İngiliz tıp dergisi "The British Medical Journal" (BMJ) tarafından yayımlanan yeni bir araştırma, haftada beş veya daha fazla porsiyon bitter çikolata tüketmenin, tip 2 diyabet riskini yüzde 21 oranında azaltabileceğini gösteriyor. Çin ve ABD'de gerçekleştirilen bu kapsamlı çalışma, çikolata tüketiminin tip 2 diyabet üzerindeki etkilerini inceleyen önemli bir bulgu ortaya koydu.
Çikolata Tüketiminin Diyabet Riskine Etkisi
1986-2021 yılları arasında yapılan çalışmada 192 bin 28 kişinin çikolata tüketimi ve diyabet durumu analiz edildi. Bu araştırmada, çikolata tüketen bireylerin, hiç çikolata tüketmeyenlere göre tip 2 diyabet riskinin yüzde 10 oranında daha düşük olduğu belirlendi.
🍩 Özellikle bitter çikolata tüketimi
Özellikle bitter çikolata tüketiminin diyabet riskini azaltmadaki etkisi dikkat çekti. Haftada 5 porsiyon ve daha fazla bitter çikolata tüketenlerde tip 2 diyabet riskinin yüzde 21 oranında azaldığı saptandı.
Bununla birlikte sütlü çikolata tüketiminin diyabet riski üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmadığı kaydedildi.
Bitter Çikolatanın Sağlığa Faydaları
Araştırmada bitter çikolatanın, içeriğindeki proteinler, antioksidan özellikler ve ödem azaltıcı etkiler sayesinde kalp ve damar sağlığını koruyucu rol oynadığına dikkat çekildi. Bitter çikolatanın, kilo alımını engellemeye, kalp sağlığını desteklemeye ve damarları korumaya yardımcı olduğu ifade edildi.
Bitter çikolatanın diyabet riskini azaltma potansiyelinin, sütlü çikolatanın aksine daha belirgin olduğu vurgulandı. Ayrıca, araştırmada her haftalık bitter çikolata tüketimi artışı ile diyabet riski arasında yüzde 3 oranında bir azalma görüldüğü bildirildi.
Kontrollü Çalışmalar Gerekli
Araştırma bitter çikolatanın diyabet riskini azaltıcı etkilerinin daha fazla kontrollü çalışma ile doğrulanması gerektiğini de belirtiyor. Ancak şu ana kadar elde edilen veriler, bu tür çikolataların sağlıklı beslenme düzenlerinde yer almasının faydalı olabileceğini göstermekte.
Dünya Genelinde Diyabet Riski Artıyor
Dünya genelinde tip 2 diyabetin yaygınlaşmaya devam ettiği bildirildi. 2019 yılında 463 milyon kişi tip 2 diyabet hastasıydı ve bu sayının 2045 yılına kadar 700 milyona ulaşması bekleniyor.
Bu nedenle diyabetin önlenmesine yönelik yapılan araştırmalar ve sağlıklı beslenme önerileri büyük bir önem taşıyor. Araştırmalar, bitter çikolatanın diyabet riskini azaltma potansiyelinin daha fazla araştırılması gerektiğini ancak yine de bu tür beslenme alışkanlıklarının sağlıklı yaşam tarzlarının bir parçası olarak faydalı olabileceğini gösteriyor.
Sağlıklı çikolata seçimi nasıl yapılmalı?
Çikolata tüketiminin sağlık üzerindeki etkilerine dair araştırmalar sürüyor. Peki, en sağlıklı çikolata nasıl seçilir? Bitter çikolatalar sütlü ve beyaz çikolatalara göre daha fazla flavonoid ve polifenol içerdiği için sağlık açısından daha faydalıdır. Bitter çikolata en az %50 kakao katısı içerirken %70 ve üzeri kakao içeriği şeker ve kalori alımını minimize eder.
Bitter çikolatalar ağır metaller (kurşun ve kadmiyum) içerebilir bu yüzden çikolataları ölçülü tüketmek önemlidir. Hamileler ve küçük çocuklar, ağır metallerin beyin gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerinden kaçınmak için bitter çikolatayı az miktarda tüketmelidir. En iyi seçim, yüksek kakao içeriği ve düşük ağır metal seviyesi olan markaları tercih etmektir.