Soğuk havalar kapıya dayandığında bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve enerji seviyenizi yüksek tutmak sağlığınızı korumak için oldukça önemli. Günlük beslenme alışkanlıklarınıza ekleyeceğiniz doğal gıdalar, hastalıklara karşı koruma sağlarken, aynı zamanda vücudunuza ihtiyaç duyduğu enerjiyi de sunar. C vitamini deposu narenciye meyvelerinden antioksidan zengini yeşil çaya kadar birçok mucizevi besin, enfeksiyonlara karşı bir kalkan görevi görür. İşte kış aylarının vazgeçilmez sağlık deposu 10 besini…
Narenciye Meyveleri
C vitamini deposu olan turunçgiller, beyaz kan hücrelerinin üretimini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Antioksidan etkisiyle hücreleri korurken, tatlı ve nemlendirici özellikleriyle hızlı bir enerji artışı sağlar. Kahvaltınıza taze portakal suyu tercih edebilir ya da suyunuza limon dilimleri ekleyebilirsiniz.
Zencefil
Zencefil, iltihap önleyici özellikleri sayesinde bağışıklığı güçlendiren bir baharattır. Kan dolaşımını iyileştirir, sindirimi kolaylaştırır ve enerji seviyelerini yükseltir. Taze zencefille çay yapabilir ya da smoothielerinize ekleyerek baharatlı bir dokunuş katabilirsiniz.
Sarımsak
Antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahip allisin maddesi ile sarımsak, enfeksiyonlarla mücadelede etkili bir gıdadır. Kan dolaşımını artırır, bu da daha uzun süreli enerji sağlar. Soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı kalkan görevi görür. Çorba, güveç ya da sebze yemeklerinize sarımsak ekleyerek hem lezzeti dokunuş katabilir hem de sağlığa faydasını artırabilirsiniz.
Ispanak
Ispanak, C vitamini, E vitamini ve beta-karoten gibi antioksidanlarla doludur. Demir içeriği sayesinde kan dolaşımını destekler, yorgunluğu azaltır ve enerji verir. Soğuk aylarda bağışıklığı güçlendiren faydalı bir besindir. Salatalarınıza taze ıspanak ekleyebilir, faydasını artırmak için sarımsakla soteleyerek tüketebilirsiniz.
Yoğurt
Probiyotikler açısından zengin olan yoğurt, bağışıklığı destekler. Protein ve karbonhidrat içeriği ile uzun süreli enerji sağlar. Vücudu tehlikeli enfeksiyonlara karşı korur, savunma mekanizmasını güçlendirir. Yemeklerin yanında tercih edebilir, bal ve cevizle tatlandırıp atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.
Badem
E vitamini deposu olan badem, hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de enerji verir. Protein ve iyi yağlar bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda tok tutma özelliği ile de dikkat çeker. Bademi yoğurda ekleyerek ya da tek başına atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.
Meyveler
C vitamini ve flavonoid gibi antioksidanlar açısından zengin meyveler, hem bağışıklığı artırır hem de doğal şekerleriyle enerji verir. Meyvelerin lifleri kan şekeri seviyenizi sabit tutmaya yardımcı olur. Meyveleri yulaf ezmesine ekleyerek ya da smoothielerinizde kullanarak tüketebilirsiniz.
Zerdeçal
Zerdeçal, kurkumin maddesi sayesinde güçlü anti-inflamatuar ve antioksidan özellikler taşır. Bu baharat, enerjiyi artırır ve yorgunluğu azaltır. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir, hastalıklara karşı kalkan görevi görür. Zerdeçalı çorbalarınıza ya da altın süt yapımında kullanabilirsiniz.
Tatlı Patates
Beta-karoten ve kompleks karbonhidratlarla dolu olan tatlı patates, uzun süreli enerji kaynağı sunar. Lif açısından zengin olan tatlı patatesler, kan şekeri seviyelerini düzenler. Tatlı patatesi fırında pişirerek ya da püre yaparak tüketebilirsiniz.
Yeşil Çay
Yeşil çay, kateşin gibi antioksidanlarla doludur ve kafein içeriğiyle odaklanmayı artırır. Aynı zamanda rahatlamaya yardımcı amino asit olan L-theanine maddesi içerir. Gün ortasında enerjinizi yenilemek için bir fincan yeşil çay içebilirsiniz.