Bazı yiyecekler çiğ veya az pişmiş tüketildiğinde ciddi sağlık riskleri oluşturabilir. Uzmanların ve diyetisyenlerin görüşlerine göre kesinlikle çiğ tüketmemeniz gereken 6 besini sizin için derledik.
Çiğ un, salmonella ve E. coli gibi zararlı bakteriler taşıyabilir, bu nedenle asla çiğ olarak yenmemelidir. Kristen Lorenz, RD LDN, "Çiğ kurabiye hamuru yemenizin gerçek nedeni, çiğ unun işlenmiş tahıllardan kaynaklanan bakteri riskidir. Unun ısıl işleme tabi tutulması, bu riski ortadan kaldırır," diyor.
Çiğ kıyma, E. coli gibi bakterilerle kontamine olabilir. Jennifer House, MSc, RD, "Kıyma, bakterilerin her yerine yayılmasına neden olabilir. Etin iç sıcaklığı 71°C'ye ulaşana kadar pişirilmesi gereklidir," diyor.
Tavuk, hindi ve diğer kümes hayvanları çiğ olarak tüketilmemelidir. Stacey Woodson, MS, RDN, LDN, "Çiğ tavuk, salmonella gibi bakteriler taşıyabilir ve ciddi gıda zehirlenmesine yol açabilir," uyarısında bulunuyor.
Çiğ barbunya fasulyesi, fitohemaglütinin adlı toksik bir bileşik içerir. Kristen Lorenz, RD LDN, "Çiğ fasulyeler, gıda zehirlenmesine yol açabilir. Ancak fasulyeleri doğru şekilde pişirirseniz tamamen güvenli hale gelirler," diyor.