Eksikliğinde ise çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin yaşıtlara göre düşük olması, öğrenme güçlüğü ve okul başarısında azalma gibi sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Prof. Dr. Birsel Kavaklı, "1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası" öncesinde, iyot eksikliğine bağlı olarak oluşabilecek sorunlar hakkında bilgi verdi.
İyot, vücuda; besinler, su ve deniz ürünleri tüketimi ile alınır. Normal şartlarda vücudumuzda 15-20 mg iyot bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 1.5 milyar kişi ya da dünya nüfusunun %29' u iyot yetersizliğinin olduğu riskli bölgelerde yaşamaktadır. Tahminlere göre, her yıl doğan yaklaşık 40 milyon çocuk, annelerinin diyetinde yeterince iyot bulunmaması yüzünden farklı ölçülerde zihinsel gerilik riskiyle karşı karşıyadır.
YAŞA BAĞLI İYOT ALIMLARI
ICCIDD(İyot Yetersizliği Bozukluklarının Kontrolü için Uluslararası Konsey) Ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından önerilen yaşa bağlı günlük iyot alımları şu şekildedir:
GUATR RİSKİ AZALIR
Kişilerin günlük iyot alımlarını artırmak, iyot yetersizliğinin olduğu bölgelerde alınabilecek başlıca önlemlerdendir. Özellikle bu önlem guatr bulgusunun henüz mevcut olmadığı çocuklarda ve erişkinlerde daha etkili olup, iyot alımındaki artış var olan guatrı tedavi etmekten çok, guatrın görülme sıklığının azalmasında etkili olmaktadır. Bazı tiroid hastalarının örneğin graves hastalığı, hashimoto tiroiditi ve sıcak nodülü olan hastaların iyotlu tuz kullanmaları sakıncalıdır.
İYOTLU TUZ
İyot yetersizliğine bağlı olarak dünyada en sık kullanılan yöntem tuzun iyotlanmasıdır. Bunun dışında aşağıda verilen örnekler gibi sık tükettiğiniz besinlerin iyot açısından zengin olmasına dikkat ederek iyot yetersizliğinizin önüne geçebilirsiniz.
Ekmeğe iyot katılması
İyot tabletleri kullanılması
İyotlu yağ enjeksiyonu ya da iyotlu yağ kapsülleri kullanılması
İçme suyunun iyotlanması
BAZI YİYECEKLER İYOT EKSİKLİĞİNE NEDEN OLABİLİR
Yiyeceklerde bulunan guatrojenler denen antitroid bileşiklerinin tiroid bezinde iyot taşınmasını engelleyerek iyot yetersizliğinin oluşmasında rolü olduğu bilinmektedir. Antitiroid bileşiklerinin en önemlileri; lahana, karnıbahar, brüksel lahanası, şalgam, turp vb. sebzelerde bulunan guatrojen maddelerdir.