Dondurma yapımında sütün yanı sıra şeker, çeşitli meyveler, çikolata, kakao, fındık, fıstık, karamel, glikoz şurubu, bitkisel yağ, süt yağı, sahlep, kıvam vericiler, doğal ve doğala özdeş aromalar da bulunabildiğine işaret edilen açıklamada, "Ancak sağlıklı bir dondurma ve buzlu gıda üretiminde kullanılan bu tür katkı maddeleri Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından izin verilen Türk Gıda Kodeksi'ne uygun katkı maddelerini içermelidir." denildi. Açıklamada, besleyici değeri yüksek olan dondurmanın, sağlıksız koşullarda üretilmesi veya saklanması halinde sağlığı tehdit eder hale gelebildiğine dikkat çekildi. Bu tür besinlerin güvenilir olmayan yerlerden satın alınmaması gerektiği vurgulandı.
DONDURMAYI TÜKETİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Bakanlığın, sağlıklı dondurma tüketilmesi için önerileri ise şöyle: "Özellikle açıkta satılan dondurmalar ve buzlu içecekler satın alınırken dikkatli olunmalı, güvenilir olmayan yerlerden, sokak satıcılarından dondurma satın alınmamalı. Paketlenmiş dondurmalar ve buzlu gıdalarda ise paket üzerindeki etiket okunmalı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı üretim/ithalat izninin olup olmadığına, son kullanma tarihine dikkat edilmeli, izinsiz ve/veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalı. Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucunun yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olması da göz ardı edilmemeli."