Türkiye'de çalışma hayatına ilişkin köklü değişiklikler gündemde. Özellikle nüfusun yaşlanması, artan emeklilik oranları ve dijitalleşmenin hız kazanması, yeni modellerin hayata geçirilmesini zorunlu kılıyor. Bu kapsamda hibrit ve esnek çalışma sistemlerine dair önemli düzenlemeler yapılması bekleniyor.
SGK Uzmanı Emin Yılmaz katıldığı bir programda planlanan değişiklikleri değerlendirdi ve çalışma hayatının geleceğine dair kritik bilgiler verdi.
Pandemi ile Birlikte Çalışma Düzeni Evrildi
COVID-19 pandemisi, iş dünyasında köklü değişimlere neden oldu. Daha önce geleneksel çalışma modeli benimsenirken, pandemi sürecinde hibrit ve uzaktan çalışma gibi sistemler hızla yaygınlaştı. Beyaz yakalı çalışanlar masa başı işlerini evden yürütme imkanına kavuşurken, bu modelin avantajları hem çalışanlar hem de işverenler açısından dikkate değer hale geldi.
Artık belli günlerde iş yerinde belli günlerde uzaktan çalışma esasına dayanan hibrit model, kalıcı hale geliyor. Esnek çalışma saatleri de mevzuata eklenerek kamu sektörünün ardından özel sektörde de yaygınlaştırılması bekleniyor. Bu kapsamda çalışanların belirli günlerde mesai saatlerini değiştirebilmesi fazla mesai yaparak tatil günü kazanabilmesi gibi uygulamaların hayata geçirilmesi gündemde.
Motokuryeler İçin Yeni Düzenlemeler Kapıda
E-ticaretin büyümesiyle birlikte motokuryeler, iş gücünde önemli bir yer edinmiş durumda. Ancak mevcut sistemde sigortalılık açısından bazı eksiklikler bulunuyor. Motokuryeler, çeşitli platformlar aracılığıyla hizmet sunarken, komisyon kesintileri nedeniyle işveren statüsünde kabul ediliyor ve Bağ-Kur ödemek zorunda kalıyor.