KAN YAPAN GIDALAR
3 Folik asit eksikliğine bağlı anemiye karşı kuru fasulye, ayçiçeği çekirdeği yemek önemlidir... 3 Karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balık eti. 3 Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut, fındık, fıstık ve susam. 3 Ispanak, brokoli, kuşkonmaz. 3 Süt, yumurta, peynir. 3 Keçiboynuzu pekmezi kansızlığa iyi gelir. Çünkü iyi bir demir deposudur. Sabahları aç karınla bir kaşık yiyebilirsiniz. Gün içerisinde 2 kaşık daha alabilirsiniz. Ancak pekmez yemeden önce bir saat ve yedikten sonra bir saat demir emilimini azaltacağı için peynir, çay ve kahve tüketmeyin. 3 Üzüm B12 ve demir açısından zengindir.
Özelllike her gün bir avuç yediğiniz siyah üzüm kansızlığınızın azalmasında etkili olacaktır.
BUNLARA DİKKAT!
3 Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanına değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır. 3 Yemek yerken kahve ya da diğer kafeinli içecekleri içmeyin; çünkü bunlar demirin emilimini engelleyebilir. 3 Demirle birlikte C vitamini içeren besinler yiyin. C vitamini demirin emilimini kolaylaştırır. 3 Demir ihtiva eden yiyeceklerle birlikte soda içmeyin. 3 Mide ilaçları ile birlikte demir vitaminini almayın. Aradan 2 saat geçtikten sonra alabilirsiniz.
ISIRGAN OTU ÇAYI
Isırgan otu kan yaptırıcı özelliği nedeniyle kansızlığa karşı etkilidir. Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırgan otunu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlayın. Daha sonra süzün. Bu çayı gün içerisinde 2 bardak tüketmeye çalışın.
TEHLİKE YARATIYOR
Kadınlarda, özellikle hamilelik döneminde en sık karşılaşılan anemi türü demir eksikliği anemisidir. Demir, hayvansal gıdalarda, iyi pişmiş kuru baklagillerde, kurutulmuş meyvelerde (kayısı, üzüm vs.), pekmezde, fındık, fıstık, tahin gibi gıdalarda, yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur. Folik asit ve B 12 vitamini eksikliği de gıdalarla ilgili olan anemiye neden olur. Hamilelik döneminde kansızlık sorunu ciddiye alınmadığında bebeğin gelişimini engelleyebilir.
EKLEMLERİ BİLE VURUYOR
Halsizlik, yorgunluk, soluk bir cilt, asabiyet, uykusuzluk, konsantrasyon eksikliği, saç dökülmesi, tırnaklarda incelme ve kırılma belirtileri arasındadır. Kansızlık ileri derecelerde elde ve ayakta karıncalanma, depresyon, çarpıntı, kulak çınlaması, görme ve işitme kaybı , eklemlerde ağrı gibi sorunları da beraberinde getirir. Ağır durumlarda nefes darlığı, aşırı uyku hali yaşanır.
NEDENLERİ
Hemoroid (basur), uzun süren regl dönemi, kanamalı ülser rahatsızlığı, mide ve bağırsak hastalıkları, folik asit, demir ve B12 vitamini eksikliği kansızlığın başlıca nedenleri arasında yer alıyor.