Yastığa başınızı koyduğunuzda kalp atışlarınızı duymanız çoğu zaman endişelenecek bir durum değildir. Özellikle sessiz bir odada yan yatarken kalp atışlarınızın sesi çevrenize daha fazla yankı yapabilir. Bu durum vücudunuzun doğal bir yanıtıdır ve genellikle normal karşılanır. Öte yandan bu durum bazı sağlık sorunlarının belirtisi de olabilir. Nasıl mı? İşte konunun uzmanından anekdotlar...
Uzmanlara göre normal karşılanıyor
Detroit'li plastik cerrah Dr. Anthony Youn'a göre yan yatarken kalp atışlarınızı duyuyor olmanız genellikle şah damarınızın (karotis arter) yastığınıza yaslanmasından kaynaklanabilir. Bu durumda sesin kaynağı kulaklarınıza yakın olan damarlarınızda kan akışının yaratacağı titreşimlerdir. Ancak bu sesin devamlı hale gelmesi veya rahatsızlık verici boyutlara ulaşması bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.
Belirli durumlarda ise ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir
Atımlı kulak çınlaması yani pulsatile tinnitus bu durumlardan biridir. Kulaklarda genellikle kalp atışlarınızla uyumlu olarak ritmik bir uğultu sesi duyulmasına neden olan bu durum çoğu zaman iyi huylu olsa da bazı ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı, baş ve boyun tümörleri veya kan dolaşımındaki bozukluklar bu tür seslere yol açabilir.
Sürekli hale gelirse uzmana danışılması gerekiyor
Eğer bu durum geçici bir rahatsızlık olmaktan çıkar ve sürekli hale gelirse bir doktora başvurmanız önemlidir. Atımlı kulak çınlaması tedavi edilebilir bir durumdur ancak altta yatan nedenin doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir.
Unutmayın bedeninizin verdiği sinyalleri dinlemek sağlığınız için önemli bir adımdır.
ALTTA YATAN SEBEBE GÖRE HASTANEDE HANGİ BÖLÜME GİDİLMELİ?
Atımlı kulak çınlaması (pulsatile tinnitus) tedavi edilebilir bir durumdur ancak tedavi süreci genellikle altta yatan sebebe bağlı olarak değişir. Eğer bu durum sürekli hale gelir ve rahatsızlık verici boyutlara ulaşırsa, doğru tedavi yöntemine ulaşabilmek için şu uzmanlara başvurabilirsiniz:
1
Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı
İlk adım olarak kulak çınlaması yaşayan bireyler genellikle bir KBB uzmanına başvururlar. KBB uzmanı kulakların, başın ve boynun muayenesini yaparak kulak çınlamasının nedenini belirlemeye çalışır. Görüntüleme testleri ve işitme testleri ile tanı koyabilirler.
2
Nörolog
Eğer kulak çınlamasının sinirsel bir sebepten kaynaklandığı düşünülüyorsa bir nörolog tarafından değerlendirilmesi gerekebilir. Nörolog, beyin ve sinir sistemi ile ilgili olası sorunları araştırabilir.
3
Damar Cerrahı
Eğer atımlı kulak çınlaması damarlarla ilgili bir sorun (örneğin daralmış damarlar, anormal damar bağlantıları) nedeniyle meydana geliyorsa damar cerrahisi uzmanı gerekli tedaviye karar verebilir.
4
Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı
Atımlı kulak çınlaması, baş ve boyundaki yapısal sorunlardan kaynaklanıyorsa, baş-boyun cerrahisi uzmanı müdahale edebilir.
5
Genel Pratisyen Doktor
Seyri bu şekilde olan vakalarda ilk başvurulacak doktor genel pratisyen hekim olabilir. Pratisyen doktor belirtilerinizi değerlendirerek sizi doğru uzmana yönlendirebilir.
Her durumda atımlı kulak çınlaması tedavisinde önemli olan altta yatan nedenin zamanında tespitinin yapılması olacaktır.