Kansere çare Erzurum'dan!

Erzurum'un yanı sıra Doğu'daki bir çok kentte yetişen ve yayla muzu olarak da anılan "Işgın"ın kanserle mücadelede çok etkili olduğu, orataya çıktı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :07 Mart 2019 , 11:16 Güncelleme Tarihi :07 Mart 2019 , 11:16
Kansere çare Erzurum’dan!

İÇİNDEKİLER

Erzurum'un yanı sıra Doğu'daki bir çok kentte yetişen ve yayla muzu olarak da anılan "Işgın"ın kanserle mücadelede çok etkili olduğu, kanserli hücrelerin gelişmesini önlediği İngiliz bilim adamlarınca yapılan çalışmayla ortaya çıktı.

Türkiye'de özellikle Erzurum, Elazığ, Van, Bitlis ve Hakkari'de yetişen bir bitki olan "Işgın"la ilgili olarak İngiltere'deki Sheffield Hallam Üniversitesi'nce yapılan araştırmaya göre, ışgında diğer kırmızı sebzelerde olduğu gibi kanseri önlemeye yardımcı olan kimyasal maddeler bulunduğu tespit edildi.

Polifenol adlı bu kimyasal maddelerin başta lösemi olmak üzere birçok kanser türünü önleyebildiğini belirten uzmanlar, ışgının özellikle pişirildiğinde polifenol miktarı bakımından oldukça zengin olduğunu söylediler. Bu bitkiden elde edilecek polifenollerle oluşturulacak bir ilacın kanserle mücadelede kullanılabileceğini kaydeden uzmanlar, Türkiye gibi İngiltere'de de oldukça popüler olan ışgının sapları ve kökleriyle tüketildiğini kaydettiler.

UÇKUN NEDİR?
Işgın, kuzukulağıgiller (Polygonaceae) ailesinden, bazı yerlerde boyu 100 - 150 santimetreyi bulan otsu bir dağ bitkisi. Işgının bir filin kulaklarını andıran büyük yaprakları bulunuyor. Bu yaprakların ortasındaki gövde, dibinden kesilerek şehirlere getiriliyor.

Dış kabukları tıpkı muz soyar gibi soyulup içi yeniyor. Lifli bir yapısı olan bu bitkinin tadı biraz ekşi ve biraz da mayhoş. Çiğnedikçe ağızda tatlı/ekşi bir lezzet kalıyor. Özellikle yemeklerin ardından yeniyor ışgın. Hazmı kolaylaştırıyor ve mideyi rahatlatıyor. İlkbaharda kar sularının erimeye başladığı zamanda ortaya çıkan, gövdesindeki kabuğu soyularak yiyilen ışgın mide, bağırsak, hazımsızlık ve özellikle şeker hastalığına iyi gelmesinin yanı sıra afrodizyak özelliğine de sahip.