Çatlak bir yumurtayı atmak yerine doğru şekilde nasıl değerlendirileceğini bilmek önemlidir. Uzmanlar çatlak yumurtaların tüketilip tüketilemeyeceğini açıklıyor. Bu noktada saklama ve pişirme yöntemlerini bilmek oldukça önemli. Aksi takdirde tüketimi ciddi risklere kapı açıyor. Detaylara yakından bakalım.
Çatlak Yumurtalar Ne Zaman Tüketilmeli?
Yumurta kabuğu, salmonella gibi zararlı bakterilere karşı doğal bir koruma sağlar. Ancak bir yumurta çatladığında bu koruma zayıflar ve tüketimle ilgili riskler artar. Uzmanlar yumurtanın ne zaman ve nasıl çatladığına dikkat ederek karar vermeniz gerektiğini söylüyor.
Marketten Alınan Çatlak Yumurtalara Dikkat
Marketlerde çatlak bir yumurta görürseniz bunun ne kadar süredir çatlak olduğunu bilmediğiniz için tüketmek güvenli değildir. Bu nedenle yumurta alırken kartonları dikkatlice kontrol etmek önemlidir.
Yanlışlıkla Kırılan Yumurtaları Nasıl Tüketmeli?
Eğer yumurtayı evde kendiniz yanlışlıkla kırdıysanız hemen pişirerek güvenle tüketebilirsiniz. Ancak kabuğun altındaki zarın sağlam olduğundan emin olun. Bu zar bakterilerin yumurtaya girmesini önler.
Çatlak Yumurtaların Saklanması
Yanlışlıkla kırılan bir yumurtayı hemen kullanamıyorsanız küçük bir kaseye koyarak üzerini streç filmle kapatabilirsiniz. Bu şekilde iki gün içinde tüketilmeli ve en az 160 dereceye kadar pişirilmelidir.
Zar Yırtılmışsa Ne Yapmalı?
Yumurta kabuğundaki zarın yırtılması durumunda yumurtayı yemek güvenli değildir. Ancak böyle bir yumurtayı kompost (gübre) kutusuna atabilirsiniz. Yumurtanın kabuğundaki kalsiyum, toprak için oldukça faydalıdır.
USDA'nın Tavsiyeleri
ABD Tarım Bakanlığı (USDA), çatlak yumurtalardan kaçınılmasını öneriyor. Ayrıca pişirme sırasında çatlayan yumurtaların genellikle güvenli olduğunu belirtiyor. Sert haşlanmış yumurtalar bunun iyi bir örneğidir.
YUMURTALARI İYİCE PİŞİRMENİN ÖNEMİ
Yumurtalarınızı iyi pişirmek bakteriyel riskleri minimize eder. USDA tüm yumurtaların iyice pişirilmesi gerektiğini özellikle vurgulamaktadır. Bu hem lezzetli hem de güvenli bir tüketim sağlar.
BİR ZAMANLAR SAĞLIKLI GRUPTA DEĞİLDİ
Bir zamanlar sağlıklı gıda olarak görülmeyen yumurtalar artık besin açısından yoğun bir gıda olarak sınıflandırılmaktadır.
FDA'nın yeni önerisiyle yumurtaların dengeli bir beslenme modelinin parçası olduğu bir kez daha kabul görmektedir.