İftara ne kadar var? 17 Mayıs il il iftar saatleri! İftar duası okunuşu!

Mübarek Ramazan ayı ile Ramazan orucu idrak edilirken ve son günlerine de yaklaşılırken iftar saatleri de değişiklik gösteriyor. İlk günlerde daha erken açılan oruç her gün biraz daha geç açılıyor. Milyonlarca Müslüman alemi her gün “İftara ne kadar var?” sorusunun yanıtını araştırıyor. Gündemde sıkça sorulan iftar saat kaçta? Sorusunun cevabını haberimizde derledik. 17 Mayıs İstanbul, Ankara, İzmir il il iftar saatlerini de haberimizin içeriğinden takip edebilirsiniz. Peki iftar duası nasıl okunur, anlamı nedir?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :17 Mayıs 2020 , 16:43 Güncelleme Tarihi :17 Mayıs 2020 , 16:45
İftara ne kadar var? 17 Mayıs il il iftar saatleri! İftar duası okunuşu!

Bolluk ve bereket ayı Ramazan'da en çok araştırılan konuların başında iftar ve sahur saatleri geliyor. 30 gün boyunca oruç ibadetini yerine getiren İslam alemi sahur ve iftar saatlerine göre oruca başlayıp, orucunu açıyor. Her ilden vatandaş kendi ilindeki iftar saatini gün içerisinde merakla takip ediyor. Peki 17 Mayıs il il iftar saatleri nedir? İftara ne kadar var? Oruca nasıl niyet edilir, oruç açarken hangi dua okunur? İşte merak edilenler…

İL İL İFTAR SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İSTANBUL İFTAR SAATİ (17 MAYIS)

ANKARA İFTAR SAATİ (17 MAYIS)

İZMİR İFTAR SAATİ (17 MAYIS)

İFTAR DUASI

"Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü."

İFTAR DUASI ANLAMI

"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!"

ORUÇ NASIL AÇILIR?

İftarı hurmayla açın, zira o berekettir. Şayet hurma bulamazsa suyla iftar edin, çünkü o temizleyicidir.(İ. Mace)
Peygamber efendimiz, taze hurmayla iftar ederdi. Taze hurma yoksa kuru hurmayla, o da yoksa suyla iftar ederdi. (Tirmizî)

ORUÇ İÇİN NASIL NİYET EDİLİR?

Oruç için, "yarınki orucu tutmaya" şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve "yarınki Ramazan orucuna" şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).
Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, "falanca kaza, keffaret veya adak orucuna" şeklinde belirtilmesi gerekir.

ORUCUN ÖNEMİ NEDİR?

Oruç, nefsin isteklerinden iradî olarak uzak durma olması yönüyle bir irade eğitimine, açlık ve susuzluğun verdiği sıkıntıya dayanma yönüyle de bir sabır eğitimine dönüşmektedir. İnsanın hayatta başarılı olabilmesi için irade hâkimiyeti ve güçlükler karşısında dayanabilme gücü de önemli bir role sahiptir. Nefsin isteklerinin kontrol altına alınmasında, ruhun arındırılıp yüceltilmesinde oruç etkili bir yoldur. Bu orucun değişik biçimlerde de olsa hemen bütün din ve kültürlerde riyâzet ve mücâhede yolu olarak mevcut olmasını da açıklar.

Toplumsal hayatta huzursuzluklara yol açan taşkınlıklar, büyük ölçüde insanın hayvanî yönünü tatmin eden maddî zevklere düşkünlükten kaynaklanır. Maddî zevk deyince de akla, yeme içme ve cinsel ilişki gibi zevkler gelir. İşte oruç, insanı maddî zevk ve şehvetler peşinde koşturan, dolayısıyla da, Allah'ın haklarına riayet edemediği için kendisine zulmetmesine, insanların haklarına riayet edemediği için onlara zulmetmesine sebep olan nefs-i emmâreyi teskin etmenin de bir ilâcı, aşırılıkları törpülemenin bir çaresidir. Oruç, yoksulların durumunu daha iyi anlamaya, dolayısıyla onların sıkıntılarını giderme yönünde çaba sarfetmeye de vesile olur. "Tok, açın halinden anlamaz" atasözü de bunu ifade eder. Orucun, dinimizde önemli bir yeri olan sabır konusuyla irtibatı da burada hatırlanmalıdır.

"Namaz ve sabırla yardım isteyin" (el-Bakara 2/153) ve "Sabredenlere ecirleri hesapsız olarak tastamam verilir" (ez-Zümer 39/10) gibi âyetler, "Oruç sabrın yarısıdır" (Tirmizî, "Da'avât", 86) diyen ve orucun Allah için olup mükafâtını da kendisinin hesapsız olarak vereceğini bildiren hadislerin ortak anlamı, orucun sabır boyutunu ve bunun fazilet ve sevabının yüksekliğini anlatır. Bütün bunlara ilâveten orucun sağlık açısından pek çok yararları bulunduğu da uzman hekimler tarafından ifade edilmektedir. Ramazan orucu zahiren bakıldığında, bir yıl boyunca çalışan vücut makinesinin dinlenmeye ve bakıma alınması gibidir.