New York Post duyurdu: Bu 3 yiyeceği sakın mikrodalgada ısıtmayın! Adeta zehir saçıyor

Bazı yaygın yemek alışkanlıkları sağlık açısından risk taşıyabiliyor. Özellikle bazı besinlerin yeniden ısıtılmasıyla ilgili önemli noktalar öne çıkıyor. Bu gıda maddelerinin yüksek ısıda tekrar ısıtılmasının içeriklerinde tehlikeli bileşiklerin oluşmasına neden olabileceğini belirten uzmanlar tüketicilerin bazı alışkanlıklardan kaçınmalarını öneriyor. İşte sağlığınızı tehlikeye atan o besinler...
Giriş Tarihi: 04.12.2024 09:37 Güncelleme Tarihi: 04.12.2024 09:37
1 | 9

Vücudunuzu korumak ve bağışıklığınızı güçlendirmek için doğru beslenmek büyük önem taşıyor. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme biçimi uzun vadede pek çok hastalığı önlemeye yardımcı olabilir. Ancak her gün sofralarda yer bulan bazı besinler ve yeme alışlanlıklarınız sağlığınızı ciddi şekilde tehdit edebilir.

2 | 9

New York Post gazetesi bu zararlı yiyecekleri kamuoyu ile paylaşarak tüketim alışkanlıklarını gözden geçirmemiz gerektiğine dikkat çekiyor.

3 | 9

Diyetisyen Harini Bala'ya göre ıspanak nitratlar içerir ve yapılan araştırmalar bu seviyelerin pişirme sırasında arttığını göstermektedir.

4 | 9

Yüksek ısıda örneğin ıspanağı yeniden ısıttığınızda nitratlar nitrozaminlere dönüşür. Bu bileşikler kanserle ilişkilendirilmiştir.

5 | 9

Bala, TikTok'ta 149.000'den fazla görüntülenme alan bir videosunda"Lütfen ıspanağınızı yeniden ısıtmayın, onları pişirdiğiniz anda hemen yiyin" diyerek uyarıda bulundu ve yeniden ısıtılan sebzede bulunan bileşiklerin "toksik" olduğunu söyledi.

6 | 9

Bir sonraki uyarı konusu ise çay.

7 | 9

Yeniden ısıtıldığında çayın antioksidan özellikleri bozulur ve tannin seviyeleri çayın acı tadına katkı yapan bileşik artar. Bala ayrıca çaydaki "uyuyan bakterilerin" yeniden ısıtıldığında "aktifleşeceğini" ve bu durumun sağlık riski oluşturabileceğini iddia etti.

8 | 9

Diyetisyen pirinç yeninden ısıtılmaması gerektiği konusunda da uyardı.

Pirincin nişastası yalnızca pişirdikten sonra iki saat içinde buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklanması koşuluyla yeniden ısıtılabiliyor.

Ancak pirinci iki saatten fazla bir süre bekletmek tehlikeli bakterilerin yiyecekte çoğalmasına yol açma riskini artırır.

Diyetisten Bala, "Pirinçleri sabah pişirip gece buzdolabına koyarak ertesi gün yemek istiyorsanız, Bacillus cereus'un oluşma ihtimali oldukça yüksektir." diye uyardı.

9 | 9

Bacillus cereus genellikle nişasta içeren yiyecekleri etkileyen bir bakteri türüdür ve "kızarmış pirinç sendromu" olarak bilinen, nadiren ölüme yol açabilen bir gıda zehirlenmesine neden olabilir.

Amerika Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA) göre, her yıl Bacillus cereus'tan kaynaklanan yaklaşık 63.400 gıda zehirlenmesi vakası bulunmaktadır.

Belirtiler genellikle mide krampları, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateştir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.