Suriye'de yıllarca süren Baas diktatörlüğü devrildi. Rejimin başı Beşar Esad, ardında kanlı ve kirli bir geçmiş bırakıp Rusya'ya kaçtı. Ancak Esad'ın Suriye'de işlediği insanlık suçları, unutulmayacak yaralar bıraktı.
Bu vahşetlerin en kanlılarından biri de 2013 yılında Şam'ın Tadamon Mahallesi'nde yaşandı.
YILLAR SONRA TADAMON'DA!
Yıllar sonra girilen Şam'ın güneyindeki Tadamon Mahallesi'nde en az 41 siviliin toplu infaz edildilği katliam alanını görüntülendi.
2013 yılında devrik rejim güçleri tarafından vurularak öldürülen sivillerin atıldığı çukurun üzerinin kapatıldığı, yerin üstünde etrafa saçılmış insan kemiklerinin bulunduğu görüldü.
Sivillerin infaz edilip önündeki çukura atıldığı inşaat halindeki metruk binanın içinde ve çevresinde çöp yığınlarının ve molozların biriktiği gözlendi.
Binaya 20 metre mesafedeki metruk binaların bulunduğu alanda insan kemiklerine rastlandı.
TÜRKMEN MUHAMMED, TADAMON'DAKİ İŞKENCELERİ ANLATTI
Tadamon sakini Türkmenlerden 40 yaşındaki Abdurrahman Muhammed 5 kişilik ailesiyle mahallede yaşadıklarını söyledi.
Rejimin bölgede yaşayan Türkmenlere çok kötü davrandığını ifade eden Muhammed, AA'ya yaptığı açıklamada, Türkmen oldukları öğrenilen herkesin önce tutuklandıklarını, ardından öldürüldüklerini belirtti.
Muhammed, Suriye rejimi milisleri Şebbihalar tarafından tutuklanan Türkmenlerin yargı karşısına çıkarılmaksızın sokaklarda öldürüldüğünü kaydetti.
KAN DONDURAN İŞKENCELER: GÖZLERİ ÇIKARILDI DİŞLERİ ÇEKİLDİ
Yeni evli yakınının Şebbiha güçleri tarafından alıkonulduğunu belirten Muhammed, "Sonra gözleri çıkarıldı, dişleri çekildi, parmakları kırılıp insanlara ibret olsun diye çocuklarının önüne atıldı." dedi.
Aralarında 6 çocuğun da bulunduğu tanıdıklarının rejim güçlerince tutuklandığını, ardından "doğranıp yakıldığını" anlatan Muhammed, "Allah'a şükürler olsun, Allah onların yaptıklarını gün yüzüne çıkardı." diye konuştu.
Muhammed, zulme dayanamayan Türkmenlerin farklı ülkelere veya Suriye içerisindeki farklı bir bölgeye göç ettiklerin söyledi.
Türkmenlerin yaşadığı evlerin rejim güçleri tarafından uçaklarla bombalandığını ve bir kısmının bu saldırılarda yıkıldığını belirten Muhammed, kalan evlerinse rejim güçleri tarafından dinamitlerle patlatıldığını anlattı.
Muhammed, "Rejime karşı çıkan herkesin evlerini yıktılar ve evlerine geri dönmek isteyenlerden para aldılar." dedi.
Evlerin rejimin istihbarat güçleri tarafından kameralarla izlendiğini dile getiren Muhammed, evlerine dönenlerin de sürekli takip altında olduğunu söyledi.
"HERKESİN GÖZÜ ÖNÜNDE TADAMON KATLİAMI DEVAM ETTİ"
Tadamon'da yaşayan Türkmenlerden Abdullah Tuma, 1967'de Kuneytra'dan Tadamon'a göç ettiklerini dile getirdi.
Tuma, "2011'de olaylar başladıktan sonra rejim istihbaratı mahallemize geldi. Ben kaçtım ama iki kardeşim burada kaldı." diye konuştu.
Göç etmek zorunda kaldığını belirten Tuma, 2018'de el konulan evini 18 milyon Suriye lirası karşılığında geri almayı başardığını anlattı.
Tuma, "Şu an kardeşimin evine el konulmuş. (Evdekilerin) Çıkmalarını istiyoruz. Evlerimizi terk etme karşılığında 50 milyon Suriye lirası (yaklaşık 3 bin 300 dolar) istiyorlar." dedi.
Abdullah Tuma, şöyle konuştu:
"Kardeşimin ölmesine yanmıyorum ama çocukları beni bitiriyor çünkü en küçük çocuğu 3 aylık, en büyük çocuğu da 5 yaşındaydı. Ölmemiş olduklarını tahmin ettik. Çocukları aramaya başladım. Herkesin gözü önünde Tadamon Katliamı devam etti. Her şeyi Allah'a havale ediyorum."
TADAMON KATLİAMI
Tadamon Katliamı,Esad rejiminin vahşetinin bir kanıtı...
İngiliz The Guardian gazetesi, 27 Nisan 2022'de, Suriye'nin başkenti Şam'ın güneyindeki Tadamon Mahallesi'nde gerçekleşen korkunç katliama dair görüntüleri yayınlamıştı.
ŞEBBİHA EMCED YUSUF'UN KATLİAMI HAFIZALARDA!
Görüntülerde, Esad rejiminin istihbarat görevlisi Emced Yusuf, gözleri bağlı ve kelepçeli sivilleri toplu infaz ederken görülüyor. Yusuf'un, kurbanlarına koşmaları emrini verdikten sonra onları vurduğu ve cesetlerin bir çukura düşerek yakıldığı anlar, katliamın vahşetini tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi.
Bu görüntüler, 16 Nisan 2013'te en az 41 masum insanın yaşamını yitirdiği Tadamon Katliamı'nın dehşetini belgeledi.
EMCED YUSUF REJİM YIKILANA KADAR GÖREVDEYDİ!
2023 yılının Ekim ayında, katliamın faili Emced Yusuf'un hala bir askeri üste çalışmaya devam ettiği ortaya çıktı. Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Yusuf ve ailesine ABD'ye giriş yasağı getirildiğini açıkladı.
KATLİAMlLARDAN SADECE BİR TANESİ!
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Tadamon Katliamı'nın rejim tarafından işlenen toplu infazlardan sadece biri olduğunu belirtti. Suriye'deki iç savaş sırasında rejimin sivil halka karşı işlediği bu tür suçların, uluslararası yargı organlarında cezalandırılması gerektiği sık sık dile getiriliyor.
Tadamon Katliamı, yalnızca Suriye halkının değil, tüm dünyanın hafızasına kazınmış bir insanlık suçu olarak tarihe geçti.
Adaletin sağlanması için atılacak adımlar, hem kurbanların aileleri hem de uluslararası hukukun geleceği için kritik önem taşıyor.