Binlerce vatandaşın beklediği vergi borcu affı için yeni bir gelişme yaşandı. Vergi borcu affı son dakika çıktı mı? Sorusu oldukça merak ediliyor. AK Parti tarafından hazırlanan yasa tasarısı TBMM 'ye geldi ve Meclisten geçerek kanun haline geldi.
DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ
VERGİ AFFI GELDİ
Söz konusu yasa ile birlikte vergi ödemelerini yapmayanlara indirim geldi. Vergisini ödemeyenlere kesinlen cezaların ilk kez işlenip işlenmediğine bakılmaksızın indirim yapılacak ve indirim oranı yüzde 50 olarak belirlenecek.
VERGİ BORCU YAPILANDIRMASI VAR MI?
Vergi borcu yapılandırmasını kaçıranlar yeni bir vergi borcu yapılandırmasını talep ediyor. Yeni bir vergi borcu yapılandırması olup olmayacağı ise henüz belli değil. 2019 Vergi Affı 2019'da bir vergi affı çıkması durumunda; Borçların gecikme zamları ve cezaları silinecek. Anapara üzerinden peşin ödendiği durumda enflasyon tutarı üzerinden indirim yapılacak.Borcunuzu isteğe bağlı olarak 18 ay taksitle ödeyebilirsiniz. Taksitler 2 ayda bir ödendiğinden 36 aylık taksitlenmiş olacaktır. Vergi yapılandırma başvuruları online yapılabilir. Ayrıca yapılandırma başvuru formu doldurarak bağlı olunan vergi dairesinden de yapılabilir.
VERGİ BORCU NE KADAR YAPILANDIRILIR?
Vergi aslı 108.000 TL borcu için kanun kapsamında, Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan 20.250 TL ile birlikte yapılandırılan borç tutarı toplamı, 128.250 TL'dir. Yapılandırılan borç peşin olarak ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmek istendiğinde; Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanan 20.250 TL'den %90 indirim yapılarak Yİ-ÜFE tutarı olarak [20.250– (20.250x %90)]= 2.025 TL ödenecektir.
Bu durumda, mükellef toplamda 128.250 TL yerine, sadece 110.025 TL ödeme yaparak kanundan yararlanabilecektir.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İNTERNET VERGİ DAİRESİ ÜZERİNDEN VERGİ BORCU SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Öncelikle https://intvrg.gib.gov.tr/ linkine tıklayarak biraz aşağıda yer alan "T.C. Kimlik Numarası ile giriş" butonuna basın.
Giriş için sizden istenen bilgiler eksiksiz olarak doldurunuz.
Bu bilgiler TC kimlik numarası, doğum tarihiniz, annenizin evlenmeden önceki soyadının bazı harfleri ve bir yakınınıza (anne, baba, eş, çocuk) ait TC kimlik numarası.
Bu bilgileri girip giriş yaptığınızda yönlendirildiğiniz sayfada vergi borcu sorgulama ve ödeme de dahil birçok işlemi bulabilirsiniz.