UC San Francisco (UCSF) önde gelen araştırmacıları, 3.000'den fazla çalışmayı inceleyerek mikroplastiklerin insan sağlığını olumsuz etkileyebileğini ortaya koydular. Yapılan araştırmalar, bu zararlı plastik parçacıkların kısırlığa, kolon kanserine, akciğer sorunlarına ve solunum yolu hastalıklarına yol açabileceğine dair endişeleri artırıyor.
Potansiyel tehdit oluşturuyor
Mikroplastikler, genellikle kozmetiklerde, diş macunlarında, yiyecek kaplarında ve giysilerde bulunan bir pirinç tanesinden daha küçük plastik parçacıklardır.
Araştırmalar, bu küçük parçacıkların hücrelere zarar verebileceğini, iltihaplanmaya neden olabileceğini ve bağırsak mikrobiomunu bozabileceğini gösteriyor. Ayrıca mikroplastiklere maruz kalmanın üreme sağlığını olumsuz etkileyebileceği ve kolon ve akciğer kanseri gibi ciddi hastalıklarla bağlantılı olduğu da belirtiliyor.
Hava kirliliğine yol açıyor
UC San Francisco'daki araştırmacılar, mikroplastiklerin havada bulunan partikül maddeler gibi zararlı etkiler oluşturabileceğini ve bunun hava kirliliğine yol açtığını vurguluyor. Prof. Tracey J. Woodruff, mikroplastiklerin temelde hava kirliliğine benzer etkiler yarattığını ve bu tür hava kirliliğinin insan sağlığına zarar verdiğini belirtiyor.
PLASTİK PARÇALARININ ZAMANLA PARÇALANMASI SONUCU ORTAYA ÇIKIYOR
(Mikroplastikler iki ana kategoride inceleniyor)
BİRİNCİL VE İKİNCİL
Birincil mikroplastikler, özellikle kozmetik ürünlerinde cilt bakımı amacıyla kullanılan mikroboncuklar gibi belirli bir amaç için üretilirken ikincil mikroplastikler daha büyük plastik parçalarının zamanla parçalanması sonucu ortaya çıkıyor.
Araştırmalar, araç lastiklerinin aşınması ve yıpranmasının havada mikroplastiklerin önemli bir kaynağı olduğunu gösteriyor.
Amerikalılar yılda yaklaşık 39.000 ila 52.000 mikroplastik parçacığı tüketiyor
Mikroplastiklerin insan vücuduna nasıl girdiği de büyük bir endişe kaynağı. İnsanlar, günlük yaşamda bu plastik parçacıkları soluyor ve yutuyor. Yapılan bir araştırmaya göre Amerikalılar yılda yaklaşık 39.000 ila 52.000 mikroplastik parçacığı tüketiyor. Ayrıca mikroplastiklere plasentada, akciğerlerde, karaciğerde, idrarda, anne sütünde ve kan örneklerinde rastlanmıştır.
Üreme sağlığını olumsuz etkiliyor
Araştırmacılar, mikroplastiklerin özellikle üreme sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ortaya koyuyor.
Mikroplastikler, üreme sağlığını bozabilir ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Ayrıca, yumurtalık foliküllerini, üreme hormonlarını, kolonu ve akciğer fonksiyonlarını etkileyebileceği konusunda orta düzeyde kanıtlar bulunmaktadır.
Gelecekteki araştırmalar önem arz ediyor
UC San Francisco araştırma ekibi, mikroplastiklerin potansiyel sağlık etkilerine dair daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca mikroplastiklere maruziyetin azaltılması için stratejiler geliştirilmesinin önemi vurgulanıyor.
Sonuç olarak mikroplastikler, görünmeyen ama ciddi sağlık tehditleri oluşturabilecek bir tehlike olarak karşımıza çıkıyor.
Araştırmaların daha da derinleşmesi ve bu zararlı parçacıklara karşı önlemler alınması gelecekte insan sağlığını koruma açısından büyük bir önem taşıyor.