Bütün çalışanları ilgilendiriyor! SGK iş göremezlik ödeneği başvuru şartları

SGK iş göremezlik ödeneği, devlet tarafından; hastalık, gebelik veya iş kazası nedeniyle çalışamayan ve raporlu olan işçilere veriliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 4/B iş göremezlik raporu çalışmazlık beyan işlemleri hakkında sitesinden duyuru yayımlandı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :25 Mart 2019 , 16:17 Güncelleme Tarihi :28 Mart 2019 , 17:08
Bütün çalışanları ilgilendiriyor! SGK iş göremezlik ödeneği başvuru şartları

İÇİNDEKİLER

2019 SGK 4/B iş göremezlik raporu ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinden resmi duyuru yaptı. Artık iş görmezlik raporu e-devletten alınabilecek. Sigortalılar bu ödeneği artık kurumlara müracaat etmeden e-devlet uygulamasıyla alabilecek. O uygulama için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-is-goremezlik-raporu-calismazlik-beyan-islemleri erişim adresini kullanmaları gerekiyor. İşte SGK iş göremezlik ödeneği başvuru şartları, hesaplama ve sorgulama işlemleri

Sigortalılar, SGK 'ya müracaat ederek istirahatli olunan günlerde çalışamadığına dair beyan vermeleri halinde geçici iş görmezlik ödeneği ödeniyor. Sigortalılar bu ödeneği artık kurumlara müracaat etmeden e-devlet uygulamasıyla alabilecek. O uygulama için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-is-goremezlik-raporu-calismazlik-beyan-islemleri erişim adresini kullanmaları gerekiyor.

E-DEVLET GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

2019 yılında alınacak rapor parası nasıl hesaplanır?

Rapor parası hesaplamasının nasıl yapılacağı ile ilgili sorular sıkça sorulan sorular arasında. Hesaplamayı, rapor aldığınız günden önceki son 3 ay içerisinde almış olduğunuz brüt maaşınızı üç ay içerisinde bulunan gün sayısına bölerek yapabilirsiniz. Çıkan sonucun üçte ikisi ayakta tedavi için ödenecek bir günlük paro parasıdır. Aynı sonucun yarısını ise yatakta tedavinin bir günlük rapor parası olarak verilmektedir. *Doğum ve analık rapor parası hesaplanırken de çocuğun doğumundan itibaren 3 aylık süre hesaplanmaktadır.

Rapor parası ne zaman ve ayın kaçında ödenir?

Öncelikle bu konuda en önemli nokta, gittiğiniz hastanenin belgelerinizi eksiksiz olarak sisteme işlemesi ve işverenin de hastaneden çıktığınızda onaylaması ile alâlaklı. Şu şekilde bir süreç izleniyor: Hastane tarafından sisteme girilen rapor işverenin sistemine düşüyor. Rapor bittiğinde işveren çalışmadığınıza dair bildirim yapıyor. İşveren tarafından yapılan bildirim tarihinden sonra genellikle 10 ile 15 gün arayla rapor parasının bankaya gönderilmesi bekleniyor. Önceleri bu para Ziraat Bankası'na ödenirken her ayın 8'i ile 14'ü arasında yatırılıyordur ancak şimdi PTT tarafından verilen para, PTT'ye gönderildikten 2 ay sonra alınabilmekte.

2019 rapor parası sorgulaması nereden ve nasıl yapılır?

Rapor parası ödemenizin yapılıp yapılmadığını ve tutarın ne kadar olduğunu e-devlet sisteminizden kolayca sorgulatabilirsiniz. www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra "SGK-4a/4b İş göremezlik ödemesi görme" menüsünden sorgulatabilirsiniz. "Rapor parası bankaya gönderildi" uyarısı ne demek? E-devletten baktığınızda "rapor paranız bankaya gönderildi" uyarısı ile karşılaşıyorsanız rapor parası ödemeniz gerçekleşmiş anlamına gelmektedir. Para bankaya gönderildiği tarihten sonra en geç 1 hafta içerisinde rapor parasını almanız gerekmektedir. "Rapor parası bilgi yok" uyarısı ne demek? E-devlet sorgulamanız sonucun böyle bir uyarı ile karşılaşıyorsanız yüksek ihtimalle hastaneniz tarafından raporunuz sisteme girilmedi ya da eksik veya hatalı bir giriş yapılmış demektir. Böyle bir durumda en doğrusu SGK ile görüşmeniz.

Rapor parası nereye yatar ve nereden alınır?

Rapor paraları PTT tarafından gerçekleştirilmektedir. Eğer "SGK Şahıs Ödemeleri" sisteminde tanımlı bir banka hesabınız yoksa paranızı herhangi bir PTT şubesinden para yatırıldıktan sonraki iki aylık sürede alabilirsiniz.

Rapor parası çekilmezse ne olur?

"SGK Şahıs Ödemeleri" sisteminde tanımlı bir banka hesabınız yoksa PTT hesabınıza yatacak olan parayı iki aylık sürede çekmediğiniz takdirde "SGK Emanet Hesapları"na gönderilecektir. Sonrasında bu parayı alabilmek için de "SGK Şahıs Ödemeleri" sistemine bir bankası hesabı tanımlamanız gerekecektir.

Rapor parası banka hesabı tanımlama nasıl yapılır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi e-devlet üzerinden "SGK Şahıs Ödemeleri" sistemine giriş yaparak "SGK Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama" menüsünden gerçekleştirebilirsiniz. Tanımlamayı yapabileceğiniz bankalar ise şunlardır: Ziraat Bankası, Halk Bank, Vakıf Bank, Akbank, Burgan Bank, Fiba Bank, T. Ekonomi Bankası, Şeker Bank, Garanti Bankası. Rapor parası alabilmek için nereye başvuru yapılır? Rapor parası için başvuru yapmanıza gerek yoktur. İşverenin sisteme çalışmazlık girişinizi yaptıktan sonra SGK tarafından ödemeniz gerçekleşecektir. Rapor Parası Sorgulama: ALO 170 Rapor paranızı 170 numaralı hat üzerinden sorgulayabilrsiniz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 170 no'lu hattını arayarak rapor paranızın durumunu öğrenme imkânınız bulunmaktadır.