Yemek konusunda Amerika'da doktora yapan Andrew B.Geier'e göre, yemek davranışları konusunda milletler arasında önemli farklılıklar olabiliyor: Amerikalılar günde 20 kez bir şeyler atıştırırken, Fransızlar günde yedi kereden fazla atıştırmıyor. Demek ki abur cubur tüketmek sadece yemeklerin lezzetiyle ilgili değil, aynı zamanda onları yanımızda bulundurmakla da ilgili.
Peki neden bazı milletler abur cubura dayanamazken diğerleri bu konuda daha dayanıklı?
Normal ağırlık limitlerinin üzerinde olan üç Amerikalı'dan ikisi düzenli fast food tarzı besleniyor. Sonucun estetik boyutlarının yanı sıra ciddi tıbbi boyutları da var: Yağ ve şeker oranı yüksek besinlerin tüketilmesi diyabet, kalp-damar hastalıkları ve kansere yol açabilir. Beslenme bozukluklarının sebep olduğu hastalıkları dikkate alarak, bilim beslenme alışkanlıklarımızı sağlıklı bir şekle sokacak yeni yöntemler buldu. İşte uygulanması gereken 6 altın kural:
Beslenmelerine Dikkat Eden İnsanlarla Arkadaş Olun.
Arkadaşlarla birlikteyken daha çok yemek yendiğini duymuş olabilirsiniz, ancak gerçek bu kadar basit değil: Araştırmalar gösteriyor ki iştahımız ve yediğimiz porsiyonların büyüklüğü sofra arkadaşlarımızın yediği porsiyonların büyüklüğü ile orantılıdır. Öyle ki az yiyen bir arkadaşımızın yanındayken aslında yemek istediğimiz miktarın yüzde 28'i kadar daha az yemek yeriz.
Mutlu Sonla Biten Filmler Seyredin ve Daima Küçük Boy
Ne kadar inanılmaz görünse de araştırmalar, ciddi konuları ele alan filmleri seyrederken yüzde 29 daha fazla patlamış mısır tükettiğimizi gösteriyor. Why We Eat More Than We Think (Neden Düşündüğümüzden Fazla Yiyoruz) adlı kitabın yazarı BrianWansink patlamış mısır tüketimiyle ilgili yaptığı bir araştırmada şunları gözlemledi: Mısır bayat ve kalitesi kötü olmasına rağmen büyük boy yiyen kişiler, küçük boy yiyenlerden 200 kalori daha fazla alıyorlar. Araştırmanın devamında Wansink filmden önce yemek yemenin az abur cubur tüketmek açısından faydalı olup olmadığını araştırdı ve tok olmanın atıştırmayı engellemediği sonucunu çıkardı.
Mutlaka Kahvaltı Edin .
Kahvaltıda ne kadar ve neler yemek gerektiğiyle ilgili uzmanlar bir türlü mutabık kalmasalar da beslenme uzmanları kahvaltıyı olmazsa olmaz bir öğün olarak değerlendiriyorlar. Birçok araştırmacının elde ettiği sonuçları birleştiren National Weight-Control Registry" (Ulusal Kilo Kontrol Dairesi)'nin raporuna göre kilo artışını önleyen en önemli iki faktör kahvaltı etmek ve düzenli egzersiz yapmak.
Egzersiz Yaptığınızı Unutun .
Egzersiz yapmanın faydaları tartışılmaz ancak bunların yanı sıra bir de riski var: Spor yapmanın verdiği rahatlıkla daha fazla yemek yeme riski. Beslenme üzerine araştırmalar yapan Carolina Werle'ye göre insanlar egzersiz yaptıktan sonra yüzde 22daha fazla yemek tüketiyorlar. Spordan sonra yenen yemeklerde alınan kaloriler genelde yakılan kalorilerden fazla oluyor. Bu kuralın ilginç bir istisnası var: Spor sırasında vücutlarına değil, başka bir şeye odaklanan (örneğin I-pod'uyla müzik dinleyen) kişiler, spordan sonra daha fazla yeme eğilimi göstermiyorlar. Demek ki spordan sonra daha fazla yemek yememek için tek çaremiz egzersiz yaparken başka bir şeye konsantre olmak.
Yemeğinizi Porsiyonlara Bölün .
Yemek yerken porsiyonunuzu bölerseniz daha yavaş yemek yemek zorunda kalırsınız. Araştırmaya denek olarak katılan kişilere patates cipsi verildi. İlk gruba, yedişer yedişer porsiyonlanmış cipsler verildi, ikinci gruba on dörder, son gruba da cipsler porsiyonlara ayrılmadan verildi. Porsiyonlanmamış cipsleri yiyen grubun, diğerlerine göre iki kat daha fazla cips tükettiği anlaşıldı. Yemeğe oturmadan önce, yiyeceklerinizi porsiyonlara ayırırsanız daha az yediğinizi görürsünüz.
Yağ
Bu tür yiyecekler genelde diğerleri kadar kalori içerir, ama düşük kalorili ibaresi taşımaları bilinçaltına daha fazla tüketme emri verdiği için alınan kalori genelde daha fazla olur. Wansink'in araştırmalarına göre; yağ oranı düşürülmüş gıdalarla beslenen kişiler diğerlerine göre yüzde 28 daha fazla kalori alıyorlar. Hâlâ bu tür besinlerin işe yaradığını düşünüyorsanız en azından onları kalorisiz kabul edip fazla tüketme hatasına düşmeyin.