Alzheimer hastalığı, belirtileri ortaya çıkmadan yıllar önce beyinde değişimler yaratan ve ilerleyici bilişsel kayıplara yol açan bir nörodejeneratif bir hastalıktır. Son yıllarda yapılan araştırmalar erken tanı ve müdahalenin hastalığın seyrini yavaşlatabileceğini ortaya koymaktadır. İşte hastalığın nedenleri, erken tanı yöntemleri ve korunma yolları hakkında merak edilenler.
Alzheimer hastalığı, belirtileri ortaya çıkmadan yıllar önce beyinde değişimler yaratan ve ilerleyici bilişsel kayıplara yol açan bir hastalıktır. Son yıllarda yapılan araştırmalar erken tanı ve müdahalenin hastalığın seyrini yavaşlatabileceğini ortaya koymaktadır. Nöroloji uzmanı Dr. Lütfü Hanoğlu, Alzheimer'ın nedenleri, erken tanı yöntemleri ve korunma yolları hakkında takvim.com.tr'ye özel açıklamalarda bulundu.
◾ Alzheimer Hastalığını Hazırlayan Faktörler Neler?
Dr. Lütfü Hanoğlu, Alzheimer hastalığının belirtiler ortaya çıkmadan 15-20 yıl önce başladığını paylaşarak, "Alzheimer hastalığının uzun yıllar öncesinden başladığını ve demans belirtileri ortaya çıkmadan önce beyindeki değişimlerin ilerlediğini görüyoruz." dedi.
◻ Erken Dönemde Hastalığın Tedavisi Mümkün mü?
Dr. Hanoğlu, Alzheimer hastalığının erken evrelerinde kullanılabilecek bazı tedavi yöntemlerinin bulunduğunu ifade etti.
Uzman isim, "Son yıllarda Alzheimer hastalığının erken evrelerinde etkili olabilecek bazı tedavi yöntemleri geliştirildi. Amerika'da FDA tarafından onaylanmış iki farklı aşı var ve bu aşılar yalnızca hastalığın erken dönemlerinde kullanıldığında ilerlemeyi geciktirebiliyor." açıklamasında bulundu.
◻ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELER?
Mevcut tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Hanoğlu, "Günümüzde kullanılan asetilkolinesterazlar ve memantin gibi ilaçlar semptomları bir süre iyileştirebiliyor. Ancak yeni geliştirilen aşılar, hastalığın ilerlemesini yavaşlatma potansiyeline sahip." dedi.
↪ Hastalığın Erken Tanısı İçin Neler Yapılıyor?
Erken tanının önemine değinen Dr. Hanoğlu, "Hafif bilişsel bozukluk döneminde yapılan testler, hastalığın ilerleyişini anlamada yardımcı oluyor." dedi.
Son yıllarda Alzheimer'a neden olan amiloid ve tau proteinlerinin bel sıvısından ölçülebildiğini belirten Hanoğlu, "Artık bu biyobelirteçler kan testleriyle de tespit edilebiliyor. Bu büyük bir ilerleme sağladı." diye ekliyor.