İtfaiye adayları merakla Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak alımı bekliyorlar. Bugün gelen haber ise bekleyenleri sevindirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi, memur olarak istihdam edilmek üzere itfaiyeye sınavla 300 personel alacak. Sınav girecek adaylar, 30 Mart-3 Nisan tarihlerinde, belediyenin internet sitesinde paylaşılan formlara ulaşarak başvuru sürecini başlatacaklar. Adayların başvuru süreci, İtfaiye Dairesi Başkanlığında sağlık personeli gözetiminde yapacakları boy ve kilo ölçümünün ardından tamamlanmış olacak. Peki İtfaiyeci nasıl olunur?
DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ
PERSONEL VE MEMUR ALIMLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Sınav girecek adaylar, 30 Mart-3 Nisan tarihlerinde, belediyenin internet sitesinde paylaşılan formlara ulaşarak başvuru sürecini başlatacaklar. Adayların başvuru süreci, İtfaiye Dairesi Başkanlığında sağlık personeli gözetiminde yapacakları boy ve kilo ölçümünün ardından tamamlanmış olacak. Ortaöğretim mezunu adayların en az B sınıfı sürücü belgesi sahibi ve 2018 KPSS P94 puan türünden en az 55 puan almış olmaları gerekiyor.
Ön lisans programlarında eğitimini tamamlamış 200 kişilik alımda ise adayların en az C Sınıfı sürücü belgesi sahibi ve 2018 KPSS'de P93 puan türünden en az 60 puan almış olmaları şartları aranıyor. Ayrıca adayların, sınavın yapıldığı tarihte 30 yaşını doldurmamış olması isteniyor.
Sözlü ve uygulamalı sınavlar, İtfaiye Daire Başkanlığında 13-17 Nisan'da yapılacak.
İtfaiyeci Kimdir?
İtfaiye kelimesi Türkçeye, söndürmek anlamını taşıyan Arapça kökenli itfa etmek sözcüğünden girmiştir. Yangın söndürme işlemi ve bu işlemi yapan kuruluşa verilen genel isme itfaiye denilmektedir. İtfaiyelerde çalışan yangın söndürmede görevli, can ve mal güvenliğini korumak için çalışan kimselere ise itfaiyeci denilmektedir. İtfaiyeci yangınlara karşı önlem alınmasını sağlar, doğal afetler sonucu meydana gelen olaylarda arama, kurtarma ve ilk yardım müdahaleleri gerçekleştirir.
İtfaiye Teşkilatı Nasıl Kuruldu?
Ateşin hayatımızda aktif olarak kullanılması yanında yangınları da beraberinde getirdi. Yangınların doğurduğu büyük zararlar insanları yangınlardan korunmak için yöntemler aramaya itti. Eski dönemlerde, çeşitli topluluklarda farklı uygulamaları gerçekleştirilen yangın söndürme hizmetinin teşkilatlandırılması, 16. Yüzyıldan sonra olmuştur. Osmanlı döneminde 3. Murat zamanında çıkmış olan büyük yangınların ardından 1572 yılında bir ferman yayımlandı ve her evde bir küp su, merdiven, kazma ve kürek bulundurulması zorunlu kılındı. Fakat yangın söndürmede asıl önemli gelişme 18. Yüzyıl başlarında yaşandı. Davud isimli Fransız bir teknisyen yangın tulumbası icat etti ve bu tulumda çeşitli yangınlarda denendi. Daha sonra ise bu tulumbaların kullanımı oldukça zor olduğu için daha basit bir sistem geliştirildi ve bu aletleri kullanan bir teşkilat kurularak başına da Davut geçirildi. İlk itfaiye teşkilatı bu şekilde kurulmuş oldu. Ülkemizde ise modern itfaiye teşkilatı 15 Eylül 1923 yılında bakanlar kurulu kararı ile kuruldu.
İtfaiyecinin Görevleri Nelerdir? İtfaiyeciler Ne İş Yaparlar?
İtfaiyecilerin başlıca görevleri aşağıdaki gibidir;
Yangınlara karşı önlem alınmasını sağlar,
Yangına yol açabilecek nedenlerin araştırılması faaliyetlerinde bulunur,
Yangın sırasında canlıların veya eşyaların yangın yerinden dışarıya çıkarılmasını sağlar,
Yangın yerinden kurtarılan kişilere gerekirse ilk yardım müdahalesinde bulunur,
Ağır yaralı kişilerin, kişiye zarar verilmeyecek şekilde taşınmasını sağlar,
Sel, deprem, fırtına gibi doğal afetler sonucu meydana gelen olaylarda arama ve kurtarma çalışmalarında bulunur,
Yaklaşılması veya girilmesi için özel teçhizat gereken yerlerde mahsur kalan canlıların kurtarılmasını sağlar,
İtfaiye erleri arasındaki koordinasyonu sağlar.