Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkanlığına polis alımları için geri sayım başladı. PÖH, PMYO, POMEM, PAEM, eğitimleri ile polis olmak isteyen adaylar yeni ilanların açıklanmasını bekliyor. 26. dönem POMEM: EGM , 26. dönem POMEM kapsamında kadın-erkek adaylar arasından 7 bin polis memuru alımı yapıyor. Toplam 500 özel harekât kadın memuru, 2 bin komiser yardımcısı alım süreci de devam ediyor. Gelecek 6 yıllık dönemde 17 bin komiser ve 100 binin üzerinde polis memuru ile 20 bine yakın bekçi yetiştirilerek Emniyet'e alınacak. Polis Akademisine bağlı, 2 yıl süre ile ön lisans düzeyinde, parasız yatılı, üniformalı, beslenme, barınma ve sağlık giderlerinin devletçe karşılandığı mesleki eğitim-öğretim ve uygulama yapan eğitim kurumlarıdır.
DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ
ÜNİVERSİTE MEZUNU 7 BİN POLİS 8 BİN BEKÇİ
Polis memuru ve bekçi alımlarına gelecek yıl da devam edecek. Gelecek yıl üniversite mezunu 7 bin polis memuru, 8 bin de bekçi alınacak. Toplam 500 özel harekât kadın memuru, 2 bin komiser yardımcısı alım süreci de devam ediyor. Gelecek 6 yıllık dönemde 17 bin komiser ve 100 binin üzerinde polis memuru ile 20 bine yakın bekçi yetiştirilerek Emniyet'e alınacak.
POMEM ALIMINDA YAŞ ESNETİLECEK Mİ?
Yaş esnetilecek mi sorusuna Bakan Soylu şu cevabı verdi:
"POMEM yaşında düzenleme olmayacak."
YENİ POMEM NE ZAMAN?
Yeni POMEM ne zaman sorusuna Bakan Soylu şu cevabı verdi:
"Aynı KPSS 'den bir iki alım yapmayız. Spesifik olarak tam ne olduğunu bilmiyorum. İki defa alım yaparız. Başka alım yapmayız."
Yeni POMEM alımında KPSS, mezuniyet taleplerinizi aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.
"Bekçi alımı sonuçları gecikti. Bunun sorumlusu ben değilim. Başvuru çok oldu. Spor imtihanı oluyor. Yazılı, sözlü sınav oluyor. Bu aşamalar için on binlerce insan 180 binden fazla aday tabi oldu.
Bunların her biri 2 ay sürdü. Bir hafta içinde açıklayacağız. "
Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak'tan önemli açıklama
Çolak yaptığı açıklamada , alım süreci devam eden ve yeni yapılacak polis ile bekçilere değindi. Polis Akademisi olarak son 5 yılda 15 binden fazla komiser yardımcısı yetiştirdiklerini , eğitimlerini verdikten sonra teşkilata kazandırdıklarını söyleyen Çolak, bu rakamın sahada görev yapanların 4 'te 3 'ü olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra 91 bin polis adayını yetiştirdiklerini ifade eden Çolak , bu sayıyı EGM teşkilatına kazandırdıklarını ifade etti. Son dönemde toplamda 10 bin bekçi yetiştirdiklerini söyleyen Çolak, 5 yılda emniyet teşkilatının yeniden ayağa kalktığını ifade etti.
25. dönem POMEM kapsamında 500 özel harekat, 26. dönem POMEM kapsamında 7 bin polis memuru alımı için süreçlerin devam ettiğini ifade eden Çolak, son 5 yılda 1.5 milyon kişiyi mülakatlara aldıklarını söyledi. Üniversite mezunu 7 bin polis alımı için seçim aşamalarının sürdüğünü ifade eden Çolak, 2 bin komiser yardımcısı alımında da sürecin devam ettiğini söyledi. Öte yandan Yılmaz Çolak, 8 bin de bekçi alınacağını, bunların 2020 yılı sonuna kadar mezun edileceğini söyledi.
Anayasa Mahkemesi, özel harekata KPSS şartı aranmadan polis alınmasını Anayasaya aykırı bulmadı.
PMYO NEDİR?
Polis Akademisine bağlı, 2 yıl süre ile ön lisans düzeyinde, parasız yatılı, üniformalı, beslenme, barınma ve sağlık giderlerinin devletçe karşılandığı mesleki eğitim-öğretim ve uygulama yapan eğitim kurumlarıdır. Emniyet Teşkilatının ihtiyacı olan polis memurlarını PMYO'da yetiştirir.
PAEM NEDİR?
Lisansüstü düzeyde eğitim veren parasız yatılı, üniformalı, beslenme, barınma ve sağlık giderlerinin devletçe karşılandığı mesleki eğitim-öğretim ve uygulama yapan eğitim kurumlarıdır. Emniyet Teşkilatının ihtiyacı olan polis memurlarını PAEM'de yetiştirir.
NASIL POLİS OLUNUR?
Polis olmak için belirli bir eğitimden geçmeniz ve bazı fiziki özelliklerde taşıyor olmanız gerekmektedir. Polis olabilmek için Lise mezunları, önlisans mezunları, lisans ve yüksek lisans mezunlarının farklı eğitim okullarında polislik eğitim almaları gerekmektedir. Bu eğitim süreleri son mezun olduğunuz okula göre 2 yıl ile 6 ay arasında değişmektedir. Peki hangi okulun eğitim süresi ne kadardır? Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlükleri (POMEM) ' eğitimlerine katılarak altı aylık bir eğitim sonrası polis unvanına sahip olabilirsiniz. Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) ' eğitimlerine katılarak iki yıllık bir eğitim sonrası polis unvanına sahip olabilirsiniz. Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) ' eğitimlerine katılarak onbir aylık bir eğitim sonrası polis ünvanına sahip olabilirsiniz.
Polis Nedir?
Polis, vatandaşı ve kamu düzenini korumak için görev alan bir tür kamu görevlisidir. Polis teşkilatının amacı yurt içinde huzûr ve nizâmın temini, vatandaşların can, mal, ırz güvenliğinin sağlanması ve korunması, suç işlemeye yönelik davranışların önlenmesi, sanıkların yakalanarak adâlete teslim edilmesi şeklinde sıralanabilir.
POLİS TEŞKİLATININ TEMEL AMAÇLARI
Kamu düzenini ve güvenliğini sağlamak
Yasaların uygulanmasını sağlamak
Suçları önceden tespit etmek, gerçekleşmesini önlemek ve soruşturmaları gerçekleştirmek
Çeşitli belge ve lisansları düzenlemek
TÜRKİYE'DE POLİS TEŞKİLATI
Türk Polis Teşkilatı modern anlamda 10 Nisan 1845 tarihinde İstanbul'da kurulmuştur. Halen 1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu'na dayanarak örgütlenmiş ve 1934 tarihli 2559 sayılı Polis Vazife ve Sâlahiyet Kanunu ile yetkilendirilmiş bir teşkilattır. İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir genel müdürlüktür. Merkezde Daire başkanlıkları, taşrada İl ve İlçe Emniyet Müdürlükleri olarak örgütlenmiştir. Daha çok suç olmadan önce önleme işi ön plandadır. Yaklaşık olarak 250.000 personeli ile görev yapmaktadır. Sahil Güvenlik Teşkilatı ( Sahil ve Denizlerde ) ve Jandarma teşkilatı ( köy ve kırsal alanlarda ) ile bölge paylaşımı yapılmış ve sadece il ve ilçe merkezlerinde ( polis ) görev yapmaktadır.