Kadraj
Kadraj Galeri Kadraj İkon Diyetisyenlere göre asla çiğ yememeniz gereken 6 yiyecek

Diyetisyenlere göre asla çiğ yememeniz gereken 6 yiyecek

Yemek hazırlarken acele etmek cazip gelebiliyor ancak bazı yiyeceklerin çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmesi sağlık açısından ciddi riskler taşıyabilir. Genellikle çiğ et ve yumurtaların gıda zehirlenmesine neden olabileceği bilinse de bazı bitkisel besinler de aynı şekilde tehlikeli olabilir. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor? Diyetisyen Stacey Woodson, Kristen Lorenz ve Jennifer House, çiğ yenmemesi gereken 6 yiyecek hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Giriş Tarihi: 31.03.2025 13:28
Diyetisyenlere göre asla çiğ yememeniz gereken 6 yiyecek

Bazı yiyecekler çiğ veya az pişmiş tüketildiğinde ciddi sağlık riskleri oluşturabilir. Uzmanların ve diyetisyenlerin görüşlerine göre kesinlikle çiğ tüketmemeniz gereken 6 besini sizin için derledik.

Diyetisyenlere göre asla çiğ yememeniz gereken 6 yiyecek

Un

Çiğ un, salmonella ve E. coli gibi zararlı bakteriler taşıyabilir, bu nedenle asla çiğ olarak yenmemelidir. Kristen Lorenz, RD LDN, "Çiğ kurabiye hamuru yemenizin gerçek nedeni, çiğ unun işlenmiş tahıllardan kaynaklanan bakteri riskidir. Unun ısıl işleme tabi tutulması, bu riski ortadan kaldırır," diyor.

Diyetisyenlere göre asla çiğ yememeniz gereken 6 yiyecek

Dana Kıyma

Çiğ kıyma, E. coli gibi bakterilerle kontamine olabilir. Jennifer House, MSc, RD, "Kıyma, bakterilerin her yerine yayılmasına neden olabilir. Etin iç sıcaklığı 71°C'ye ulaşana kadar pişirilmesi gereklidir," diyor.

Diyetisyenlere göre asla çiğ yememeniz gereken 6 yiyecek

Kümes Hayvanları

Tavuk, hindi ve diğer kümes hayvanları çiğ olarak tüketilmemelidir. Stacey Woodson, MS, RDN, LDN, "Çiğ tavuk, salmonella gibi bakteriler taşıyabilir ve ciddi gıda zehirlenmesine yol açabilir," uyarısında bulunuyor.

Diyetisyenlere göre asla çiğ yememeniz gereken 6 yiyecek

Barbunya Fasulyesi

Çiğ barbunya fasulyesi, fitohemaglütinin adlı toksik bir bileşik içerir. Kristen Lorenz, RD LDN, "Çiğ fasulyeler, gıda zehirlenmesine yol açabilir. Ancak fasulyeleri doğru şekilde pişirirseniz tamamen güvenli hale gelirler," diyor.

  • Künye
  • Gizlilik Bildirimi
  • İnternet Reklam
  • E-Gazete
  • Arşiv
  • RSS
  • Özgün Haberler
  • Çok Konuşulan Haberler
  • Popüler Haberler
  • Haber
  • Son Dakika Haberleri
  • Yazarlar
  • Anasayfa
  • Son Dakika
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Spor
  • Dünya
  • Magazin
  • Yaşam
  • Kadraj
  • Resmi İlanlar
  • Televizyon
  • Memurlar
  • SGK
  • Yazarlar
  • Galeri
  • Takvim Tv
  • Canlı Yayın
  • Namaz Vakitleri
  • ZTK
  • Bugünkü Takvim
  • BİZE ULAŞIN