Okulda çocukların gribe yakalanmaması için vücut sıcaklığına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, çocukların 'terlemeyecek' ve 'üşümeyecek' şekilde giyinmesini önerdi. Uzmanlar, "Sınıfların çok sıcak olmamasına dikkat edin" uyarısında da bulundu.
Bugün'ün haberine göre, grip salgınları genellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde görülüyor. İnsandan insana, hapşırma ve öksürme ile saçılan damlacıklar yoluyla bulaşabilen grip virüsü, el ve cansız nesnelerle temas sonucunda da bulaşabiliyor. Uzmanlar, hasta olan kişilerin gribal belirtiler görülmeden bir gün önce ve hastalık boyunca enfeksiyonu yayabildiğine dikkat çekiyor.
Bu nedenle okul, iş yeri gibi kalabalık ortamlarda bulunan kişilerin özellikle risk altında olduğunu söyleyen Hisar Intercontinental Hastanesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Dr. Ramazan Gözüküçük, gribe yakalanmamak için önlem alınmasını tavsiye etti.
İYİLEŞMEK BİR HAFTADAN UZUN SÜREBİLİR
Çocukların gribe yakalanma oranlarının yüksek olduğunu belirten Dr. Gözüküçük, "Virüsün vücuda girmesi ile başlayan bulgular genellikle 7-10 günde iyileşme ile sonuçlanabiliyor. Ancak çocuklarda ve aşlılarda bazen sinüzit, bronşit veya zatürre gibi ciddi enfeksiyonlara yol açabilirler. Bu nedenle gripten korunmak çok önemlidir" diye konuştu.
3-4 METRE UZAĞA YAYILABİLİR
Kapalı ortamlarda kişinin aksırmasıyla virüslerin 3- 4 metre uzağa yayılabileceğini dile getiren Dr. Gözüküçük, kapalı ortamların havalandırılmasının bu nedenle önemli olduğunu kaydetti. Dr. Gözüküçük, "Hasta kişiler ya da ateş, öksürük gibi semptomları olup tanı konulmayan kişilerle yakın temastan kaçınılması gerekmektedir. Hastanın, çevresine bulaşmayı azaltmak için maske takması önerilebilir" dedi.
SINIFLAR ÇOK SICAK OLMASIN
Özellikle kış mevsiminde daha çok kapalı ve sıcak ortamlarda bulunmanın solunum yolları mukozalarının kurumasına neden olacağını aktaran Dr. Gözüküçük, "Kapalı ortamlarda terletmeyecek şekilde ortama uygun şekilde giyinilmelidir" diye konuştu.
GRİPTEN SU İÇEREK KORUNUN
Solunum yolları mukoza hücrelerinin nemli olmasının virüs taşıyan damlacıkların etkisine karşı direnci sağladığını belirten Dr. Gözüküçük, "Bu nedenle özellikle su içme ihtiyacının azaldığı kış mevsimi de dahil olmak üzere, her dönemde günde 8-10 bardak su içilmesi faydalıdır. Kışın da bol miktarda su için ve sıvı gıdalar alın" ifadesini kullandı.
UYKUSUZ BEDEN HASTALANIYOR
Stresin vücut direncini azalttığına dikkat çeken Uzm. Dr. Ramazan Gözüküçük, vücut direnci düşen kişinin hastalıklara daha kolay yakalanabileceğini belirtti. Stresten olabildiğince uzak durulmasını tavsiye eden Dr. Gözüküçük, "Spor yapın. Uykusuz kalmamaya çalışın. Çünkü uykusuzluk virüslere karşı savaşan vücut hücrelerinin direnci azaltıyor"
AŞI GRİBE NEDEN OLUR MU?
Bazen "Aşı gribe neden olur mu?" sorusuyla karşılaştıklarının dile getiren Dr. Gözüküçük konuya şöyle açıklık getirdi: "Uygulanan aşı kesinlikle gribe neden olmaz ve aşının yan etkisi, hastalıkla kıyaslandığında oldukça azdır. Aşı yaptırarak gripten korunmak mümkündür"
OKULDA BOL BOL ELLERİNİZİ YIKAYIN