Araştırmada ayrıca, erkeklerin yüzde 45'i, bayanların ise yüzde 25'inde ağız, boğaz ve gırtlak kanserlerinin sebebinin alkol tüketimi olduğu kaydediliyor. Daha önceki bir araştırmada da aşırı alkol tüketimi sebebiyle dünyada her yıl 400 bin insanın kansere yakalandığı saptanmıştı. Amerika Kanser Derneği ise, ABD'de kanserden hayatını kaybedenlerin yüzde 3'ünün alkolden kaynaklandığını ortaya koymuştu.
Bilim adamları bunun başlıca sebebini, alkolün vücutta oluşturduğu kimyasalın DNA'ya zarar vererek kanser riskini arttırması olarak gösteriyor.
İngiltere Kanser Araştırma Merkezi'nde çalışan Epidemiyolojist Naomi Allen, gelecek yıllarda alkolden kaynaklı kanser vakalarında artış olacağı yönünde uyarıda bulunuyor. Son yıllarda alkol tüketiminin büyük bir oranda arttığına dikkat çeken Allen, alkol kaynaklı kanser vakalarının çoğalmasından endişe ettiğini belirtiyor. Allen, "Eğer alkol kullanıyorsanız, bilin ki sağlık güvenliğinizin sınırlarını zorluyorsunuz. Alkol tüketimini azaltarak kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz." şeklinde uyarılarda bulunuyor.
Potsdam-Rehbruecke Sağlıklı Beslenme Merkezi'nde araştırmacı Manuela Bergmann ise en çok yaygın ve öldürücü kansere yakalanmanın sebebi olarak alkol tüketimine işaret ediyor.
Aşırı alkol tüketimi ile gırtlak, karaciğer, bağırsak ve meme kanserleri arasında ilişki olduğunu ortaya koyan birçok araştırma sonucu daha önce de yayınlanmıştı.