu içten dışa doğru yanar. Yani, beyaz fosforla yanan kişinin elbiselerinde fazla iz meydana gelmezken yanma reaksiyonu vücut içinden cilde kadar sürer.

Aynı zamanda cilde temas eden beyaz fosfor oldukça ciddi ve acı verici yanıklara neden olur.