Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Organ Nakli Sorumlusu Dr. Nilgün Kocamanoğlu, organ bağışının artması için çalıştıklarını söyledi.
Organ bağışı sayısının artmasında, eğitimin önemine işaret eden Kocamanoğlu, şöyle devam etti:
"2006 yılından itibaren organ ve doku nakli bölge koordinasyon merkezlerinin sayısını 9'a çıkardık. Sağlık personelini eğittik. Bakanlık olarak bölgesel eğitimler düzenledik. Bölgelerdeki organ nakli koordinatörleri de bölgelerindeki sağlık personeline sürekli eğitim veriyor. Beyin ölümü olduğu zaman bunun bildirimi zorunlu hale getirildi. Böylece, beyin ölümü olduğu zaman organ nakli koordinatörlerinin, o kişilerin yakınlarından organ bağışı talebinde bulunup, ailelerden izin alma ihtimalini artırdık. Bu organizasyonlarla, 2006 yılından günümüze organ bağışında yaklaşık 3 kat artış gerçekleşti."
Kocamanoğlu, gelişmiş ülkelerde kadavra organ bağışının milyon kişi başına 20-25 civarında bulunduğuna dikkati çekerek, son yıllardaki yükselişe rağmen Türkiye'de milyon kişi başına düşen donör sayısının 3,6 olduğunu vurguladı.
"İYİ BAKIM YAPILDIĞINA İNANIYORLARSA"
Nilgün Kocamanoğlu, böbrek, karaciğer ve kalp yetmezliği hastalıkları bulunanların, organ bağışı bekleyen hastalar arasında başı çektiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Böbrekte diyaliz devreye girdiği için hastaların yaşam süreleri daha uzun oluyor ama kalp ve karaciğerde böyle şans olmadığı, hastalar kaybedildiği için bekleyen hasta sayısı az gibi görünüyor. Bekleyen çok hastamız var. O yüzden eğitimlerin devamlı olması gerekiyor. Bölgelerde ne kadar çok organ nakliyle ilgili çalışma yapılırsa, gerek halk eğitimi gerek sağlık personeli eğitimi ne kadar çok yapılırsa, o bölgede ciddi şekilde duyarlılık artıyor. Önemli olan insanların bu konuda bilgilenmiş olması. Bilgilendiği zaman halkımız, kesinlikle organ bağışına yatkın. En acılı anlarında bile organ bağışında bulunabiliyorlar. Beyin ölümü olan hastanede, hasta yakınları hastalarına iyi bakım yapıldığına inanıyorlarsa çok rahat organlarını bağışlayabiliyorlar."
Organ bağışının artmasında, beyin ölümünün atlanmamasının büyük önemi bulunduğunu ifade eden Kocamanoğlu, aileden izin alınması açısından "Beyin ölümü olunca nerede, nasıl hareket edilir"i bilen uzmanlar yetiştirdiklerini anlattı.
Kocamanoğlu, kişilerin hayattayken organlarını bağışlamasının önemine değinerek, vatandaşlardan bu konudaki duyarlılıklarını artırmasını beklediklerini sözlerine ekledi.