Sosyal Güvenlik sistemimizdeki kayıp kaçaklar son yıllarda yapılan çalışmalarla giderek azalıyor. Özellikle sigortasız çalıştırma anlamı taşıyan kayıt dışı istihdam azalırken çalışanlar da güvenceye kavuşturuluyor. Yine gerçek maaşın gizlenerek devletten prim ve vergi kaçırılması da önleniyor.
Kayıt dışı istihdam dışında sahte işyeri, sahte sigortalılık, muvazaalı boşanma, iş kazası ve gelir tespiti konularında rehberlik ve denetim yapan, yapmış oldukları tespitler sonucu her yıl milyarlarca lira kamu zararının önüne geçen 2670 Sosyal Güvenlik Denetmeni sahada görev yapıyor.
Yapılan denetim sonuçlarına bakıldığında 2022 yılında 244 bin 866 denetim sonunda 1.1 milyar lira kamu zararı önlenirken 2023 yılında bu rakam 1.2 milyar lirayı geçiyor.
KOMİSYONA MEKTUP
Sosyal Güvenlik Denetmenleri özellikle özlük haklarının iyileştirilmesini de bekliyor. Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği Yönetim Kurulu da bu konuda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na bir mektup ile taleplerini iletti.
Söz konusu mektupta şu ifadeler yer aldı:
"Kamu Personeli Seçme Sınavı-Kurum yazılı ve sözlü sınavları gibi gerek mesleğe alınma usulü gerek yazılı yetki, yeterlilik ve sözlü sınavları gibi meslekte devam edebilme şartları müfettiş, kontrolör, denetçi gibi merkezi kadrolar ile aynı ve/veya benzer olan Sosyal Güvenlik Denetmenleri, "Eşit İşe Eşit Ücret" vaadiyle çıkarılan, fakat "Eşit Unvana Eşit Ücret" şeklinde uygulanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile özlük hakları konusunda aynı ve/veya benzer işi yapanların çok gerisinde kalmıştır.
Merkezi kadrolarda bulunan müfettiş, denetçi ve kontrolörler'in ek göstergesi 4200, makam tazminatı 2000, görev tazminatı 8000 ve özel tazminatı %125-%180 arasında değişirken; Sosyal Güvenlik Denetmenleri'nin ek göstergesi 3600 ve özel hizmet tazminatları %92-%125 arasında değişmekte olup makam ve görev tazminatları bulunmamaktadır. Bu durum Sosyal Güvenlik Denetmenleri ile yukarıda belirtilen diğer A grubu merkezi kadrolarda yer alanlara nazaran özlük haklarında ciddi farklara sebebiyet vermekte olup özveri ile çalışmakta olan Sosyal Güvenlik Denetmenlerinin motivasyonunu olumsuz yönde etkilemektedir.
Ayrıca yukarıda sayılan sebeplerle, Sosyal Güvenlik Denetmeni ve/veya Denetmen Yardımcılarından şartları uygun olanlar tekrar KPSS sınavlarına girerek 4200 ek göstergeli (Müfettiş, Denetçi, Kontrolör) kariyer mesleklere geçiş yapmakta bu durum Sosyal Güvenlik Kurumu açısından yetişmiş iş gücü kaybına neden olmaktadır."
MAAŞ FARKI VAR
Söz konusu mektupta maaş farklarıyla ilgili örneklerde yer aldı. İletilen tabloya göre, Bakanlık başmüfettişi kadrosunda ¼'ünde olan bekar bir memurun maaşı 69 bin 500 lira iken, ¼'ünde bekar bir Sosyal Güvenlik Denetmeni'nin maaşının 53 bin 954 lira olduğu belirtildi.
YASAYA EKLENME TALEBİ
Yapılacak bir düzenlemenin içinde kendilerinin de yer salmasını isteyen sosyal güvenlik denetmenleri, mektuplarında, "Kamuoyuna yansıyan TBMM görüşmelerinde, kariyer uzmanlara ve yaklaşık 17 bin merkezi denetim elemanına yapılacak özlük iyileştirmelerine kariyer meslek mensubu 2.670 sosyal güvenlik denetmeninin de eklenmemesi, hukuka, hakkaniyet ve eşitlik ilkesine aykırı olacaktır" ifadesi kullanıldı.