İngiliz tıp dergisi "The British Medical Journal" (BMJ) tarafından yayımlanan yeni bir araştırma, haftada beş veya daha fazla porsiyon bitter çikolata tüketmenin, tip 2 diyabet riskini yüzde 21 oranında azaltabileceğini gösteriyor. Çin ve ABD'de gerçekleştirilen bu kapsamlı çalışma, çikolata tüketiminin tip 2 diyabet üzerindeki etkilerini inceleyen önemli bir bulgu ortaya koydu.
Çikolata Tüketiminin Diyabet Riskine Etkisi
1986-2021 yılları arasında yapılan çalışmada 192 bin 28 kişinin çikolata tüketimi ve diyabet durumu analiz edildi. Bu araştırmada, çikolata tüketen bireylerin, hiç çikolata tüketmeyenlere göre tip 2 diyabet riskinin yüzde 10 oranında daha düşük olduğu belirlendi.
🍩 Özellikle bitter çikolata tüketimi
Özellikle bitter çikolata tüketiminin diyabet riskini azaltmadaki etkisi dikkat çekti. Haftada 5 porsiyon ve daha fazla bitter çikolata tüketenlerde tip 2 diyabet riskinin yüzde 21 oranında azaldığı saptandı.
Bununla birlikte sütlü çikolata tüketiminin diyabet riski üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmadığı kaydedildi.
Bitter Çikolatanın Sağlığa Faydaları
Araştırmada bitter çikolatanın, içeriğindeki proteinler, antioksidan özellikler ve ödem azaltıcı etkiler sayesinde kalp ve damar sağlığını koruyucu rol oynadığına dikkat çekildi. Bitter çikolatanın, kilo alımını engellemeye, kalp sağlığını desteklemeye ve damarları korumaya yardımcı olduğu ifade edildi.