Tam kıvamında ve incecik yaprak sarması hazırlamak gerçekten maharet ister. Bu tarifle misafirleriniz parmaklarını yiyecek ve her gelen tarifini isteyecek bizden söylemesi! İşte lezzeti bol, zeytinyağlı yaprak sarması tarifi...
🍃 MALZEMELER 🍃
500 gram asma yaprağı (taze ya da salamura)
2 su bardağı pirinç
2 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım limonun suyu
1 yemek kaşığı domates salçası (isteğe bağlı)
1,5 su bardağı sıcak su (iç harcı için)
1 su bardağı sıcak su (pişirme için)
YAPILIŞI
Öncelikle yaprakları hazırlayın. Eğer salamura yaprak kullanıyorsanız, tuzunu almak için yaprakları sıcak su dolu bir kaba alın ve 10 dakika bekletin. Daha sonra süzün.Taze yaprak kullanıyorsanız yaprakları kaynar suya atarak 1-2 dakika haşlayın ve hemen soğuk suya alın. Fazla suyunu süzün.
İÇ HARCI HAZIRLAYALIM
Soğanları ince ince doğrayın ve geniş bir tencerede zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Dolmalık fıstıkları ekleyip hafifçe kavurun. Yıkanmış pirinci ekleyip birkaç dakika kavurmaya devam edin. Kuş üzümünü (isteğe bağlı), tuzu, baharatları, şekeri ve salçayı ekleyin. 1,5 su bardağı sıcak suyu ekleyip karıştırın, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. İç harcı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
HADİ SARALIM
Yaprağın parlak kısmı alta gelecek şekilde düz bir zemine serin. Ardından yaprağın geniş kısmına bir tatlı kaşığı kadar iç harç koyun. Yaprağın kenarlarını içe doğru katlayarak sıkıca rulo yapın. Tüm yaprakları bu şekilde hazırlayın ve tencereye sıkıca dizin.
PİŞİRELİM
Sarmaların üzerine zeytinyağı gezdirin ve limon dilimleri yerleştirin. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyin ve sarmaların dağılmaması için bir tabak kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
VE FİNAL!
Zeytinyağlı yaprak sarmasını soğuduktan sonra servis tabağına alın. Üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirip limon dilimleriyle süsleyerek servis edin. O zaman şimdiden afiyet olsun...