Doğanın en güçlü antibiyotiklerinden biri olarak kabul edilen sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendiren etkileriyle dikkat çekiyor. Soğuk algınlığından yüksek tansiyona, kolesterolden kalp sağlığına kadar birçok alanda fayda sağlayan bu mucizevi besin, içeriğindeki vitamin ve minerallerle tam bir şifa deposu. Peki sarımsak nasıl tüketilir? İşte faydaları saymakla bitmiyor…
Sarımsağın faydaları
British Dietitian Association sözcüsü ve çocuk diyetisyeni Bahee Van de Bor, sarımsağın besin değeri açısından oldukça zengin olduğunu belirterek, "Sarımsak yüksek düzeyde potasyum, fosfor, çinko, kükürt ve orta düzeyde magnezyum, manganez ve demir içerir. Biraz mucizevi bir sebzedir" dedi.
Özellikle çiğ sarımsağın sağlık açısından büyük faydalar sunduğunu vurgulayan Van de Bor, "Sarımsak, güçlü bir kükürt bileşiği olan allisin açısından oldukça zengindir. Bu bileşik, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudu hastalıklara karşı korur. Ayrıca sarımsak, bağırsak florası için önemli bir prebiyotik lif kaynağıdır. Sindirim sistemimizin sağlığı için gerekli olan dost bakterilerin beslenmesine katkı sağlar" ifadelerini kullandı.
Sarımsak kolesterolü ve tansiyonu düşürür mü?
2016 yılında İran'da gerçekleştirilen bir araştırmada, katılımcılara sekiz hafta boyunca her gün 20 gram sarımsak ve bir yemek kaşığı limon suyu tüketmeleri sağlandı. Çalışmanın sonunda, katılımcıların kolesterol seviyelerinde ve kan basınçlarında belirgin bir düşüş gözlemlendi.
Aynı yıl yayımlanan başka bir araştırma ise sarımsak takviyelerinin kan basıncını düşürmede etkili olabileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar, düzenli sarımsak tüketiminin kalp sağlığını destekleyebileceğini vurguladı.
Stanford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, sarımsağın kolesterol üzerindeki etkisi konusunda farklı bir sonuca ulaştı. 2007 yılında yayımlanan çalışmada, sarımsağın kolesterolü düşürdüğü yönündeki yaygın inanışın bir mit olduğu öne sürüldü.